Motståndarkollen: ”Vi kommer att fokusera på oss själva”

Ifjol tvingades Varbergs BoIS att kvala sig kvar i Superettan. Nu är laget serieledare – med fem raka segrar, flest gjorda mål och endast tre insläppta. 
– Vi har vunnit matcherna trots att vi har missat väldigt många chanser, säger Joakim Persson, tränare i Varbergs BoIS. 

Varbergs BoIS har en spelare kvar från 2017 års trupp. Inför fjolårets säsong återstod fyra av dem och dessutom halverades spelarbudgeten. Men trots idel division ett och division två-värvningar lyckades laget hänga kvar i Superettan via kvalseger mot Oskarshamn. 

Joakim Persson, tränare Varbergs BoIS.

Bland de många lyckade värvningarna finns skyttekungen Astrit Seljmani som anslöt från Lundalaget Torns IF i Söderettan och som redan mäktat med fem mål på lika många matcher. Han är också nominerad till månadens bästa spelare i Superettan. Reslige, defensiva mittfältaren Albert Ejupi är en viktig balansspelare för Varberg. Han och den målfarliga, offensiva mittfältaren Nahom Girmai Netbay värvades från Kristianstad FC inför säsongen 2018 och har båda haft en väldigt fin utveckling för BoIS. 

Att rädda fortsatt kontrakt i Superettan var en stor bedrift och har säkert bidragit till den mentala styrka Varberg har demonstrerat under de fem inledande omgångarna. Till synes obemärkt har hallänningarna stormat fram och ännu är de obesegrade. 

Joakim Persson, tränare Varbergs BoIS.

Ni har haft en sensationellt bra säsongsinledning och är serieledare. Vilken är er målsättning för säsongen?
– Det är ingen start vi kan gnälla på och den underlättar vår målsättning som är att hänga kvar i Superettan, säger Joakim Persson. 

Vad i spelet är du mest nöjd med?
– Att vi vunnit matcherna trots att vi har missat väldigt många chanser.
Joakim Persson anser att det finns ännu mer att hämta. Laget har ”inte överpresterat” och vissa spelare ”fick en hel säsong förra året så det finns inga ursäkter att inte vara superettanspelare i år”. 

Men vad är hemligheten att spelarna anpassat sig så bra till Superettan, anser du?
– Hemligheten är väl att vi har lyckats behålla stommen från ifjol och även lyckats värvat några godbitar från division ett och två. Vi är nöjda med truppen och förhoppningsvis ska vi utvecklas ännu mer tillsammans under året. 

Vid frågor angående VSK skiljer sig Joakim Persson mot många andra tränare som gärna pratar länge och väl om hur VSK-analysen har gått till och hur den ser ut. Persson är tydlig med att staben inte vill fokusera mer än nödvändigt på motståndarna. Svaret på hur han ser på VSK som motståndare och vilken matchbild han förväntar sig, blir följaktligen: 
– Där säger jag att vi som vanligt kommer att fokusera på oss själva och att vi inte bryr oss om det är hemma- eller bortamatch. Däremot tror jag att det är en fördel att det är konstgräs, det gillar vi.

Matchen mellan VSK och Varbergs BoIS på Solid Park Arena startar klockan 16:00. Missa inte mötet med serieledarna, köp din biljett här!