Grönvitt vinnare – efter årets bästa match och ny nolla: ”Nu är det bara att köra vidare”

Anton Fagerström höll nollan för andra gången i år. Då vann VSK Fotboll klart mot Landskrona Bois. ”Vi spelade riktigt bra”, säger målvakten efter 3–0.

Landskrona Bois kom till Iver Arena i Västerås med tio matcher i rad utan förlust i superettan men tvingades att återvända till Skåne med noll poäng.

VSK Fotboll gjorde säsongens främsta insats.

Och faktum är att det hade kunnat bli mer än 3–0.

– Vi sa innan att vi skulle gå ut och bara köra. Alla ville ha bollen och visade sig, säger Anton Fagerström med beröm i rösten till sina utespelare.

Grönvitt tryckte på redan från start och fick för första gången 2022 utdelning på en hörna.

Interna skytteligaledaren Viktor Granath kom upp högst – och nickade in sitt åttonde mål.

– Vi skapade mängder av chanser så ledningen var verkligen välförtjänt.

Landskrona Bois gjorde två byten inför andra halvleken för att försöka komma ikapp men drabbades av nästa bakslag på en fast situation när VSK Fotboll lyckades utnyttja ytterligare en hörna.

Bollen hamnade till slut i nätet bakom Bois utmärkte keeper Amr Kaddoura och bedömdes som självmål.

– Jag tycker att vi kontrollerade matchen efter det, säger Anton Fagerström.

Bois satsade dock allt på ett kort genom att göra tre byten efter 2–0-målet och två gula kort och utvisning på förre VSK-spelaren Filip Ottosson.

Laget skapade sina fyra hörnor då och Anton Fagerström behövde visa sin klass.

– Jag gjorde väl någon räddning men var aldrig orolig för att de skulle komma ifatt.

Daniel Ask var tillbaka i startelvan efter tre matchers avstängning (två gula kort mot Halmstads BK) och avgjorde definitivt med sitt första mål för Grönvitt.

Nyförvärvet fick till en projektil i 77:e minuten och drog ned applåder på Iver Arena – för målet och för en stor spelmässig prestation.

VSK Fotboll vann höstpremiären i Skövde i slutet av juni sedan Anton Fagerström hållit nollan men hade två raka förluster mot Brage och Norrby IF.

Vad betyder segern inför fortsättningen?

– Den ger en enorm självförtroendeboost. Nu är det bara att köra vidare och fortsätta släppa handbromsen, säger Anton Fagerström.

För övrigt kan noteras att:

• Grönvitt hade ett massivt publikstöd från stå- och sittplats. 1 186 på Iver Arena lät som minst det dubbla.
  • Viktor Granath nu är delad trea i skytteligan på åtta mål.
  • Simon Johansson spelade fram till två av Grönvitts tre mål. Därmed är lagkaptenen på delad tredje plats i assistligan i superettan.
  • Publiken på Iver Arena har fått en ny favorit. David Burubwa visade samma klass som mot AIK i Spånga i tisdags. Så fort 20-åringen rörde bollen gick ett förväntansfullt sus på läktarna och många kände vibbar av förra höstens ÖSK-lån av Taha Ali.
  • Alex Douglas belönades med en starttröja igen och var stenhård i trebackslinjen.
  • Miguel Sandberg tyvärr fick nöja sig med en kort comeback efter skada. 19-åringen tvingades byta i 19:e minuten på grund av en rejäl tryckare i Bois straffområde.
  • VSK:s spelare stannade kvar länge efter segern för att skriva autografer och vara med på selfies – bland annat till stor glädje hos helt ungdomslag i Gideonsbergs IF.

VSK Fotboll–Landskrona Bois 3–0 (1-0)

Målen:1-0 (30) Viktor Granath, 2–0 (57) självmål, 3–0 (77) Daniel Ask.

Avslut: 15–8.

Avslut på mål: 12–4.

Hörnor: 7–4.

Varningar, VSK: Olle Edlund. Bois: Jacob Blixt.

Utvisning, Bois: Filip Ottosson (två gula kort).

Domare: Enzo Vesprini.

Publik: 1 156 (på Iver Arena).

Så spelade VSK Fotboll:

Målvakt: Anton Fagerström.

Backlinje: Alex Douglas (75), Theodore Rask, Pedro Ribeiro.
Mittfält: Max Larsson, Simon Johansson, Herman Magnusson (75), Olle Edlund (87), Daniel Ask.

Anfall: Miguel Sandberg (19), Viktor Granath (87).

Ersättare: Dusan Jajic (19), David Engström (75), Emil Skogh (75), David Burubwa (87), Viktor Prodell (87), Jesper Merbom Adolfsson, Daniel Svensson (målvakt).