Grönvitt jagar viktiga poäng – här är sex starka skäl för att vinna mot AFC: ”Mycket att spela för”

VSK Fotboll vann i lördags – och säkrade kontraktet i söndags. Men dagens match mot AFC Eskilstuna är långt ifrån betydelselös. ”Vi har massor att spela för”, säger assisterande tränaren Alexander Rubin.

VSK Fotboll spelare i dag 30:e och sista omgången i Superettan. Kontraktet säkrades i söndags men mycket står ändå på spel. ”Sluttabellen påverkar klubbens ekonomi och det är ett starkt incitament för att komma så högt som möjligt”, säger assisterande tränaren Alexander Rubin.

VSK Fotboll vann med övertygande 2–0 mot Brage i Borlänge för precis en vecka sedan och fick dagen efter hjälp av Dalkurd som besegrade Jönköping i Uppsala.

Därmed var kontraktet i Superettan klart för Grönvitt.

– Otroligt skönt och kanske framför allt en stor lättnad för alla som är engagerade i och följer VSK Fotboll, säger Alexander Rubin till klubbmedia i samband med den matchförberedande träningen på Iver Arena i Västerås där spelare och ledare finslipade de sista detaljerna för att försöka ta ytterligare tre pinnar och komma upp i historiskt höga 40 poäng.

I kväll (17.00) väntar alltså AFC Eskilstuna i 30:e och sista omgången av näst högsta serien och Alexander Rubin deklarerar med eftertryck att prestigemötet med det orange laget från andra sidan Mälaren långt ifrån saknar betydelse.

33-åringen redovisar ett flertal skäl till att Grönvitt har mycket att spela för.

– Sluttabellen i Superettan påverkar klubbens intäkter och därmed ekonomi och det är ett starkt incitament för att komma så högt som möjligt. Det finns rivaliserande lag i serien som vi gärna håller bakom oss. Viktor Granath kan slå målrekord i Superettan och det vill vi förstås att han ska kunna göra. Viktor Prodell gör sin sista match i elitfotbollen och det är viktigt för oss att bidra till ett bra avslut på en stor spelarkarriär. Och sist men inte minst vill vi betala tillbaka till alla supportrar som stöttat oss här på Iver Arena och bortaplan. De har verkligen varit en tolfte spelare.

VSK ledde med till synes betryggande 2–0 på Tunavallen i Eskilstuna i början av maj och hade bud på flera mål i samband med tvåmålsövertaget men föll oförklarligt ihop sista kvarten och tvingades att återvända till Västerås med siffrorna 5–2 till AFC.

– Det är klart att vi vill revanschera oss för den förlusten. Men vi var tyvärr inte tillräckligt bra på att spela i ledning under den delen av säsongen, säger Alexander Rubin.

Grönvitt är Superettans formstarkaste lag och senaste fem matcherna har gett fyra segrar och alltså prolongerat kontrakt.

Hur vill du beskriva scenförändringen från bland annat i maj då det blev kostsamma och påfrestande poängtapp i slutet matcherna?

– Vi hade egentligen ganska mycket på plats i våras men tappade som bekant ledningen i flertalet matcher och på sätt som vi inte borde vilket därefter så klart har varit det stora utvecklingsområdet för oss. I dag är vi bättre på att spela i ledning. Framför allt är vi klart vassare i vårt låga försvarsspel. Vi har samtidigt fortsatt på att kunna producera målchanser genom vårt eget anfallsspel och därtill har vi gjort fler mål från fasta situationer. Allt sammantaget har detta bidragit till vår ökade förmåga att vinna matcher. Jag måste självklart lyfta fram att vi fick in Frédéric Nsabiyumva i början av hösten. ”Freddy” var den pusselbit som vi saknade länge. Han har strukturerat upp försvarsspelet och varit superviktig. 

VSK testade några spelare tidigare i veckan men frågetecknen om medverkan mot AFC Eskilstuna förefaller att ha rätats ut efter fredagsträningen på Iver Arena.

– Som det ser ut är alla tillgängliga och det innebar en stark konkurrenssituation, säger Alexander Rubin innan han går in i coachrummet, ännu en gång kollar klippen från analytikern Joel Bäckström och snackar ihop sig om startelvan och övriga i truppen med huvudtränaren Kalle Karlsson, målvaktstränararen och fasta situationer-ansvarige Johannes Petersson, övergångstränaren Oscar Norrby och sport- och akademichefen Herman Ottosson.

Alexander Rubin intervjuas som vanligt på innerplanen på Iver Arena 15 minuter innan kick off och levererar då senaste nytt och förklarar laguttagningen.

I samband med kvällens line up tackar VSK Fotbolls ordförande Stefan Brandberg av forwarden Viktor Prodell som nu avslutar sin elitkarriär.

Här kan du köpa biljett till VSK Fotboll–AFC Eskilstuna lördag 5 november (17.00)