Grönvitt i toppen efter ny seger – räknar med storpublik mot ÖSK: ”Kan bli hur många som helst”

VSK Fotboll vann i Helsingborg – och har tagit sju av nio poäng. Om drygt en vecka väntar stekhett möte hemma mot Örebro SK. ”Det kan bli hur mycket folk som helst då”, säger herrlagets manager Kalle Karlsson.

Segerfirande efter Grönvitts 1-0 mål med följande huvudpersoner, Miguel Sandberg, Olle Edlund och Patric Åslund.

HELSINGBORG. VSK Fotboll har senaste åren presterat poängmässigt svaga säsongsstarter i Superettan men 2023 är utan tvekan en av de absolut främsta inledningarna.

Grönvitt har spelat tre matcher.

Och facitet är alltså sju poäng.

– Vi harkommit in i serien på ett bra sätt. Det känns otroligt bra i och runt laget efter de uppförsbackar vi har varit med om tidigare år. Självklart är vi också jätteglada över skalpen mot Helsingborg. Det är en tuff arena att komma till men vi kände att vi hade en bra chans att vinna, säger Kalle Karlsson med ett leende till klubbmedia i bussen hem till Västerås efter 1–0 på Olympia.

Förra årets allsvenska lag skapade tryck mot Anton Fagerström första 15-20 minuterna men kom inte till särskilt många farliga avslut.

Sedan växte Grönvitt in i matchen.

– Jag tycker att grabbarna gör det jättebra. Vi är bättre hela vägen in till pausen. Vi har de bästa lägena och hade kunnat leda efter 45 minuter.

I andra halvlek var det mer eller mindre ett lag på planen vilket bland annat verifieras i officiella statistiken.

– Det är vi som driver matchen och är bättre i allt, säger Kalle Karlsson.

Miguel Sandberg byttes in i minut 68 och mindre än en kvart senare avgjorde 20-åringen för Grönvitt.

Simon Johansson och nyförvärvet Jabir Abdihakim Ali svarade för förarbetet till ”Migges” segerboll.

– Inhopparna gör verkligen ett starkt avtryck för oss. ”Migge” började säsongen så bra och blev tyvärr skadad. Samma med Jabir som också kämpat sig tillbaka efter skadan mot AIK i Svenska cupen.

Spelare och ledare tackar de 13 tillresta supportrarna efter matchen som tagit sig hela vägen ned till Olympia. Vem sa att 13 är ett otursnummer.

VSK Fotboll attraherade 3 625 besökare i hemmapremiären mot Örgryte men den officiella siffran bör slås med råge tisdag 25 april (19.00).

Nästa uppgift på Hitachi Energy Arena i Västerås är Örebro SK i en derbyliknande duell inför förväntad storpublik.

– Det är klart att en seger i Helsingborg höjer fotbollstemperaturen ganska många grader i Västerås. Vi möter vår värsta rival, det finns inget som krockar så jag hoppas och tror att stan vaknar och att västeråsarna går man ur huse för att stötta oss.

Hur stor publik räknar du med mot ÖSK?
– Det kan bli hur många som helst. Jag ser faktiskt inget tak alls. Det kan inte bli så mycket hetare än med oss i toppen och Örebro hemma, säger Kalle Karlsson.

Helsingborgs IF–VSK Fotboll 0–1 (0–0)
Målet: 0–1 (82) Miguel Sandberg.
Bollinnehav (procent): 49–51 (51–49, 47–53).
Avslut: 6–11 (2–4, 4–7).
Skott på mål: 2–6 (0–3, 2–3).
Skott utanför mål: 4–5 (2–1, 2–4).
Hörnor: 11–5 (5–1, 6–4).
Frisparkar: 10–12 (3–8, 7–4).
Varningar, Helsingborg: Adam Hellborg. VSK: -.
Domare: Per Melin.
Publik: Okänt  (på Olympia, Helsingborg).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Herman Magnusson, Frédéric Nsabiyumva, Alex Douglas.
Mittfält: Simon Gefvert, Daniel Ask (90+6), Martin Gamboš (78), Max Larsson (78).
Anfall: Simon Johansson, Anders Hellblom (68), Jaheem Burke (68).
Ersättare: Miguel Sandberg (68), Patric Åslund (68), Jabir Abdihakim Ali (78), Olle Edlund (78), Umit Aras (90+6), Filip Tronêt, Daniel Tegermark Svensson (målvakt).

