Grönvitts bästa placering – efter återkomsten: ”Visat att vi är ett lag att räkna med uppåt”

VSK Fotboll spelade in 40 poäng – bästa facitet på många år. Grönvitt var bara två stolpträffar från att bli åtta i Superettan. ”Synd, men vi har visat klass på slutet”, säger lagkaptenen Simon Johansson efter 2–0 mot AFC Eskilstuna.

VSK Fotboll tog femte segern på de sista sex matcherna i Superettan och kom därmed upp i 40 poäng. Det blev 2–0 mot AFC Eskilstuna på Iver Arena men Grönvitt hade behövt vinna med tre mål för att komma åtta och få ytterligare värdefulla bonuspengar. Simon Johansson gjorde 1–0 och gratuleras av Daniel Ask och Simon Gefvert.

VSK Fotboll förlängde kontraktet i nästa högsta serien i söndags i förra veckan men hade ändå drygt en handfull viktiga skäl att vinna det derbyliknande mötet med AFC Eskilstuna med klara siffror på Iver Arena i Västerås i kväll.

Tre måls differens hade gett en åttonde plats.

Och en hel del värdefulla intäkter i tabellbonus.

– Vi gick verkligen för det och skapade tillräckligt många chanser för att vinna med större siffror, säger Simon Johansson till klubbmedia om de kvalificerade lägena i första halvlek och de minst lika heta möjligheterna i andra halvlek.

Daniel Ask kom till exempel fri i 71:a minuten men det hårda skottet tog i ribbans underkant och gick ut.

Och drygt tio minuter knäade Alex Douglas bollen i stolpen efter hörna.

– Mål på något av dessa och vi hade gått om AFC i tabellen.

Grönvitt ledde med 2–0 också borta mot AFC i maj men föll då ihop och förlorade med smått ofattbara 5–2 på Tunavallen.

– Väldigt skönt att vi revanscherade för oss den matchen. Det var utan tvekan årets jobbigaste upplevelse. I dag visade vi att vi faktiskt kan behålla en tvåmålsledning och den här matchen var vi dessutom en eller två klasser bättre än AFC, säger Simon Johansson.

VSK undvek alltså ett negativt kval och 40 poäng är den främsta poängskörden efter återkomsten till Superettan säsongen 2018.

Av de sista sex matcherna vann Grönvitt fem.

– Jag är väldigt tacksam över vad vi har åstadkommit i slutet av säsongen. Vi har spelat på en hög superettanivå. Det var enormt skönt att slippa stressen i dag och kunna spela ut.

Vad säger du om säsongen som helhet?
– Prestationen har varit fantastisk i 75-80 minuter i nästan alla matcher. Sedan har vi som bekant tappat en hel del poäng på slutet men det orkar jag inte älta om i dag. Vi fick in ”Freddy” Nsabiyumva för en tid sedan och det har skapat en annan stabilitet. Vi har visat att vi är ett lag att räkna med uppåt. Nu gäller det att behålla spelarna så att vi kan satsa på en ännu bättre placering 2023, säger Simon Johansson.

Grönvitts kapten har signerat sin främsta säsong i Superettan och nådde individuellt 16 poäng (åtta mål och åtta assists).

I dag svarade 29-åringen för 1–0 i åttonde minuten och spelade dessutom fram till Viktor Granaths rekordmål i början av andra halvlek.

– 16 poäng är långt över mitt snitt så det är roligt men jag känner också att jag har växt som ledare och spelare på planen.

Viktor Granath behövde göra ett mål för att slå målrekordet i Superettan och det lyckades 28-åringen med. 2–0 kom på nick i början av andra halvlek och innebar att VSK Fotbolls och seriens skyttekung bokfördes för 24 mål.

Viktor Granath nickade in 2–0 och kom därmed upp i 24 fullträffar – och passerade bland annat Stefan Bärlin som gjorde 23 mål för Grönvitt 2004.

Vad säger du om nya målrekordet för Superettan?
– Det är häftigt att få vara med om en så unik prestation. Jag tror att det kommer att ta lång tid för någon att slå rekordet. Granath är en otrolig spelare och fantastisk i boxen. Det är väldigt roligt att spela med honom. All credd till de i VSK som lyckades med den värvningen.. Granath är samtidigt en härlig människa så jag har bara gott att säga om honom, fortsätter Simon Johansson.

Viktor Granath har ett år kvar på sitt kontrakt med VSK Fotboll.

– Målskyttar är alltid heta men jag vet att han trivs väldigt bra i Västerås och VSK så jag tror att det kommer att krävas något speciellt för att han ska flytta. Om han nu skulle göra det hoppas jag att VSK tar rejält betalt. 

