Här jublar Grönvitt – efter 14:e segern och serieledning i Superettan: ”Fantastiskt skönt”

VSK Fotboll övertygade mot GIF Sundsvall och vann med klara och odiskutabla siffror på Hitachi Energy Arena i Västerås. Två akademiprodukter blev matchvinnare för Grönvitt. Max Larsson satte 1–0 på straff medan Patric Åslund (bilden) fastställde 2–0 och tackade den stora klacken.

VSK Fotboll är ett vinnande lag igen – och leder nu Superettan. Men det blev bara 2–0 trots massor av lägen mot GIF Sundsvall. ”Vi var närmare fem mål än de ett”, säger mittfältaren Olle Edlund.

VSK Fotboll vände och vann mot Helsingborgs IF (3–2) i mitten av augusti och sedan dess har alla grönvita tvingats att vänta på nästa trepoängare i Superettan.

I dag kom den alltså.

Och det med besked.

– Fantastiskt skönt med seger igen, säger Olle Edlund med ett leende till klubbmedia efter sedvanliga firandet inne i omklädningsrummet på Hitachi Energy Arena i Västerås där materialförvaltaren Ulf Wallert och wingbacken Simon Gefvert som vanligt hade framträdande roller.

LÄS OCKSÅ: Manager om läget inför dagens hemmamatch mot GIF Sundsvall

Grönvitt skapade enligt officiella statistiken så många som 23 målchanser men fick alltså nöja sig med utdelning bara två gånger.

Max Larsson inledde målskyttet på straff efter att Daniel Ask fällts – och sedan fastställde Patric Åslund segern redan i början av andra halvlek.

– Jag tycker att vi styr matchen totalt efter första kvarten. Det enda man kan vara besviken på är att vi inte vinner med större siffror. Det är ju betydligt närmare 5–0 än 2–1 om du tittar på alla lägen i dag.

Varför blev det inte fler fullträffar?
– Vi måste helt enkelt bli kyligare framför mål. Vi har ett stort antal skott inne i straffområdet. Samtidigt måste vi ändå vara nöjda med att vi kommer till så många heta lägen, säger Olle Edlund.

Max Larsson inledde målskyttet på Hitachi Energy Arena genom att sätta 1–0 på straff. Simon Gefvert är först att gratulera. Det blev 2–0 för Grönvitt efter mål också av Patric Åslund.

VSK dominerade fullständigt efter paus och bollinnehavet syntes vara betydligt större än ”bara” 63-37 då.

Olle Edlund konstaterar att Grönvitt spelade ut rejält de sista 45 minuterna.

– Alla springer otroligt mycket för varandra. Det är en stor förklaring till att vi skapar så mycket. Det är ingen som klagar över att behöva löpa 50 meter extra. Dessutom stryper vi deras kontringar och då är vi väldigt svåra att slå.

LÄS OCKSÅ: Höstjakten är igång: VSK Fotboll – GIF Sundsvall – 23/9 15.00 – Här är allt du behöver veta

Tack vare segern tog VSK över serieledningen – med sju matcher kvar.

– Det kommer att bli spännande men det är bara att njuta. Det är inte många som får chansen att vara med och spela om en uppflyttning och vinna en serie, säger Olle Edlund som var en av de absolut främsta grönvita aktörerna.

Konkurrenssituationen är enligt Olle Edlund tuff i och med att Aly Coulibaly adderades i sommarfönstret.

– Aly Coulibaly har kommit in och varit väldigt bra. Det håller alla spelare på tårna. Det är sjukt viktigt och särskilt när det är så tajt med alla matcher. Jag hade en liten dipp mot Örebro men nu känns det bra igen. Vi hade otroligt mycket boll i dag men man måste ändå ta jobbet och inte bara fokusera på det offensiva och ”roliga”.

LÄS OCKSÅ: VSK säkrade poäng i tufft bortamöte: ”Nivåer bättre”

Daniel Ask, Simon Johansson och Simon Gevert broderade fint på högra flanken och Simon Gefvert levererade bollen till Patric Åslunds 2–0-mål.

– Jag tycker att Simon Gefvert har varit fantastisk hela året. Han spelar varje minut och driver spelet från högerkanten. Jag är sjukt glad för ”Grevens” skull, fortsätter Olle Edlund.

Grönvitt spelar redan på onsdag mot AFC Eskilstuna på Tunavallen.

LÄS OCKSÅ: Den grönvita solskenshistorien som blev viral: ”Wow” – säger huvudpersonen

Bara fem mil innebär årets utan jämförelse kortaste bortaresa.

– Men jag ser det inte som en bortamatch. Vi vet att många västeråsare kommer att stötta oss där. Det blir som en hemmamatch för oss.

Kramkalas efter att Patric Åslund prickat in 2-0 med en nick upp mot krysset.

VSK får tillbaka Herman Magnusson som var avstängd efter två gula kort och utvisning mot Öster i Växjö i måndags

– ”Mange” är väldigt viktig men i dag ersatte  Philipp Strompf och var fantastiskt bra. Det är en trygghet att kunna lita på spelare som kommer in, säger Olle Edlund.

