Örgryte vann söndagens batalj på Iver Arena

Moonga Simba i en av många dueller med Herman Sjögrell

VSK Fotboll blev under söndagseftermiddagen nollat av Örgryte IS hemma på Iver Arena.

Gästerna vann matchen med 3-0 och knappade in på Grönvitt i tabellen. Ledningsmålet kom efter en spelmässigt jämt inledning i den 16:e minuten. Efter ett VSK anfall ställde ÖIS snabbt om och straffade Grönvitt på en kontring. Abdul Razak samlade upp bollen helt ensam mitt på egen planhalva och lyfte snabbt blicken för att medspelare i farligare ytor. Razak skickade en lång krossboll över VSK:s backlinje mot en djupledslöpande Adam Bergmark Wiberg. Anfallaren var kvickare än Sean Sabetkar i VSK-förvaret och var först på bollen strax utanför hemmalagets straffområde. Sabetkar kom ikapp, men Bergmark Wiberg vände bort försvararen med höger utsida och skickade sedan iväg ett skott mot Anton Fagerströms vänstra stolpe. Bollen passerade mållinjen strax intill stolpen och ÖIS var i förarsätet.

Drygt en kvart efter ledningsmålet dubblade gästerna övertaget. Danny Ervik startade anfallet med ett inkast i offensiv riktning, från en position halvvägs in på VSK:s planhalva. Inkastet längs högerkanten gick till Herman Sjögrell, som direkt slog tillbaka bollen mot Ervik. Högerbacken tvekade inte utan slog med sin högerfot direkt ett högt inlägg in i straffområdet. I höjd med den bortre stolpen, några meter ut från målet, kom Daniel Paulson i hög fart och mötte bollen med pannan. Anton Fagerström fick nävarna på Paulsons nick nära hans högra stolpe men lyckades inte styra undan avslutet.

Grönvitt hade innan halvtidsvilan ett par fina lägen att reducera, men lyckades inte få bollen i nät. Brian Span hade ett hårt avslut från högersidan av boxen som tvingade bortakeepern till en kvalificerad räddning. På den efterföljande returen fick Albin Sporrong ett jätteläge mitt i slottet men svingade i luften och missade bollen med sin högerfot. Pedro Ribeiro hade kort därpå en nick som räddades nära stolproten, efter en frispark signerad Simon Johansson.

VSK kom i den andra halvleken aldrig riktigt nära en reducering. Istället var det gästerna som gjorde halvlekens enda mål. Inbytte Bubacarr Jobe stod för ett fint förarbete när han tog sig förbi Jesper Florén längs vänsterkanten innan han hittade Lucas Browning i utkanten av boxen. Browning vände bort en försvarare och serverade Hannes Sahlin med en passning snett bakåt i planen. Strax utanför boxen skickade Sahlin iväg ett skott med vänsterfoten som skruvade sig bort från Fagerström och in vid den högra stolpen.

Segern var Örgrytes andra på resande fot under säsongen. Göteborgsklubben klättrade i och med segern förbi lokalrivalen GAIS i tabellen och är nu endast tre pinnar bakom Grönvitt. Med två matcher kvar av serien har ÖIS en poäng tillgodo på AFC Eskilstuna som närmast jagar under strecket för negativt kval. VSK Fotboll har – trots att man ligger på tabellens övre halva – endast fyra poängs marginal till AFC Eskilstuna.

Sportklubben möter i nästa omgång Umeå FC som kämpar för sin överlevnad i Superettan.