Nye damtränaren i fokus – ”Förväntan ska vara att jag lyckas utveckla spelarna”

Säsongen är nyligen avslutad men redan nu tar ledarteamet och spelarna i damtruppen avstamp inför nästa säsong. Vi tar ett snack med VSK Fotbolls nytillsatte damtränare Markus Lindberg. Han får svara på sex snabba frågor.

Markus Lindberg – VSK Fotbolls nye damtränare.

Markus – första intrycket av jobbet?

– Jag börjar tränarjobbet för damerna 1:a januari – just nu avslutar jag säsongen med P19. Men jag har självklart träffat alla och jag har framförallt haft möten med ledarna och de som finns runt laget. Med min begränsade insyn än så länge måste jag ändå säga att alla verkar vara otroligt engagerade och vill driva verksamheten framåt, det är jättekul.

Hur ser läget ut med truppen inför nästa år?

– Det är bråda dagar just nu då vi har vårt värvningsfönster från 15:e november till 15:e december. Under den tiden kan spelarna kan gå mellan klubbar utan inblandning från lämnande klubb.

– Jag skulle säga att vi konkurrerar om samma spelare med de två div 1 klubbarna i stan, Gideonsberg och BK 30. Mycket handlar därför att prata med spelare om vad vi vill göra i VSK och beskriva förutsättningarna för att utvecklas på ett bra sätt hos oss.

– Som klubb har vi de bästa förutsättningarna i stan att utveckla fotbollsspelare med den organisation vi byggt upp – men de andra klubbarna spelar en division ovanför oss – så det finns utmaningar i att rekrytera spelare.

Hur ser behovet av spelare ut?

– Generellt har vi unga och utvecklingsbara spelare som vi hoppas får en fin utveckling nästa säsong. Min analys är att vi behöver några lite äldre spelare som kan stå för rutin och stadga i truppen. Det är den kategorin av spelare vi tittar på nu. Totalt behöver vi ha in mellan 3-5 spelare i truppen, är min bedömning.

Hur ser du på förutsättningarna att nå bra resultat i serien nästa år?

– Den truppen vi har just nu kom ju tvåa i serien i år så i grunden ser det bra ut. Utifrån den analys som gjorts så här långt så ser jag att vi har goda förutsättningar att bli ett topplag. Med detta sagt, det kan hända mycket i en trupp under en säsong. Vi har i år sett flera spelare flytta för studier och jobb och det vet man inte när man drar igång säsongen. Sånt kan sätta käppar i hjulet för alla lag på vår nivå.

Som ny tränare – hur tänker du runt hur laget ska spela?

– Det gäller inte bara hur laget ska spela. Det måste sättas en metodik hur vi ska träna, hur samarbetet med den nya flickakademin ska utformas och hur de ska träna och spela. Det gäller att få ihop en helhet så att vi på sikt bygger förutsättningar att prestera riktigt bra.

Vad tycker du vi som tittar på ska ha för förväntningar på laget?

– Ge oss tre månader in på året så kommer alla se hur vi vill anfalla, hur vi vill vinna boll och hur vi vill att spelet ska se ut. Vi har en ung trupp så jag tycker förväntningen på mig som tränare ska vara att vi ser att spelarna tar kliv i sin utveckling. Såna kliv att andra klubbar högre upp i systemet blir intresserade. Om vi inte får till utveckling så har jag inte gjort mitt jobb, säger Markus Lindberg som avslutning.

Vi önskar Markus lycka till med hans nya uppdrag kommande säsong.


Har du svårt med julklapparna? Just nu säljer vi säsongskort för nästa års allsvenska säsong – över 1 000 kort sålda redan – se till att någon i familjen får det lilla, hårda, platta paketet från tomten i år.