Grönvitts giftiga derbyvapen – en ny generation Howell: ”Ska ge allt för att hålla i det här”

Graham Howell frälste VSK Fotbolls alla supportrar i många år. Lova Howell Rudstam vill också göra det – i söndagens heta derby. ”Vi ska ge allt för att hålla i det här”, säger 19-åringen om spännande slutstriden av serien.

Lova Howell Rudstam kom från Västerås BK 30 till VSK Fotboll i augusti 2021. Söndag förmiddag väntar derby på Iver Arena i Västerås mot Gideonsbergs IF 2. ”Jag hoppas förstås att vi ska vinna men också att vi ska känna oss stolta och glada över prestationen”, säger 19-åringen.

VSK Fotbolls damlag tar emot Gideonsbergs IF 2 på Iver Arena i Västerås söndag 11 september (kick off redan 10.00) och har möjlighet att bärga elfte raka trepoängaren och behålla greppet om förstaplatsen i division 2.

Fyra matcher återstår av serien.

– Jag är jättetaggad inför derbyt och hoppas förstås att vi ska vinna men också att vi ska känna oss stolta och glada över prestationen, säger Lova Howell Rudstam till klubbmedia.

Grönvitt mötte tre av de främsta lagen direkt efter sommaruppehållet och hanterade utmaningarna på bästa tänkbara sätt.

Det blev full pott mot i tur och ordning Hällbybrunns IF, Östervåla IF och Bele Barkarby FF – och alltså en plats som serieetta.

– Segern mot Bele Barkarby var extra skön och kom efter en stor laginsats.

VSK Fotboll vann därefter derbyliknande mötet med Enköpings SK på Iver Arena och följde upp det med ytterligare tre poäng på Avestavallen förra lördagen.

Avesta AIK tog ledningen tidigt men Safiya Abdulkadir Abshir (straff) och Lova Howell Rudstam replikerade och vände underläget innan pausen.

– Domaren bedömde 2–1 till oss som självmål men skjuter man inte blir det inga mål, poängterar Lova Howell Rudstam om en försvararens styrning i eget nät.

Grönvitts huvudtränare Lisa Hellenberg har spelare som kan hantera flera roller på planen men frågan är om Lova Howell Rudstam inte har bredaste repertoaren av alla.

19-åringen har senaste matcherna främst uppträtt till höger på mittfältet men kan också spela centralt i den lagdelen eller till vänster på ”fältet”.

Då och då har det blivit spel längst fram och det var i den rollen hon skar in från vänster och skruvade in ett mäktigt distansskott i krysset som gav 2–0 hemma mot Avesta i slutet av maj (7–0 till slut).

– Jag gillar att vara offensiv men kan spela på olika positioner. Det kan variera från match till match och hur vi väljer att spela. Men främsta målet är att alltid göra mitt bästa och ta en plats i matchtruppen.

Fotbollskarriären inleddes som femåring i Skiljebo SK på Hamre i Västerås men för knappt tre år sedan blev det Ringvallen och Västerås BK 30:s F17- och F 19-lag.

I augusti 2021 lyckades VSK Fotbolls sportsligt ansvarige Niclas Slagstedt att övertyga Lova Howell Rudstam och Bianca Iglesias Acosta att välja Grönvitt.

– Jag trivs jättebra här i VSK och ser alltid fram emot träningarna. Tjejerna i laget är underbara. Det är en helt annan stämning här än i mina tidigare klubbar, säger Lova Howell Rudstam.

Lagom till seriefinalen mot Bele Barkarby på Veddestavallen i Järfälla fick Lova Howell Rudstam och övriga i truppen sällskap av Sara Eriksson.

Vassa forwarden tog då också steget över från Västerås BK 30.

– Vi började tillsammans i Skiljebo som små och spelade ihop i BK 30. Det är jätteroligt att Sara också finns hos oss nu.

Lova Howell Rudstam tog studenten i juni i år och jobbar nu som redovisningsassistent på Bo Lundén Redovisningsbyrå i Västerås.

– Det fungerar jättebra ihop med spel i VSK för jag vill kunna fortsätta satsa hårt på fotbollen, säger Lova Howell Rudstam med ännu ett leende.

Ena efternamnet får sannolikt något äldre läsare att tänka tillbaka på VSK Fotbolls tidigare publikfavorit Graham Howell, ramsan ”Graham Howell walks on water” och fundera över om det möjligen finns ett släktskap.

Engelsmannen spelade i Manchester City, Bradford, Brighton och Cambridge innan det blev Sverige, Västerås och VSK Fotboll i sju säsonger (1976-1982).

Lova Howell Rudstam är ett av flera barnbarn och så sent som i lördags var Graham Howell på Avestavallen och såg Grönvitt vinna.

– Morfar tycker att det är jätteroligt att jag spelar i VSK men han sätter absolut ingen press på mig.

Graham Howell hade nummer 12 i Grönvitt men Lova Howell Rudstam får nöja sig med 19 på ryggen.

– Jag ville egentligen ha samma nummer som morfar men supportrarna är ju 12:e spelaren och därför kan man inte ha det på tröjan, säger den offensiva kraften.

FOTNOT. VSK Fotbolls tidiga matchstart mot Gideonsbergs IF beror på att Superettan flyttade klubbens herrmatch mot Skövde AIK från söndag 11 september till lördag 10 september. 10.00 söndag var den enda tid som fanns tillgänglig på Iver Arena.