Simon Gefvert har lånat en flagga av en supporter som han tar ett ärevarv med runt planen – det kan ses i tv-sändningen efter matchen.

Mer från Olympia

 • VSK Fotboll gjorde två förändringar från start i Helsingborg. Martin Gamboš och Max Larsson inledde på mittfältet. Olle Edlund och Patric Åslund började på bänken men kom in i 78:e minuten.
 • Martin Gamboš har varit skadad på försäsongen och därför matchats sparsamt. Slovaken fick en känning i låret i Helsingborg men det är oklart hur allvarligt läget är efter smällen i 77:e minuten.
 • Miguel Sandberg svarade för båda målen när Grönvitt vann säsongspremiären med 2–0 mot IFK Norrköping på Platinum Cars Arena 28 januari. I dag visade ”Migge” alltså sin målfarlighet igen med att trycka in målet efter Jabir Abdihakim Alis passning.
 • Anders Hellblom fortsätter att ha managern Kalle Karlsson förtroende. I dag startade akademiprodukten och rookien för tredje matchen i rad. Få hade sannolikt spått en sådan utveckling i samband med första träningen 8 januari.
 • VSK Fotboll och ”naturgräs” brukar inte vara en stark kombination men Grönvitt visade mod på ett underlag som förde tankarna till högklassiga fairways på en golfanläggning som Frösåker utanför Västerås.
 • Bollinnehavet 49–51 procent vittnar om att Grönvitt definitivt inte bara behärskar konstgräs numera.
 • Olympia är för övrigt en mäktig arena med svenska fotbollsmått mätt.
 • Andreas Granqvist har gjort betydande insatser i det svenska mittförsvaret ihop med VSK-produkten Victor Nilsson Lindelöf. Redan innan kick off – och efter uddamålsförluster mot Öster och Gefle – krävde fansen ”Granens” avgång.
 • Grönvitt har släppt in bara ett mål på tre matcher. Jämför det med mars och april för ett år sedan.
 • HIF har inte gjort ett enda mål på 270 minuter plus stopptid.
 • VLT:s fotbollsexpert Rasmus Ellvin var i Helsingborg och skrev bland annat följande i sin krönika: ”Miguel Sandberg var på rätt plats vid rätt tid och rakade in segermålet på Olympia. Men han får ursäkta. Utropstecknet i VSK är ändå Jabir Abdihakim Alis debut i superettan.”
 • Grönvitt tar emot Örebro SK i en derbyliknande duell tisdag 25 april (19.00). Säkra en plats redan nu till den match som i skrivande stund väntas locka flest besökare 2023. Här är biljettlänken till stekheta matchen mot mångåriga antagonisten i fotboll och bandy.
 • ÖSK kommer till Västerås med två poäng och noll gjorda mål. Lördagens möte med Brage slutade 0–2 inför 2 827 på Behrn Arena.
 • VSK:s målvaktstränare Johannes Petersson drabbades av ett rött kort fem minuter före full tid och tvingas att följa matchen mot ÖSK från läktaren.
 • Nästa match på Hitachi Energy Arena spelas redan på tisdag 18 april (14.00). Då kommer AIK till Västerås för en U21-match. Det är fjärde gången Grönvitt och AIK möts sedan i juli 2022.
 • Övriga resultat i tredje omgången (så här långt): Landskrona–Skövde 2–0, Örebro–Brage 0–2, Öster–AFC Eskilstuna 3–0.
 • Återstående matcher innan fjärde omgången: Utsikten–Gais (16 april), Trelleborg–Örgryte, Jönköping–Gefle (17 april), Sundsvall–Östersund (18 april).