Kalle Karlsson om försäsongen och tankar om serien

Nu knackar premiärmatchen för dörren och det har blivit dags att summera försäsongen och blicka framåt mot säsongen och de trettio seriematcher som ska spelas.

Vem är bättre än huvudtränaren att svara på de här frågorna – vi tog och pratade med om honom för att få hans bild på det som varit och hur han ser på det kommande seriespelet.

Kalle, om du får sätta ett betyg på truppens försäsong utifrån spelet och det du velat laget ska prestera, vad skulle det bli för siffra (1-5).

– I våra bästa stunder som första halvlek mot Djurgården, första 35 minuterna mot Sollentuna, Örebromatchen och andra halvlek mot Karlstad måste det bli en 5:a. I våra sämsta stunder som hemmamötet med Skövde och första 20 minuterna mot Dalkurd, delar av första halvlek mot Karlstad måste det bli en 1:a. Så summeringen blir väl nåt där emellan, jag säger en 2,5:a. Höjderna har varit bra, sedan har vi varit lite för ojämna. Skador ställde dock till det första fem-sex matcherna så där finns det förklaringar till att vi inte presterade på topp. Vi behöver ha färre dippar.

Vad är du nöjd med?

– Att försvarsspelet känns stabilt. Även om vi släpper sju mål första två matcherna mot Djurgården och Norrköping tycker vi att försvarsspelet, rent strukturellt, fungerade väl även mot så bra motstånd. Spelarna känner att det är svårt att skapa chanser mot oss från uppställt spel. 

Var finns det förbättringsområden skulle du säga?

– Egentligen allt. Vi har en ung trupp med en del nya som ska anpassa sig till ett nytt spelsätt så vi känner att vi kan förbättra allting både individuellt och kollektivt. Vi kommer aldrig känna oss klara! Men ska jag nämna något specifikt så tror jag att vi behöver bli mer kliniska när vi får målchanser efter höga bollvinster. Det kommer avgöra många matcher om vi är effektiva i de situationerna. Filip Tronêts 5–0-mål mot Karlstad är ett exempel på det. Vi vinner bollen högt upp nära motståndarnas straffområde tack vare vårt presspel – sedan är vi snabba med att komma till rätt typ av avslut. Topplagen har en förmåga att kapitalisera på motståndarnas misstag, där behöver vi bli bättre.

Någon eller något som överraskat dig under försäsongen?

– Max Larsson och Miguel Sandberg är definitivt överraskningarna den här försäsongen. I januari var Max fortfarande ett framtidsnamn som skulle lånas ut, men efter hans prestationer i träningsmatcherna är han med och konkurrerar direkt. Det är superkul för hela klubben att en egenfostrad västeråsare som är grönvit ”through and through” nu har chansen att slå sig in i representationslaget. Han har det mesta för att framöver bli en komplett wingback: Farten, förmågan att slå ut sin spelare 1 mot 1, skottet, inläggsfoten. Dessutom är han passningsskicklig och kan delta i speluppbyggnaden. Miguel värvade vi på chans för att vi bedömde att han sannolikt, på sikt, skulle bli elitspelare. Men hans utveckling hos oss har gjort att han är med och konkurrerar om starter direkt. Höjden och hastigheten i vissa av hans aktioner är skyhög. ”Migges” nästa utvecklingssteg är att bli jämnare, men det kommer med mer speltid och erfarenhet. Alex Lindelövs kurva började peka uppåt i oktober-november så hans framfart efter nyår är ingen överraskning för oss.

Om vi tittar tillbaka på den planering du och teamet gjorde inför försäsongen – hur har ni lyckats nå era mål skulle du säga (spelare, spelidé, struktur, processer etc).

– På spelarfronten har vi värvat uteslutande spelare som spelat division 1 förra året och Miguel från U19-allsvenskan. Känslan är att vi lyckats rätt väl utifrån den budgeten vi haft. Vi hade varit längre fram med vårt spel om vi inte haft så många tongivande spelare på skadelistan första halvan av försäsongen. 

Om vi hoppar in på premiären och det som händer just nu.

Hur har träningsveckan sett ut – någon spelare som varit extra het?

– Man ser att Viktor Granath fick en dos självförtroende efter hattricket senast. Han gjorde ett par fina mål på träningen i onsdags. Emil Skogh var sjuk i tre veckor, men han ser piggare ut igen och satte några fina avslut i tisdags. Dusan Jajic och Miguel Sandberg var båda heta på träningen i onsdags. Anders Hellblom har också haft en bra vecka.

Premiärer är alltid premiärer och kan gå lite hur som – men om vi blickar fem matcher framåt och låtsas att de var färdigspelade – vad skulle du då vilja kunna konstatera för dig själv?

– Att vi varit oss själva och fortsatt att spela vårt spel även om det gått emot i perioder av matcher. Vi kommer att förlora matcher men vi ska inte överge det vi kommit överens om och därigenom förlora mot oss själva.

Det finns en hel del unga spelare i laget som redan nu nosar på startplatser – vilken eller vilka tror du kan bli utropstecken under året?

– Det får ni se! Jag vill inte föregå något och sätta onödig press på nån enskild spelare men det vi kan konstatera är att: Det kan gå väldigt fort för en ung spelare när man får lite ”flow”. 

– Det som är roligt är att vi börjar se resultatet av akademins arbete. Alex Lindelöv, Max Larsson, Anders Hellblom, Elis Wahl, William Videhult, Patric Åslund och Viktor Steen är alla västeråsare och alla har gått genom akademin. Vissa av dem har fått debutera i Superettan, de andra kommer säkerligen att göra det inom snar framtid.

Superettan är notoriskt hopplös att tippa och tränare vägrar (på goda grunder) att ge sig in i gissningslekar om placeringar, som de kan hållas ansvariga för senare. Men det vore trevligt om du kunde göra någon form av förutsägelse om något runt laget eller serien som vi senare får se var rätt eller fel – vad tänker du på då?

– Jag har svårt att se att Halmstad ska vara utanför topp 2. De är nog lite för stabila för det. Det var inte direkt att sticka ut hakan kanske, haha. Örgryte tror jag blir ett lag som slår sig in i toppskiktet. De har byggt smart och inte tappat någon bärande spelare.