Nöjd sportchef summerar transferfönstret – ”vi har ökat flexibiliteten på flera positioner”

Sport- och akademichef Herman Ottosson har precis tagit sig igenom ett intensivt transferfönster. På frågan hur nöjd han är säger Herman – ”Jag ger hela processen tre av fem grönvita bollar i betyg”.

Herman Ottosson


Att vara sportchef under ett transferfönster är ett riktigt tungt jobb som kräver närmast ett oändligt antal telefonsamtal.

– Det är svårt att säga hur många telefonsamtal det blir under en dag i transferfönstret men jag kan säga att normalt räcker batteriet i min telefon i två dagar. Under transferfönstret max en halv dag, säger Herman.

Resultatet av sommartransfern blev fem spelare som lämnade/lånats ut och fyra som rekryterats/lånats in.

– Utifrån den situation klubben är i ekonomiskt är det förstås utmanande att som sportchef förbättra truppen. Detta sagt tycker jag vi har lyckats med att göra oss mer flexibla på flera positioner, vilket var det vi eftersträvade.

– Vi har fått bra täckning med flera etablerade spelare och vi har lyckats få iväg spelare som inte spelat så mycket. Som sportchef är det senare lika viktigt att få till, inte minst för spelarnas skull så att de kan komma vidare i sina karriärer. Sen frigörs såklart löneutrymme när en spelare lämnar och det är ett löneutrymme som jag oftast, men inte alltid, kan använda till rekryteringar. I slutändan blir det ett väldigt stort pussel som läggs.

Så om du får summera pusselläggandet – vilket betyg vill du ge processen och resultatet?

– Då säger jag att betyget blir tre av fem grönvita bollar. Jag tycker vi har lyckats bra utifrån förutsättningarna, men så klart är man sällan helt nöjd. I det här fönstret har det funnits spelare som vi velat ha men där vi av olika anledningar inte fick affärerna i mål – så tre av fem är ett rimligt betyg.

Det blev tre utländska spelare som värvades, varav två på korta kontrakt – vad har styrt dig till de valen?

– I första hand är det hur marknaden ser ut. Om man inte har så mycket pengar kan man inte köpa loss spelare på den svenska marknaden, där i princip alla har kontrakt när sommarfönstret är öppet. Det finns fler spelare på den internationella marknaden som är utan kontrakt och vars säsonger just avslutats.

– Som alltid tittar vi på egenskaper vi behöver i truppen och de är lättare att hitta på den internationella marknaden.

– Vad gäller korta och långa kontrakt styrs det ganska mycket av att det inte finns så mycket tid för scouting av spelare. Det hinns helt enkelt inte med och det är sällan man under våren vet vilka spelare som kommer vara på marknaden i sommarfönstret. Det gör att scoutingen är en flaskhals där vi på några veckor ska hitta de spelare vi vill ha och hinna bilda oss en uppfattning om dem.

– Korta kontrakt minskar så klart klubbens exponering om det visar sig att vi inte fick till värvningen som tänkt – då är vi bara fast med spelaren några månader. Det går förstås åt andra hållet också att om vi träffar väldigt rätt kommer vi tappa spelaren som då går vidare till klubbar högre upp i systemet.

– Generellt är sommarfönstret det tuffaste och givet den lilla tid som finns för scouting är värvningsbesluten överlag lite svagare och förknippade med lite högre risk än de som sker i vinterfönstret, konstaterar Herman.

Det blev två mittfältare in i det här fönstret – var det tanken från början?

– Planen från början var att få in en wingback och en mittfältare. Vi har tvingats till att ersätta ”Momme” och han kan spela på båda positionerna. När vi sen provade Daniel Ask på wingback-positionen och fick det goda utfall som vi fick gjorde vi en omprioritering och bestämde att det var två centrala mittfältare vi letade efter.

– Till saken hör också att det finns fler centrala mittfältare att välja bland än wingbacks. Det blev en bra lösning till slut att Daniel blev svaret på vår wingback-problematik, nu när Momme är borta.

Tre mittbackar har lämnat under sommaren och två har värvats, trots att du bara pratat om en tänkt rekrytering till den positionen – hur kommer det sig?

– David Engström har råkat ut för ett nytt bakslag och har just nu problem med sina ljumskar och är sjukskriven en tid. Det skapar osäkerhet för oss inför hösten. Vi valde att hantera det genom att värva in en extra mittback.

Som avslutning tänkte jag be dig beskriva en dag som sportchef sista veckan i transferfönstret.

– En typisk dag kan faktiskt ha en period av stiltje flera timmar för att helt plötsligt bli något helt annat när någon hör av sig med ett eller flera förslag. Då går det från noll till hundra på en sekund.

– Det är många som måste involveras för att beslut ska kunna tas runt en eventuell värvning av en spelare eller att en spelare ska lämna oss. Det är tränare, ledning och styrelse. Ofta ska en annan klubb säga okej till en framförhandlad deal och till sist ska spelare och agent ge klartecken.

– I varje steg kan problem uppstå eller saker komma fram som måste hanteras för att vi ska komma vidare. Det blir en stor mängt telefonsamtal. Det jag säger nu beskriver en process. Ofta kan det vara flera processer igång samtidigt med olika spelare till en position eller att vi jobbar med flera spelare till olika positioner. Det kan bli rätt rörigt ibland, konstaterar Herman.

– Till slut ska också värvningar och spelare som lämnar kommuniceras och det ska alltid samordnas med spelare, klubbar och agenter, där det finns olika synpunkter och behov. Så även där krävs det rundor med telefonsamtal, säger Herman avslutningsvis.


Här är VSK Fotbolls transferfönster

In:

Michal Pawlik, Polen, mittfältare, kontrakt 221130

Martin Gamboš, Slovakien, mittfältare, kontrakt 221130

Marcus Degerlund, Jönköpings Södra, mittback, lån 221130

Frédéric Nsabiyumva, Burundi, mittback, kontrakt 231130

Ut:

Ahmad Faqa, AIK, mittback, inlåning avslutas

Viktor Steen, VSK, mittback, utlåning Piteå IF 221130

Jesper Merbom Adolfsson, VSK, mittback, övergång Mjällby AIF

Amer Ibrahimovic, VSK, mittfältare, övergång IK Sylvia

Emil Skogh, VSK, wingback, kontrakt avbryts i förtid