Motståndarkollen: IK Sirius

I morgon är det genrep för VSK Fotbolls herrlag, motståndet stavas till IK Sirius som tog kontakt med VSK för att få till sitt genrep mot Superettamotstånd. Tanken är väl, som för många allsvenska lag, att ”sätta” sitt spel mot ”sämre” motstånd.

Eller kanske tänker IK Sirius att man måste ha riktigt tufft motstånd i sitt genrep och så minns man tillbaka till mars 2020 då man fick stryk av Grönvitt i Svenska cupen med klara 3-0. Hurusom, match blir det och vi får se hur det går.

Spelarna firar med supportrarna efter 3-0 vinsten mot IK Sirius i cupgruppspelet 2020.

Inför säsongen 2020 rankande en samlad fotbollsexpertis Sirius till att hamna långt ned i den allsvenska tabellen. Vanligaste tipset var 14:e plats, det vill säga den negativa kvalplatsen.

Nu slutade laget på 10:e plats och faktum är att man under seriens första 20 omgångar bara förlorade 4 matcher, sannerligen imponerade givet experternas hårda dom innan seriestart.

Det fanns några skillnader i det lag som blev utslaget ur cupen av VSK och den startelva som senare tog sig an allsvenskan. En var att ledningen (kanske som en konsekvens av VSK-matchen) beslutade sig för att mer eller mindre pensionera lagkaptenen och den tidigare givna startspelaren Niklas Thor. Niklas gjorde verkligen ingen succé i VSK-matchen och orsakade bland annat en straff. När väl serien började fick han under säsongen bara göra inhopp och fick heller inget förnyat kontrakt inför årets säsong.

En mer positiv sak för Sirius var att man först på lån och sedan som permanent övergång tog in japanen Yukiya Sugita på det offensiva mittfältet. Han kom närmast från den iranska ligan där han hamnade 2018 när Dalkurd sålde honom dit i sommarfönstret efter att ha hamnat i ekonomiska trångomål. Sju mål och 6 assist blev det för Sugita under hans första säsong i klubben.

I VSKs cupmatch mot Sirius spelade Axel Björnström som vänsterback. Han hade ingen lyckad dag på jobbet. Han blev uppsnurrad av Filip Tronêt vid ett flertal tillfällen och blev i slutet av matchen utvisad då han kapat inhoppade William Videhult. En miserabel match av honom.

Lika illa som han spelade mot VSK, lika bra spelade han sen i seriespelet. Axel gick rent, dvs han spelade samtliga matcher under hela matchtiden, 2 700 minuters speltid. Det är verkligen inte vanligt om man inte är målvakt. Till detta ska läggas till att han gjorde fem mål, vilket är väldigt imponerande för en vänsterback.

Tränarteamet fick ihop allting i serien och man lyckades få ut mycket mer av laget än man förmådde i cupmatchen mot VSK.

Till i år har man blivit av med sin stora anfallsstjärna Stefano Vecchia som gjorde tolv mål i Allsvenskan 2020. Han återfinns numera i Rosenborg.

Den andra tilltänkta anfallsstjärnan Kennedy Igboananike, som spelade sin första match i klubben mot VSK, floppade totalt och spelade bara en match från start och gjorde 3 inhopp. Han blev i år värvad till Åland där han numera återfinns i IFK Mariehamn och är lagkamrat med Calle Svensson.

De flyktade anfallarna har tvingat Sirius att skaffa sig en helt ny anfallsbesättning inför årets allsvenska. Givet ekonomin i klubben som aldrig nått de stora höjderna jämfört med motsvarande lag i Allsvenskan, får man hitta relativt sett billiga lösningar.

I praktiken innebär det anfallare som inte lyckats på annat håll i Allsvenskan och folk från lägre divisioner som man får hoppas ska växa in i det.

I år har man värvat in Christian Kouakou från IFK Göteborg, dit han värvades i förra sommarfönstret från IK Brage. Någon större succé blev det inte med bara fyra matcher från start och inga gjorda mål. Nu hoppas Sirius att han ska lyckas bättre hos dem.

Sirius har också fallit för den isländska trenden i svensk fotboll och har plockat in anfallaren Aron Bjarnason. Aron ansluter närmast från Újpest FC som spelar i den ungerska högstaligan. Hans sejour där kan inte sägas vara lyckad och nu får han chansen att fortsätta sitt utländska äventyr i Sirius.

Den tredje anfallaren som anslutit är Ekin Bulut från Vasalund. Ekin har under de två senaste säsongerna i Div 1 Norra gjort 22 respektive 26 mål för Vasalund. Nu får vi se om han kan växla upp från Div 1 till Allsvenskan och fortsätta målgörandet där.

Försäsongen har varit blandad kompott för de blåsvartrandiga. I cupen spelade man oavgjort mot Trelleborg och Örebro vilket innebar att Trelleborg gick vidare. Man har fått storstryk av Djurgården och man har förlorat mot IFK Göteborg och Sandvikens IF i cupgenrepet samt spelat oavgjort mot GIF Sundsvall. Segrarna har kommit mot motstånd från lägre divisioner.

Som Siriussupporter undrar man nog vart det här ska ta vägen, inga imponerande resultat direkt. Det man i alla fall kan glädja sig åt är att de nyrekryterade anfallarna gör mål, i vart fall mot motstånd från lägre divisioner, återstår att se om de lyckas i Allsvenskan.

Matchen i morgon kommer att ge ett Sirius som är bollkontrollerande och som vill äga spelet. Vi utgår från att spelidén man nyttjade i fjol med överbelastning på kanterna fortfarande gäller. Detta då mot ett VSK som vill vinna boll tidigt och gå till raka anfall. Matchen lär bli underhållande och ett krig om mittfältet med hårda dueller för att skapa övertag på motståndaren.