Kevin Custovic om Simon Johanssons mål: Jag visste att han skulle sätta den

VSKs herrlag stod för en makalös prestation på söndagseftermiddagen när man lyckades vinna på bortaplan mot regerande svenska mästarna Malmö FF i Svenska cupens första omgång.

Segersiffrorna skrevs till 2-1. Många i VSK visade fram ett stort spel och en som verkade trivas som fisken i vattnet var Grönvitts defensiva mittfältare Kevin Custovic som gång på gång fick gå i närkamp med den mer namnkunniga spelaren i MFF, Ola Toivonen.

Vi tog och ringde upp Kevin efter matchen när laget precis äntrat bussen och börjat ladda in återhämtningsmat och med en lång resa hem framför sig.

Kevin Custovic

Grattis Kevin – vad säger man om det här?

– Ja du, det är bara att le nu, finns inte så mycket att säga.

Ta oss igenom matchen från ditt perspektiv – ni blir pressade hårt i början

– Ja, de tar kommandot direkt och skapar något farligt läge. De lägger långa bollar i blindo och tar löpningarna mot vår backlinje. Visst är det lite pressat men vi känner trots allt att vi har kontroll och att vi kan lösa det här, säger Kevin.

Det blir bättre efter ett tag

Precis, vi läste av hur de tänkte spela och gjorde de korrigeringar vi behövde göra. Vi fick lite mer lugn i laget och slutade stressa fram vårt anfallsspel. Det började rulla på lite grann och vi jobbade riktigt hårt för att erövra bollen och få till saker framåt.

Sen kom målet, vad betydde det?

Den typen av mål i den situationen ger härlig energi till alla i laget. Vi var fortsatt pressade till och från men med målet i ryggen vågar man spela ut mer och få till det ännu bättre, konstaterar Kevin.

Ni går till halvtidsvila i ledning, vad sa ni till varandra då inför halvlek nummer två?

– Vi peppar varandra att fortsätta med att ha mycket energi i laget. Vi vet att vi är starka defensivt, det är inte många som kommer förbi oss. Det är bara att fortsätta att se till att jobba som ett lag, sammanfattar Kevin halvtidssnacket.

Kvitteringen kom tidigt – hur tänkte du då?

– Inte så mycket alls egentligen. Det var ett billigt mål, det borde varit frispark i momentet innan. Det är bara att köra vidare, fortsätta att jobba hårt. I det här läget vill alla i laget vinna matchen, vi hade fått upp vittringen på en seger, säger Kevin.

Ja – sen är det ju lite fram och tillbaka tills ni får chansen på en frispark i farligt läge – vad tänkte du när Simon stegade fram för att ta den?

Jag visste att han skulle sätta den. Han slog en ännu bättre frispark på träningen igår, rakt upp i krysset. Han hade känslan kvar i foten, så var det bara.

Kevin fortsätter:

– Målet gav så klart ännu mer energi och nu var fokus bara på att stänga ned deras anfallsspel och fortsätta jobba hårt. Vi är duktiga på att gnugga och se till att det blir jobbigt att anfalla mot oss.

Du spelade i rollen som defensiv mittfältare. När du tittade upp i banan stod Ola Toivonen där mittemot dig

Det är kul och inspirerande att möta spelare som kommer från en högre nivå. Jag såg tydligt att det fanns kvalitéer i hans spel. Men som jag alltid säger till mig själv när jag spelar – Bollen är min oavsett vem det är som är framför mig.

När vi kom in i spelet kände jag att självförtroendet växte och jag hittade min spelstil som är att alltid gå in 100% i duellerna. Idag fick jag göra det mot en namnkunnig motståndare, det gick bra det med, konstaterar Kevin.

Nu är det Halmstad BK borta nästa helg – hur ska vi tänka där?

– Vi tar alltid en match i taget. HBK är inte lätta att möta, det vet vi sen förra säsongen. Men om vi lägger ned samma jobb som idag och visar samma energi i spelet så kommer vi slå dem också, slår Kevin fast.

Härligt – om du får sammanfatta dagens match med några ord, vad säger du då?

– Då säger jag att det var en härlig upplevelse det här och att jag är väldigt stolt över hur hela laget genomförde matchen, säger Nr 20 avslutningsvis.