Grönvitt vände och vann seriefinalen – nu väntar nästa heta match: ”Det blir nervöst”

VSK Fotboll vann tidiga seriefinalen mot Östervåla IF. Nu väntar nästa toppmatch – borta mot Bele Barkarby. ”Vi ska åka dit och kriga”, säger Safiya Abdulkadir Abshir.

VSK Fotbolls nystartade damlag har på bara två år avancerat från division 4 till division 2 och i dag väntade det hittills största testet med en tidig seriefinal på Iver Arena i Västerås.

Då visade Grönvitt klass – och var hett.

– Så skönt med tre poäng. En väldigt viktig vinst, säger Safiya Abdulkadir Abshir till klubbmedia efter 4–2 mot toppkonkurrenten Östervåla IF i 29-gradiga värmen (i skuggan).

Grönvitt tog initiativet direkt på konstgräset och skapade en hel del möjligheter framför Julia Larsson i ÖIF-målet.

Därför kom 0–1 som en kalldusch när Milly Berggren skruvade in en hörna.

– Det kändes tungt just då men vi reste oss snabbt.

Bianga Iglesias Acosta vinklade in 1–1 från nära håll bara sex minuter efter ÖIF:s ledningsmål och Evelina Sjöstrand sköt 2–1 på frispark tre minuter efter kvitteringen.

Emma Lindgren utökade den grönvita ledningen i början av andra halvlek och lagkaptenen Thea Nilsson forcerade in 4–1 efter en hörna och kalabalik i Östervålas straffområde.

– Vi spelade ut dem och jag trodde att det var klart då, säger Safiya Abdulkadir Abshir eller ”Saffe” som alla i VSK Fotboll kallar henne.

”Våla” gav emellertid inte upp och Pernilla Andersson signerade sitt 21:a mål för säsongen när hon reducerade till 4–2.

Seriens skyttedrottning var även nära 4–3 men då svarade VSK Fotbolls 17-åriga målvaktsdebutant Jacqueline Jessen för en smått osannolik parad.

– En otrolig och jätteviktig räddning.

Östervåla tryckte på på slutet. Hur förklarar du deras övertag då?

– Vi tappade initiativet efter andra vattenpausen. Samtidigt hade vi ju också flera farliga chanser, säger Safiya Abdulkadir Abshir.

21-åringen missade första fem matcherna i division 2 på grund av skada i vaden och gjorde debut i derbyt borta mot Gideonsbergs IF på Önsta IP.

Sedan dess har tidigare forwarden flyttats ned på mittfältet och fick mycket beröm av publik, ledare och lagkamrater på Iver Arena.

– Det är lite annorlunda att spela på mittfältet men det känns bra. Jag och tränarna tycker att jag får ut mer av mina kvaliteter på mitten. De anser att jag vinner mycket boll, tar kampen, är orädd och fördelar passningarna.

Kommande lördag väntar nästa seriefinal i Järfälla utanför Stockholm – mot Bele Barkarby som vann med 1–0 borta mot Hällbybrunns IF och är en poäng före VSK Fotboll.

– Det blir nervöst men vi ska kriga och göra vårt yttersta, säger Safiya Abdulkadir Abshir.

För övrigt kan noteras att:

• VSK Fotboll trivs på konstgräset på Iver Arena och har maximala 18 poäng på sex hemmamatcher i division 2.
  • 17-åriga målvktslöftet Jacqueline Jessen fick göra sin debut i division 2 när Freja Grabmüller tvingades att lämna återbud.
  • Grönvitt hade intensiv bevakning av seriens skyttedrottning Pernilla Andersson. ”Pillan” gjorde alla tre målen när upplänningarna vann med 3–0 i slutet av april. Nu fick hon nöja sig med en fullträff.
  • Julia Holmström gjorde en handfull viktiga brytningar i avgörande läge när ”Våla” ställde om snabbt och satsade på bollar på djupet.
  • Freja Magnusson och Joy Sevor spelade med F15-laget på Blåsbo i Västerås (seger med 3–2 mot New Mill från Nykvarn). Sedan åkte löftena direkt till Iver Arena och fick speltid i andra halvlek i division 2.
  • VSK Fotboll visade upp ett stort antal fina kombinationer och drog ned applåder från den entusiastiska publiken. Jublet var särskilt högt när Hanna Helg tog sig fram på högra flanken i andra halvlek.
  • Grönvitt hade hoppats på runt 500 åskådare och publikrekord för damlaget men solen och värmen blev en för tuff ”motståndare” den här lördagen. Alla i publiken valde skuggan på sittplats i stället för solen på ståplats.
  • Missa inte intervjun med huvudtränaren Lisa Hellenberg på Instagram eller Facebook.
  • Sala Allehanda och sajten Salahebyfotboll.se var på plats på Iver Arena. Mer läsning om matchen hittar ni där.

VSK Fotboll–Östervåla IF 4–2 (2–1)

Målet: 0–1 (14) Milly Berggren, 1–1 (20) Bianca Iglesias Acosta, 2–1 (23) Evelina Sjöstrand, 3–1 (50) Emma Lindgren, 4–1 (62) Thea Nilsson, 4–2 (72) Pernilla Andersson.
Hörnor: 4–5 (3–2).
Domare: Lies Youcefi.

Publik: 298 (på Iver Arena, Västerås).

Så spelade VSK Fotboll:

Målvakt: Jacqueline Jessen.

Backlinje: Hanna Helg, Evelina Sjöstrand, Thea Nilsson, Julia Holmström.

Mittfält: Louise Johansson, Safiya Abdulkadir Abshir, Lova Lööf, Bianca Iglesias Acosta.

Anfall: Elin Antonsson, Emma Lindgren.

Avbytare: Freja Magnusson, Elvira Peterson, Emrica Randberg, Joy Sevor, Fannie Eklöf (målvakt).