Grönvitt fortsätter vinna – och avancerar i Superettan: ”En boost för självförtroendet”

Frédéric Nsabiyumva fick äntligen göra debut på Iver Arena i Västerås. Då satte han sitt första mål – och såg till att VSK Fotboll tog tre poäng. ”Men vi måste fortsätta att vinna”, säger tunga nyförvärvet efter 3–2 mot Norrby IF.

Frédéric Nsabiyumva nickade in 2–1 för VSK Fotboll i streckmötet med Norrby IF på Iver Arena i Västerås. ”Freddy” fick förstås jubla ikapp med övriga spelare efter första målet för Grönvitt.

VSK Fotbolls och Burundis backgigant signerade första tävlingsmatchen i Sverige borta mot Utsiktens BK för knappt en vecka sedan och var en betydelsefull förklaring till att det blev 2–0-seger för Grönvitt i Superettans streckmöte på Bravida Arena på Hisingen i Göteborg.

I dag gjorde ”Freddy” Nsabiyumva andra matchen.

Och det blev alltså ytterligare tre grönvita poäng.

– Jag är väldigt glad över att vi lyckades behålla momentum och vinna också den här gången. Vi visste att det var en viktig match och att vi behövde komma upp i en bra nivå. Det tycker jag att vi gjorde sett över 90 minuter, säger 27-åringen till klubbmedia och fyrar av ett stort leende.

Grönvitts sommarförvärv fick många lovord efter imponerande prestationen i Göteborg och gjorde knappast någon supporter besviken på Iver Arena.

Defensiven var klockren igen och dessutom bidrog Frédéric Nsabiyumva med värdefulla 2–1 på nick precis innan halvtidspausen – efter att ha serverats av Simon Gefvert.

– Det var jätteroligt att få göra första målet här. Det ger en boost för självförtroendet. Jag tycker att min insats var solid. Uppgiften längst bak är att leda spelarna, kommunicera och organisera. Det tycker jag att jag har gjort de här matcherna. Viktigast var självklart att vi vann. Vi vill stanna kvar i den här ligan i år och då måste vi vinna sådana här matcher.

Segern mot Norrby innebär att VSK avancerade två placeringar och tog steg mot förnyat kontrakt i näst högsta serien.

Hur ser du på möjligheterna för VSK att bli kvar i Superettan?
– Jag tycker att vi har en bra chans men vi får absolut inte gå ned oss utan måste samla så många poäng som möjligt, säger ”Freddy” Nsabiyumva och ser allvarlig ut.

Boråsarna inledde streckmötet vassast och tog ledningen redan i sjunde minuten när Alexander Salo utnyttjade ett missförstånd i VSK:s straffområde.

Men efter en första aningen skakig kvart av VSK blev det betydligt bättre, Viktor Granath ordnade kvitteringen i minut 22 och ”Freddy” Nsabiyumva gav Grönvitt ett målmässigt övertag med 2–1-målet.

– Vi startade litet blekt. Det är något vi måste lära oss till nästa match. Vi behöver vara på tå direkt och peta i högsta växeln.

Norrby var starkare även i inledningen av andra halvlek och skapade flera situationer men Grönvitt visade karaktär och kom tillbaka ännu en gång.

Simon Johanssons kanonskott till 3–1 såg ut att vara matchavgörande men Jaheem Burkes 3–2 skapade ny spänning på Iver Arena.

– Det är inte acceptabelt att släppa in ett mål så där på slutet men jag var faktiskt aldrig orolig, säger ”Freddy” Nsabiyumva.

Grönvitt hade säsongens största och hetaste klack hemma. Och den hördes verkligen i solen och värmen på ståplats. Patrik ”Wille” Willefors gjorde ett gediget jobb med att samordna röstresurserna.


