Huvudtränaren inför premiären: Vi kommer väl förberedda till årets säsong

Premiären i antågande och förväntningarna på topp efter ett fint cupspel.
Friden störs av skadeproblem i truppen och mentalt trötta spelare.   
– Vi har gett spelarna extra ledigt så de kan återhämta sig mentalt och jag hoppas och tror att hela truppen är tillgänglig till på måndag, säger huvudtränare Askebrand.

Sista tiden innan premiären är alltid en speciell tid för en tränare. Det är nu de sista förberedelserna ska till och premiären kommer ge ett facit på hela upplägget för försäsongen. Vi tog och stämde av med huvudtränare Thomas Askebrand hur han ser på försäsongen och det som komma skall.

Thomas, sista träningsveckan innan premiären. Känns det annorlunda i tränarkroppen när vi är så här nära en premiär?

– I sak är det ingen större skillnad på den här träningsveckan och alla de andra som finns på året. Men visst pirrar det i kroppen lite grann, det är ju det här som snart kommer man jobbat för ett bra tag nu.

– Sen märks det på spelarna. En del blir smågriniga, andra kanske inte smäller på lika mycket då alla vill vara hela och friska inför premiären. Allt spetsar till sig skulle man kunna säga.

Något särskilt som tränas sista veckan innan premiären?

– Nä, egentligen inte, den liknar mycket en vanlig träningsvecka. Man brukar köra lite mer träning på fasta situationer och så lättar man på träningen lite grann så att man inte kör så tungt.

– I år har vi faktiskt lättat på träningen de två senaste veckorna. Det märks på vissa spelare att cupspelet tagit på dem fysiskt och inte minst mentalt. Vi har sett det på träningarna och även i genrepet mot Sirius, alla har inte varit helt påkopplade.

– Nu har vi skippat hela träningspass senaste veckorna för att spelarna ska få chansen till återhämtning. I torsdags till exempel ställda vi in träningen och de som ville fick köra ett frivilligt pass. De flesta som var nere var de som inte fått spela så mycket på försäsongen.

– Vi hoppas att alla fått tillbaka energin nu så de kan explodera på måndag, säger Thomas.

Om du jämför hur träningensupplägget sett ut den här försäsongen mot hur det var i fjol, finns det några skillnader?

– Den största skillnaden är väl att jag och övriga tränarteamet är ett år av erfarenhet rikare. Nu känner vi spelarna och vi bygger vidare på något från i höstas som ska utvecklas ytterligare till den här säsongen.

– Jag tycker vi kommit längre på vår resa så klart men träningsmässigt har det varit ganska lika sett till försäsongerna. En vill skillnad finns i att vi kört mer löppass den här försäsongen. Framförallt handlar det om att få spelarna att orka ta fler maxlöpningar mot motståndarmålet och sen hem till försvarspelet.

– Vi har också gjort en ändring i hur vår fystränare Jesper jobbar med laget. I år har vi särskild fys i de flesta av våra pass, medans vi hade det mer sällan i fjol. Vi hoppas att det leder till att spelarna är bättre uppbyggda rent fysiskt i år. Rent generellt tycker jag vi kommer väl förberedda till årets säsong

När du reflekterar över försäsongen – vad är det som sticker ut i din värld?

– Det har varit många träningsmatcher/cupmatcher på kort tid. Killarna har gjort det fantastiskt bra och det är jättekul att vi kunnat prestera så bra som vi gjort mot kvalificerat motstånd. Sen har det som sagt tagit på truppen. Nu får vi hoppas att de kan ladda om till serien.

Apropå att försäsongen tagit på truppen – hur ser det ut med skador nu inför premiären?

– Vi har en del skavanker i truppen, jag vet inte just nu om någon är borta till premiären. Förhoppningsvis är alla tillgängliga, säger Thomas.

– Emil Skogh som haft problem med ett knä är tillbaka. Han spelade en halvlek mot Sirius och har inte råkat ut för något bakslag.

– I veckan har vi fått positivt besked om William Videhult. Inget är trasigt i hans knä. Det är en blödning på skelettet men inget som hindrar honom från att träna och spela. Han kan ha lite ont men från och med nästa vecka börjar vi trappa upp hans träning så att han kommer tillbaka igen snart.

Vad skönt! Om vi blickar framåt, vad har du för förväntningar på säsongen?

– Jag hoppas och tror att vi ska göra bra ifrån oss på planen. Vi är jobbiga att möta, det ska inte vara roligt att möta VSK. Som motståndare ska de uppleva oss som fysiska och som ett lag som lägger ned många löpmeter i sitt spel.

– Det är det här jag förväntar mig, jag hoppas vi kan leva upp till förväntningarna och göra det på ett bra sätt.

Avslutningsvis, det spel vi sett på försäsongen, är det samma spel vi ska förvänta oss nu i serien.

– Svaret på den frågan är både ja och nej. Det försvarsspel vi fått till under försäsongen vill vi så klart fortsätta med. Vi har mött bra lag i cupen som gjort att vi fått ganska lite bollinnehav i matcherna. Vi lär få ha mer boll i serien.

– Vårt anfallsspel kommer ganska säkert se lite annorlunda ut när vi har mer boll. Vi kommer att behöva föra spelet i vissa av matcherna och jag tycker vi har en bra grund att stå på för att klara av det. Sen får vi se hur det utvecklar sig, avslutar huvudtränaren.