Olle Edlund klar för VSK Fotboll

Jul- och nyårshelgerna är slut och ett nytt fotbollsår ska strax ta sin början. Vad kan vara bättre än att starta säsongen med att presentera ett nyförvärv. VSK Fotboll har precis gjort klart med Olle Edlund som ansluter till klubben från IK Frej i Div 1. Kontraktet med 20-åringen sträcker sig över två år.

Vi fick tag i Olle precis efter att han skrivit på papperna som faxats över till Stockholm

Hej Olle och välkommen till VSK – hur känns det att vara klar för Grönvitt?

– Tack, det känns jättebra. Jag har precis skrivit på papperna och min agent Marcus Allbäck ska nu skicka in dem till förbundet. Det ska bli spännande att få spela i VSK och det känns helt rätt att ta det här steget utifrån vart jag är i min karriär, säger Olle.

Hur kom det sig att det blev VSK?

–  Redan under säsongen fick jag via min agent klart för mig att Thomas (Askebrand) och VSK var intresserade. Enligt Marcus var Thomas och tittade på flera matcher. Vi hade sporadisk kontakt under säsongen men efter att den tog slut har vi börjat prata ordentligt.

Olle fortsätter:

– Vi har pratat mycket om hur Thomas vill använda mig på fotbollsplanen och jag har fått en bra känsla för hur han tänker fotboll, hur laget och jag ska spela i VSK. Han tror på mig, sammanfattar Olle det hela med.

Hur blir det – kommer du att flytta till Västerås?

– Det får vi se. Till en början pendlar jag. Som jag förstått det pendlar flera spelare från Stockholm till Västerås idag. Men jag är inte främmande för att flytta, det börjar nog bli dags för mig, jag har bott i Stockholm hela mitt liv, säger Olle.  

Hur skulle du vilja beskriva din fotbollsresa så här långt?

– Jag är som sagt stockholmare och jag har tillhört flera klubbar från staden. Min moderklubb är IK Värtan, men där spelade jag bara ett halvår som knatte, sen blev det Djurgårdens IF i fem år. Efter det blev det Brommapojkarna i ytterligare fem år. När det var dags för akademispel valde jag Hammarby IF och där vann jag SM-guld med U-lagen från U16 till U21, säger Olle.

Olle hade också ett A-lagskontrakt med Hammarby IF under 2018 och är den första spelare född på 2000-talet som gjort mål för Hammarby, vilket skedde i en träningsmatch mot GIF Sundsvall 2017. Inför 2019 var Olle en av flera unga spelare som hade såna kontrakt som gjorde det möjligt att flyttas mellan spel i IK Frej (Superettan) och Hammarby (Allsvenskan). Under 2020 har Olle spelat 29 matcher varav 20 från start med IK Frej i Div 1, han har gjort 3 mål.  

Hur skulle du vilja beskriva dig som spelare?

– Jag är en offensivt lagd mittfältare som kan spela både på kanten och centralt. Under åren i Frej har det blivit både och, konstaterar Olle. Annars är jag en löpstark spelare som gillar att driva boll och hitta sista passningen framåt som ger avslut. Sen är jag en spelare som trivs med att vara i ett bollförande lag som går på offensiven, då kommer jag bäst till min rätt.

Vad tänker du att du vill åstadkomma i VSK?

– Jag har en bra känsla för klubben. Jag har pratat med flera av spelarna och jag känner ju Pedro sedan hans tid i IK Frej. Jag vill vinna matcher med VSK, det är viktigt för mig. Att vi som lag och förening har vinnarkultur är viktigt och jag vill bidra till att det är så, säger Olle. Visst, att utvecklas som fotbollsspelare och allt det där är så klart också viktigt, men jag vill vinna med VSK.

Avslutningsvis, vad gillar du att göra utanför fotbollen?

– Jag har ett litet lantställe i den yttre skärgården, där gillar jag att spendera ledig tid, det blir att fiska och ta det lugnt. Sen har jag börjat spela golf, jag är inte så bra än så länge men jag siktar på att bli bättre. Oavsett, det är viktigt att ha något att göra utanför fotbollen så att man inte bara sitter och degar mellan träningarna, säger Olle avslutningsvis.

Så här säger huvudtränare Thomas Askebrand om senaste nyförvärvet:

”Olle är en extremt löpstark spelare med hög uthållighet. Han är bra i det defensiva spelet där han snabbt kommer in i press och ser till att krympa ytor. Offensivt är han duktig på att ta djupledslöpningar och han är en duktig passningsspelare som är bra på att kombinera sig fram med andra medspelare. Olle kommer vi att använda som offensiv mittfältare”