Grönvitt jagar ny seger – då hoppas rookien få starta: ”Vi har fått igång spelet i höst”

VSK Fotboll tar emot Dalkurd FF på Iver Arena i morgon. Max Larsson hoppas få spela en nyckelroll i streckmötet. ”Jag känner att jag kan tillföra”, säger 19-årige succérookien.

Max Larsson fick chansen i VSK Fotbolls seniortrupp i vintras och har tagit den med besked – med bland annat 14 starter i Superettan. Nu väntar ett hett streckmöte mot Dalkurd: ”Jag tycker att vi har en mycket bra känsla i laget och är taggade. Vi har fått igång spelet i höst och då har vinsterna kommit”, säger 19-åringen.

VSK Fotbolls herrlag inledde försäsongen med första matchen mot Djurgården på Tele 2 Arena i Stockholm redan i slutet av januari och det stod tidigt klart att tränarna Kalle Karlsson och Alexander Rubin hade promoverat en extremt intressant spelare till seniortruppen.

Nästan på dagen nio månader senare är Max Larsson ett etablerat namn.

Facit så här långt i Superettan är 14 matcher från start – och tio inhopp.

– Jag lyftes upp från akademin i vintras och när jag fick chansen var det bara att försöka ta den. Jag kände efter ett tag att jag kunde vara med och slåss om en plats i startelvan även i serien, säger wingbacken till klubbmedia inför viktiga matchen mot Dalkurd på Iver Arena i Västerås (kick off 13.00 söndag).

Max Larsson kom från grannklubben Västerås IK till VSK Fotbolls då nystartade akademi som 14-åring och var en av de tongivande spelarna i P19-laget i fjol.

Steget till Superettan är förstås långt och Max Larsson räknade inte med så mycket speltid redan inledande året i truppen.

– Men jag upplever att jag har kommit in och växt in i laget snabbt och kan tillföra offensivt och defensivt. Jag är en betydligt bättre spelare i dag än inför den här säsongen. Jag löper mycket och har utvecklats offensivt och defensivt och särskilt i en mot en-situationerna.

Du har två raka starter nu. Blir det en tredje mot Dalkurd?
– Det känns så klart kul att få förtroendet och jag hoppas det men oavsett om jag startar eller kommer in från bänken försöker jag alltid att göra mitt bästa för laget, säger Max Larsson.

VSK tvingades att resa hem från Landskrona i måndags kväll efter en match som präglades av ösregn på naturgräset.

Max Larsson anser att det borde ha blivit poäng.

– Vi hade några riktigt bra lägen att ta ledningen. (Viktor) Granath prickade bland annat stolpen. Martin (Gambos) skott gick precis utanför när vi jagade kvittering. Vi tryckte på mycket på slutet men det var tungt att vi inte fick in åtminstone en boll.

Nu väntar alltså streckkollegan Dalkurd och möjligheten att ta andra trepoängaren mot laget från Uppsala och förflytta sig upp på säkrare mark i tabellen.

– Jag tycker att vi har en mycket bra känsla i laget och är taggade. Vi har fått igång spelet i höst och då har vinsterna kommit. Men vi kunde ha haft många fler poäng, konstaterar Max Larsson.

Grönvitt har förstärkt de bakre regionerna med burundiske landslagsmannen Frédéric Nsabiyumva medan Marcus Degerlund har flyttat hem till Västerås och VSK efter spel i Hammarby, Göteborg och Jönköping.

– ”Freddy” och Marcus Degerlund är två riktigt starka huvudspelare och ledare som betyder mycket för oss defensivt och dessutom gjorde ”Freddy” mål hemma mot Norrby.

Vad är det mer som gör att VSK är ett av de lag som tagit flest poäng på slutet?
– Nu är vi betydligt bättre på att stänga matcher. Det var något som saknades på vårsäsongen, säger Max Larsson.

FOTNOT. Max Larssons pappa Peter Larsson spelade i Grönvitt 1990-1992 och 2000-2003 och har varit tränare i klubbens akademi. 1995 såg han med sina 19 mål till att Oddevold avancerade till allsvenskan. Anfallaren har även proffsspel i grekiska Kalamata och Admira Wacker i Österrike på meritlistan.

Här köper du biljett till söndagens match mot Dalkurd FF – syns på Iver Arena!