Max Larsson tänker tillbaka · Betygen · Heta önskningen

Säsongen är nu officiellt avslutad sedan i fredags då sista träningspasset genomfördes. Nu väntar en månads semester och träning på egen hand innan allvaret stundar igen i början av januari. Vi tog ett snack med Max Larsson om säsongen och vad som väntar i Allsvenskan nästa år.

Vi fick tag i Max på hans semesterresa till London – en vistelse som inte har varit helt perfekt.

– Jag blev sjuk i helgen och fick feber, så det har inte varit den bästa semestern men helt okej ändå.

Nu är ju säsongen officiellt över och det är dags att sammanfatta – vi börjar i kronologisk ordning med början av året – du var skadad i inledningen.

– Jag var ju med i början av året och spelade matcher, bland annat mot AIK i cupen. Men sen skadade jag fotleden på träning och det höll mig borta ett tag i inledningen av serien. Totalt missade jag tre eller fyra matcher.

 Sen kom du tillbaka in i startelvan – hur kändes det?

– De var inget speciellt så. Jag spelade på min vanliga plats på vänsterkanten och jag kände ju alla spelarna och hur vi spelar så det var inget konstigt. Men som alltid när man är borta ett tag och inte kan springa ordentligt på träning så försvinner lite kondition – det var jobbigt i början innan det riktiga flåset kom tillbaka.

Om du får sammanfatta din säsong och sätta betyg 1 till 5, vad blir det för betyg och varför?

– Det får bli en trea. Det var en helt okej säsong och jag tyckte det gick bra men jag var lite skadad, önskar att jag varit mer tillgänglig. Sen är det som alltid när man spelar fotboll, man kan göra saker bättre så en trea får bli säsongsbetyget. Viktigast var att vi gick upp.

Du fick till ett fint samspel på vänsterkanten med Patric Åslund senare delen av säsongen – många fina gemensamma aktioner.

– Ja, det kommer helt naturligt. Jag och Patric har spelat fotboll ihop sen vi var små, då i VIK. När vi spelar så nära varandra som i år så hittar vi varandra på planen.  

Vad skulle du säga om du får sätta betyg på lagets säsong?  

– De kan inte bli något annat än en femma – när man vinner serien är det enda betyget som är aktuellt, det finns inget att klaga på.

När upplevde du första gången i serien att det här kanske skulle kunna leda till avancemang?

– Redan i början av året fanns känslan att det här kan bära långt – vi var riktigt bra under försäsongen. I serien dök väl känslan upp första gången på riktigt när vi slog Utsikten hemma – nu kan vi göra det här på riktigt.

Ni hade en liten dipp där i början av hösten, påverkade det känslan?

– Nä, det skulle jag inte säga. Även andra lag tappade poäng och vi spelade egentligen inte dålig fotboll – spelet funkade hyfsat men vi gjorde inte de mål vi behövde.

Vad tycker du laget har utvecklat i spelet jämfört med säsongen 2022?

– Det är inte helt lätt att svara på, det är många små saker. Men en viktig faktor till framgången är att vi har haft nästan samma spelare som spelat och vi känner varandra och tillsammans har vi en riktigt bra grupp. En annan viktig faktor är att vi inte har haft brister i laget – det har funkat perfekt i princip hela säsongen. Till sist vill jag nämna tränarteamet, de har slitit riktigt hårt för att ta laget till den nivå vi har varit på i år.

Sista frågan om den här säsongen. Vi publicerade en berättelse om dig häromdagen där du leker sheriff och föser undan en motståndare som försöker tjuvlyssna på taktiksnacket. Kommer du ihåg vad som hände?

– Faktiskt hade jag glömt bort situationen tills jag såg bilden på hemsidan. Men det var precis så det gick till. Han försökte verkligen smyga upp till vår samling för att höra vad som sades. Men om jag minns rätt stod jag i utkanten och såg honom komma och klev ut och stoppade honom.

Om vi hoppar in på det som komma skall – vad är det för tankar som rör sig i huvudet runt nästa säsong?

– Första tanken är väl att det ska bli väldigt kul att få spela i Allsvenskan och testa den nivån. Jag tror på oss. Visst kommer vi vara underdogs i många matcher men jag tror på vår grupp och vårt sätt att spela fotboll. Jag tror vi kan göra bra ifrån oss.

Vad tror blir största utmaningen?

– Det är så klart bättre spelare som kan göra bättre saker med bollen och tempot lär vara lite högre. Så det blir säkert många tuffa och utmanande matcher. Vi måste vara väl förberedda på våra uppgifter på planen för att lyckas.

Vad ser du fram emot mest nästa år?

– Premiären – det kommer bli riktigt kul

Sista frågan – vad hoppas du tomten kommer med i julklappssäcken?

– Då säger jag att jag önskar att tomten kommer med ett träningsläger, där vi åker iväg med laget i början av nästa år.