Mer från Iver Arena

 • VSK Fotbolls herrlag har nu tre segrar de senaste fyra matcherna efter att ha blivit straffade i derbyliknande matchen mot Örebro SK i mitten av september.
 • Segern mot Norrby IF innebär att Grönvitt passerade Jönköping och Utsikten som dock har en match mindre spelade.
 • Firandet i omklädningsrummet direkt efter triumfen leddes som vanligt av Ulf Wallert och Simon Gefvert. Missa inte den minst sagt högljudda filmen i VSK Fotbolls sociala medier liksom en intervju med mittfältaren Olle Edlund.
 • Grönvitt hade säsongens största och hetaste klack hemma. Och den hördes verkligen i solen och värmen på ståplats. Patrik ”Wille” Willefors gjorde ett gediget jobb med att samordna röstresurserna.
 • VLT:s fotbollsexpert Rasmus Ellvin intervjuades på innerplanen efter första halvlek och tippade då 3–1. Det hade blivit slutresultatet om inte Jaheem Burke i Norrby briljerat och skickat in 3–2 bakom Daniel Svensson på stopptid.
 • Ordinarie målvakten Anton Fagerström var skadad och ersattes alltså av Daniel Svensson. Därmed fick 29-åriga trotjänaren förtroendet från start för sjätte gången i år. 
 • Grönvitts och seriens skyttekung Viktor Granath applåderades precis innan kick off när han  tog emot priset som Månadens lirare i september i Superettan.
 • …och, jodå – Viktor Granath slog till igen. Mål nummer 21 kom i slutminuterna av första halvlek. Forwarden höll sig framme efter returen på Martin Gambos projektil i Anton Cajtofts vänstra stolpe. 
 • Pedro Ribeiro och Herman Magnusson behöll sina positioner från segermatchen mot Utsikten och det är ett drag som tränarna Kalle Karlsson och Alexander Rubin har all anledning att vara belåtna med.
 • Simon Johanssons 3–1 precis innan stopptiden i andra halvlek är sannolikt ett av årets hittills hårdaste skott (och mål) på Iver Arena. Lagkaptenen hade ett ännu bättre tillfälle i första halvlek men var för osjälvisk och tog inte avslutet.
 • VSK Fotbolls tidigare ordförande Esbjörn Larsson fick för andra hemmamatchen i rad sällskap på sittplats av dottern Reené Creutzfeldt. Det blev tre nya poäng och Reené vann dessutom 50/50-lotteriet. En minst sagt lyckad utflykt från Tullinge söder om Stockholms till födelsestaden. 
 • Grönvitt spelar nästa match i Superettan i Landskrona måndag 17 oktober, 19.00.
 • Herrlagets nästa match på Iver Arena är ytterligare ett streckmöte: Dalkurd, söndag, 23 oktober, 13.00.

VSK Fotboll–Norrby IF 3–2 (2–1)
Målen: 0–1 (7) Alexander Salo, 1–1 (22) Viktor Granath, 2–1 (44) Frédéric Nsabiyumva, 3–1 (88) Simon Johansson, 3–2 (90+3) Jaheem Burke.
Bollinnehav (procent): 53–47.
Målchanser: 13–8.
Skott på mål: 7–4.
Skott utanför mål: 6–4.
Hörnor: 3–5.
Frisparkar: 13–9.
Varningar, VSK: Max Larsson. Norrby: Fredrik Lundgren, Nicklas Savolainen.
Domare: Oscar Johnson.
Publik: 1 470 (på Iver Arena, Västerås)).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Daniel Svensson.
Backlinje: Theodore Rask, Frédéric Nsabiyumva, Herman Magnusson.
Mittfält: Simon Gefvert, Martin Gambos (81), Pedro Ribeiro (89), Olle Edlund (73), Max Larsson (89).
Anfall: Simon Johansson, Viktor Granath (89)
Ersättare: Daniel Ask (73), Alex Douglas (81), Marcus Degerlund (89), Dusan Jajic (89), Viktor Prodell (89), David Burubwa, Elis Wahl (målvakt).