VSK Fotboll–GIF Sundsvall 2–0 (1–0)
Målen: 1–0 (16) Max Larsson (straff), 2–0 (48) Patric Åslund.
Bollinnehav (procent): 63–37 (63–37, 63–37).
Målchanser: 23–9 (9–5, 14–4).
Skott på mål: 8–4 (4–2, 4–2).
Skott utanför mål: 15–5 (5–3, 10–2).
Hörnor: 8–4 (3–2, 5–2).
Målvaktsräddningar: 4–6 (2–3, 2–3).
Varningar, VSK: Frédéric Nsabiyumva (4). Sundsvall: Lucas Forsberg (36), Paya Pichkah (45+2).
Domare: Kaspar Sjöberg.
Publik: 3 122 (på Hitachi Energy Arena, Västerås).

Så spelade VSK Fotboll
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Alex Douglas, Frédéric Nsabiyumva, Philipp Strompf.
Mittfält: Simon Gefvert, Daniel Ask, Olle Edlund (81), Max Larsson.
Anfall: Simon Johansson (kapten, 81), Jabir Abdihakim Ali (81), Patric Åslund.
Ersättare: Jaheem Burke (81), Aly Coulibaly (81), Ibrahim Diabaté (81), Umit Aras, Mohammed Mahammed, Filip Tronêt, Daniel Tegermark Svensson (målvakt).

Mer från Hitachi Energy Arena
✓ VSK Fotboll är ett vinnande (herr)lag igen i och med övertygande segern mot GIF Sundsvall – efter förlust mot Utsikten i Göteborg och tre oavgjorda matcher mot Örebro SK, Brage och Öster.
✓ Vinsten förde Grönvitt till serieledning men tidigare ettan Utsikten har en match mindre spelad.
✓ Sju omgångar återstår och avståndet ner till trean Gais är sex poäng.
✓ Två akademiprodukter med rötterna i Västerås IK avgjorde alltså för Grönvitt i dag: Max Larsson och Patric Åslund.
✓ Patric Åslunds målskörd är två mål och båda har för övrigt kommit via huvudet.
✓ 21-åringen kreerade flera utmärkta möjligheter och den främsta utöver 2–0-målet var skottet i ribban i början av andra halvlek.
✓ Max Larsson har svarat för dubbelt så många mål som Patric Åslund – alltså fyra.
✓ Jabir Abdihakim Ali tvingades lämna planen i drygt fem minuter efter att ha fått blod på tröjan och shortsen. Lösningen blev att låna skadade Pedro Ribeiros tröja (nummer 7). Direkt efter pausen var ”Jabbe” tillbaka med sin ordinarie tröja (nummer 9) efter en snabbtvätt av Grönvitts materialförvaltare Fehmi Sezgir.
✓ Herrlagets manager Kalle Karlsson var avstängd efter gula kortet i Växjö mot Öster och assisterande tränaren Alexander Rubin coachade – med hjälp av Jonah Kibirige och Johannes Petersson.
✓ Alla tre tränarna är precis som Max Larsson och Patric Åslund sprungna ur VSK Fotbolls akademi.
✓ Grönvitt är fyra i publikligan på 3 623 efter elva av 15 seriematcher på Hitachi Energy Arena och passerades i måndags av Öster i gratismatchen mot just VSK.
✓ Anton Fagerström har hållit nollan 13 av 23 omgångar i Superettan – efter att ha signerat några minnesvärda räddningar i slutet av matchen.
✓ Philipp Strompf fick debutera från start och tog platsen till vänster i trebackslinjen eftersom Herman Magnusson drabbades av två gula kort mot Öster. 
✓ Ni har läst det förut och får göra det igen: Daniel Ask löpte ännu en gång mest och kom upp i 10 279 meter mot ”Giffarna”.
✓ Snabbaste grönvita spelare på Hitachi Energy Arena: Simon Gefvert med 32,82 kilometer i timmen.
✓ Ni hittar förstås mycket annat se- och läsvärt inför, under och efter VSK–GIF Sundsvall på Facebook, Instagram och X (Twitter).
✓ Rätt nummer i 50/50-lotteriet: 2 902. Vinstsumma: 5 113 kronor. Tack alla ni som köpte lott och grattis till vinnaren!
✓ Övriga matcher i omgång 23: Brage–Örebro SK (2–1), Helsingborg–AFC Eskilstuna (1–0), Landskrona–Öster (2–2), Gefle–Gais (0–6), Skövde–Östersund (5–1), Jönköping–Örgryte (2–1).
✓ Kommande matcher för VSK Fotbolls representationslag: Söndag 24 september, 14.00: Eda–Grönvitt (damer, division 2). Onsdag 27 september, 19.00: AFC Eskilstuna–Grönvitt (herrar, Superettan).
✓ VSK Sports arrangerar resa till Tunavallen på onsdag. Läs mer på officiella supporterklubbens sida på Facebook eller boka här!