”Momme” snart tillbaka – blir som ett nyförvärv: ”Siktar på att vara på planen i januari”

Mohammed Mahammed kom till VSK Fotboll, briljerade – och blev skadad. Nu är ”Momme” på väg mot comeback och ger sin syn på nästa säsong. ”Sista tio matcherna visade vi att vi är ett riktigt bra lag”, säger mittfältaren.

Mohammed Mahammed briljerade för VSK Fotboll innan han skadade sig i Skövde i slutet av juni. Nu är den tekniske mittfältaren snart redo att kliva ut på planen. Grönvitt börjar träna på Iver Arena i början av januari.

VSK Fotboll värvade Mohammed Mahammed från Åtvidabergs FF i mitten av februari i år och ”Momme” blev snabbt en viktig spelare och publikfavorit på Iver Arena i Västerås med sin exceptionella teknik och förmåga att ta sig förbi sin spelare och leverera öppnande och avgörande passningar.

Mest uppmärksammade prestationen var i derbyliknande matchen hemma mot Örebro SK i maj (2–1).

– Jag växte vecka för vecka och match för match och visade att jag klarade av att spela i näst högsta serien, säger Mohammed Mahammed till klubbmedia om första tredjedelen av säsongen.

Söndagen efter midsommar var olyckan dock framme i segermatchen på Södermalms IP i Skövde (2–0 till Grönvitt).

Bara några minuter återstod av första halvleken när Mohammed Mahammed plötsligt låg utslagen till höger om straffområdet.

– Jag tacklades och foten vred sig. Jag kände direkt att det var något som inte stämde.

Det såg inte inte så farligt ut – från läktarplats?
– Nej, man trodde först att var en stukning men ultraljudstestet visade att det var en fraktur i vadbenet. Jag har aldrig varit med om en så svår skada, säger Mohammed Mahammed.

VSK-spelaren tvingades att ligga still nästan hel månad och togs om hand av övriga familjen i Linköping där ”Momme” för övrigt är uppväxt och inledde fotbollslivet i Linköpings FF.

Vad kände du i samband med skadan?
– Det var väldigt tufft förstås. Jag hade längtat till och var väldigt laddad för sista 20 matcherna i serien och så blev det ingenting. Men nu känns det bättre och jag uppskattar livet på ett annat sätt. Jag är tacksam över att få vara frisk, säger den artige, positive och ödmjuke 25-åringen..

Grönvitts medicinska team tog fram ett omfattande rehabiliteringsprogram som Mohammed Mahammed startade så fort det var möjligt.

Och nu kommer comebacken allt närmare.

– Vi skyndar inte för fort men siktar på att vara på planen igen i januari och kunna vara med i träningsmatcherna i mars.

Hur ser du på premiären borta mot Brage i Borlänge lördag 1 april?
– Det är klart att jag tänker på den, säger Mohammed Mahammed.

VSK Fotboll vann inför ett stort bortafölje i just Borlänge i slutet av oktober och 2–0-triumfen och de tre poängen visade sig redan samma helg räcka till förlängt kontrakt med Superettan.

Om tabellen skulle baseras på avslutningen av serien var Grönvitt hetast av alla lag.

– Jag såg ju alla matcher på Iver Arena eller på Discovery och sista tio visade vi att vi är ett väldigt bra lag.

Vilken är din analys av den poängmässiga scenförändringen?
– Vi fick ut kvaliteten på träningarna på matcherna och slutade att tappa ledningar. Det betydde mycket att vi fick in ”Freddy” (Nsabiyumva). Han är otroligt duktig och sprider trygghet. Han en dessutom väldigt trevlig och ödmjuk person, säger Mohammed Mahammed om landslagsmannen från Burundi.

Grönvitt har inför 2023 säkrat signaturerna från bland annat Pedro Ribeiro och Herman Magnusson och tidigare den här veckan beslutade Simon Gefvert och Martin Gambos att vara med på klubbens satsning uppåt.

– Det är riktigt bra spelare.

VSK Fotboll hade ett röststarkt stöd på Iver Arena och på bortagräs i år. Vilka förväntningar ska alla supportrar ha på 2023?
– Vi har en stor potential och nu ska vi visa det hela säsongen, säger Mohammed Mahammed.