Grönvitt har fortsatt att föryngra truppen och främsta beviset på akademiverksamhetens positiva utveckling är Max Larsson.

19-åringen flyttades upp i seniortruppen i vintras, signerade en ny imponerande insats mot AFC och fick mycket beröm efteråt.

– Max Larsson har varit helt otrolig här på slutet. I början var han en häftig talang att kolla på men ganska ojämn i prestationen. Ena matchen var superbra och nästa match mindre bra. Sista fem-sex matcherna har han varit outstanding på sin kant och spelar väldigt moget. Han vinner närkamper fast han väger ganska litet. Det finns en otrolig potential i Max Larsson. Jag tror att han kan få en riktigt bra karriär med rätt coachning, säger Simon Johansson.

Mer från Iver Arena sista omgången

 • VSK Fotboll avslutade Superettan bäst av alla lag. 15 av 18 poäng sista sex matcherna röjer den höga kvaliteten.
 • Favorit i repris: firandet i omklädningsrummet. Missa inte filmen i VSK Fotbolls sociala medier.
 • 40 poäng på 30 matcher är främsta poängskörden i Superettan sedan återkomsten 2018 men det blev fler poäng första åren i serien (2000 och 2001).
 • Årets poängsnitt per match blev 1,33.
 • En segerdifferens med tre mål mot AFC Eskilstuna hade inneburit åttonde plats.
 • VSK kom nia också i publikligan – på i genomsnitt 1 488 besökare.
 • Klubbens ordförande Stefan Brandberg tackade av publikfavoriten Viktor Prodell i samband med lineupen. Forwarden fick drygt en kvart i dag och avslutar nu sin elitkarriär – efter drygt 300 matcher i Allsvenskan och Superettan. 
 • Grönvitt hade årets ljudligaste klack på Iver Arena och fansen stannade kvar länge och sjöng ihop med spelarna.
 • Simon Johansson har blivit en kulturbärare efter sina många år i VSK och nu har han äntligen belönats med en egen ramsa av ståplatspubliken.
 • Assisterande tränaren Alexander Rubin lyfte innan matchen fram att VSK hade sex starka skäl för att vinna mot AFC Eskilstuna. Ett av alla dessa var att komma före mångåriga antagonisten Örebro SK. Det lyckades. Avståndet ned till den fyra år yngre Sportklubben blev tre poäng.
 • Dramatiken var stor runt kvalstrecket och till slut slapp ÖSK, Utsikten och Jönköping att kvala för att hålla sig kvar. Örgryte utmanas över två matcher av Sandvikens IF. Östersund lyckades ta sig upp över nedre kvalstrecket och ställs i sin tur mot Falkenberg. Norrby och Dalkurd tvingas att spela i division 1 2023.
 • Brommapojkarna och Halmstad var redan inför 30:e och sista omgången klara för Allsvenskan medan Öster får kvala.
 • Viktor Granath blev alltså historisk med sitt 24:e mål men faktum är att seriens odiskutabla skyttekung kunde ha gjort några mål redan i första halvlek – precis som mot Brage i Borlänge för en vecka sedan.
 • Målsnittet per match för Viktor Granath blev fantastiska 0,8.
 • Före detta VSK-spelaren Samuel Leach Holm delade segern i passningsligan i Superettan på sina tolv målgivande passningar. Simon Gefvert kom fyra (nio målpassningar), Simon Johansson femma (åtta) och Daniel Ask delad sexa (sju målpassningar).
 • Rätt nummer i 50/50-lotteriet: 59 498. Vinstsumma: 3 638 kronor.

VSK Fotboll– AFC Eskilstuna 2–0 (1–0)
Målen: 1–0 (8) Simon Johansson, 2–0 (57) Viktor Granath.
Bollinnehav (procent): 54–46.
Målchanser: 14–11.
Skott på mål: 6–3.
Skott utanför mål: 8–8.
Hörnor: 5–5.
Frisparkar: 13–9.
Varningar, VSK: Max Larsson. AFC: Abdelkarim Mammar Chaouche, Victor Fors, Naod Teklebrhan Ghebrekristo.
Domare: Fredrik Oppong.
Publik: 1 519 (på Iver Arena, Västerås).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Alex Douglas, Frédéric Nsabiyumva, Herman Magnusson.
Mittfält: Simon Gefvert, Daniel Ask (76), Pedro Ribeiro (90), Olle Edlund (76), Max Larsson.
Anfall: Simon Johansson (83), Viktor Granath (76).
Ersättare: Dusan Jajic (76), Viktor Prodell (76), Miguel Sandberg (76), Marcus Degerlund (83), Michal Pawlik (90), David Burubwa, Daniel Svensson (målvakt).