KLART: Stefan Batan klar för VSK Fotboll

Gårdagens glädjerus efter den sena vändningen har knappt hunnit lägga sig när nu nästa positiva nyhet kommer. Stefan Batan, med över 200 Allsvenska- och Superettamatcher i benen, är klar för VSK Fotboll. – Jag känner en stor glädje och stolthet att få representera en så fin klubb som VSK, säger Stefan Batan.

Stefan Batan känner nog de flesta igen från åren i Djurgårdens IF och Hammarby IF där han totalt spelade 55 matcher i Allsvenskan. I början av 2018 skrev han på för moderklubben, och VSK:s seriekollega, Assyriska FF.

– Assyriska-resan blev inte som jag hade tänkt. Klubben ligger i en ekonomisk svår situation, jag själv har inte blivit drabbad, men helhetsmässigt fanns det inte optimala förutsättningar. Jag kände faktiskt att det inte var roligt med fotboll längre, och fotboll är det enda jag gjort i mitt liv. Klubben ville ha mig kvar men förstod mitt resonemang och vi går skilda vägar på ett vänskapligt sätt vilket känns bra.

Istället blir det alltså VSK Fotboll de nästkommande 1,5 åren. Batan träffade Ado Sadzak och Andreas Dayan under söndagen och efter ett samtal på tre timmar skrevs kontraktet på.

– Det här blev med ganska kort varsel. Jag har bra kontakt med Claes (Hellgren) och ”Hansken” (Hans Johansson) sedan min tid i Hammarby. Claes ringde och kollade av lite och frågade om jag skulle vara sugen, det är klart att jag vill vara med på den här resan. VSK har alla möjligheter och kan jag tillföra så vill jag göra det, säger Batan och fortsätter prata om mötet med VSK-representanterna:

– Jag kom i kontakt med Ado och har suttit ned med honom och Dayan idag under tre timmar och vi kom överens och jag skrev på. Det känns jäkligt kul, jag kommer till en klubb som har ambitioner som är högre än division ett och man har förutsättningarna för det också. Med min erfarenhet och kvalité så kommer jag kunna hjälpa laget att ta nästa kliv.

I oktober 2017 lämnade Batan grönvita Hammarby. Nu får han dra på sig, om än en helt annan, grönvit tröja.

– Det känns extra bra att bli grönvit igen, dessutom samarbetar klubbarna vilket också är kul.

En av anledningarna till att Batan väljer VSK Fotboll är supportrarna.

– Jag kan inte extremt mycket om VSK, mer än att Lindelöf spelade här. Men det jag vet är att Västerås är en idrottsstad som skriker efter fotbollen, det märkte jag när jag mötte VSK med Assyriska. Det är väldigt hängivna supportrar som vill mycket med fotbollen, det finns en fotbollskultur som håller på att växa tillbaka.

VSK Fotboll har ett publiksnitt på över 2300 personer, lockar sånt också?

– Absolut. Nu när jag spelade med Assyriska här så var det över 2000 personer och man kände direkt att det blir en extra kick, trots att man är motståndare. Är vi med, vilket vi kommer vara, så kommer intresset bara öka under hösten och det kommer bli många roliga matcher att spela.

Stefan Batan är en fotbollsspelare som mestadels spelat som vänsterback eller vänsterytter, men även som mittback.

– Jag tror att de flesta har koll på mina kvaliteter ändå. Jag är en relativt snabb spelare, bra uthållighet, bra löpstyrka och bra vänsterfot både i spel och vid fasta situationer. Sen blir man en klok spelare när man spelat högre upp och jag hoppas kunna bidra med mycket av det.

Batan kommer att pendla till Västerås från Södertälje, där han har både hus och familj. Han känner sig väldigt välkomnad till VSK efter sin första dag på plats där han förutom att ha träffat Ado och Dayan även hunnit prata med manager Tor-Arne Fredheim.

– Jag känner en stor glädje och stolthet att få representera en så fin klubb som VSK. Bara idag har jag känt ett grymt mottagande där jag mött ambitiösa personer runt om i klubben. Det är målmedvetna personer och det känns bra att det klickar direkt.

Fakta
Namn: Stefan Batan
Född: 20 mars 1985
Position: Vänsterback/vänsterytter/mittback
Kontraktslängd: 1,5 år
Aktuell: VSK Fotbolls senaste nyförvärv

Dan Kiwii Persson
Foto: Andreas Dayan