Grönvitt briljerade och nollade Brage – hett avgörande på lördag: ”Kommer att vara sjukt laddade”

VSK Fotboll övertygade och vann klart i Borlänge (2–0). Nu väntar en avgörande match på Iver Arena. ”Hoppas att många kommer och stöttar oss ”, säger målvakten Anton Fagerström efter ännu en nolla.

VSK Fotboll övertygade mot Brage och vann den viktiga streckmatchen med 2–0 efter mål av Pedro Ribeiro och Viktor Granath och ännu en nolla av målvakten Anton Fagerström som förstås hyllades av det stora bortaföljet på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen.

BORLÄNGE. VSK Fotboll förlorade mot topplaget IK Brage på Iver Arena i Västerås i början av juli (1–3) men i dag var det ombytta roller.

Grönvitt briljerade och dominerade i Borlänge.

Och faktum är att 2–0 var i kraftig underkant.

– Vi trycker på redan från start och gör en jättebra första halvlek. De har svårt att komma någonstans, säger Anton Fagerström till klubbmedia och etiketterar Simon Johansson  ”Man of the match” eftersom lagkaptenen vann slantsinglingen och såg till att VSK hade den starka vinden i ryggen innan pausen.

Pedro Ribeiro gav Grönvitt ledningen via 1–0 på straff sedan Olle Edlund hakats upp på sin väg framåt i straffområdet.

Fem minuter senare slog Viktor Granath till med säsongens 23:e mål när han från nära håll placerade bollen i nätet efter en hörna.

– Men redan efter en kvart hade vi kunnat göra fyra-fem mål. 

Anton Fagerström fick stå näst intill sysslolös i första halvlek och enda gången det hettade till var när ex-VSK:aren Douglas Karlberg tacklade sin tidigare keeper efter en långboll och drog på sig en frispark.

Vad sa ni paus – efter ett så stort spel- och chansövertag?
– Vi pratade om att vi skulle fortsätta våga spela och hålla bollen på marken. Jag tycker att vi har väldigt bra koll på Brage, är väldigt solida och vinner rättvist. De har mer boll i andra halvlek men spelar mest runt. Vi har faktiskt bästa lägena att göra 3–0. Samtidigt har vi flax med vinden eftersom det inte blåste lika mycket i andra halvlek, säger Anton Fagerström med ett leende.

Tack vare trepoängaren i Borlänge avancerade VSK till nionde plats men det är fortsatt extremt dramatiskt runt kvalstrecken i de nedre regionerna.

Örgryte och Norrby vann också med tydliga siffror – och VSK:s avstånd ned till Jönköping är bara två poäng inför omgång 30.

Jönköping har dock en match mindre spelat, möter Dalkurd i Uppsala under söndagen och har sedan fjolårets allsvenska lag Örebro SK hemma i en förväntad rysare på Stadsparksvallen.

VSK tar emot AFC Eskilstuna på Iver Arena på lördag.

– Det ska bli en jättekul match. Jag älskar att spela när det betyder mycket. Vi kommer att vara sjukt laddade.

Grönvitt lockade 2 928 besökare i gratismatchen mot Örgryte i slutet av augusti och siktar på att överträffa den noteringen.

– Hoppas att många kommer och hjälper oss framåt, säger Anton Fagerström innan han sätter sig i bussen hem till Västerås.

Mer från Borlänge och näst sista omgången

 • VSK Fotboll är formstarkaste laget i Superettan och har fyra segrar de fem senaste omgångarna och saken i egna händer när det gäller prolongerat kontrakt i näst högsta serien.
 • 2–0 borta mot femteplacerade IK Brage är imponerande siffror men med ”normal” utdelning bara i första halvlek hade segermarginalen blivit avsevärt större.
 • Viktor Granath tangerade målrekordet för Superettan och är uppe i 23 fullträffar efter dagens 2–0-mål – lika många som bland annat grönvita ikonen Stefan ”Bärra” Bärlin bokfördes för säsongen 2004.
 • Apropå skyttekungen i Superettan: Viktor Granath hade en varningsavstängning hängande över sig men undvek gult kort och är alltså tillgänglig mot AFC Eskilstuna på Iver Arena.
 • Daniel Ask, Alex Douglas, Simon Gefvert och Pedro Ribeiro riskerade också att inte få spela sista seriematchen men klarade sig utan varningar.
 • VSK:s huvudtränare Kalle Karlsson coachade återigen hårt längs sidlinjen och överröstade publiken på sittplats.
 • VSK Sports fyllde två dubbeldäckarbussar med fans i olika åldrar och stödet från östra ståplatsläktaren var gigantiskt i 90 minuter.
 • Fyra år yngre antagonisten ÖSK tappade 2–0 till 2–2 Landskrona på Behrn Arena och återigen ”förärades” Örebrolaget med en ramsa av den stora grönvita klacken.
 • Brage hade en teoretisk chans att nå kvalplatsen innan matchen mot Grönvitt (i för dagen svarta bortastället) men prestationen var energilös på det som numera heter Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen. Det är förståeligt att tränaren Klebér Saarenpää var milt uttryckt besviken efter en annars länge stark säsong av Dalalaget.
 • Brommapojkarna säkrade avancemangen till Allsvenskan i tisdags och i dag blev även Halmstad klart för snabb återkomst. Öster får kvala uppåt. Just nu är Varberg på negativ kvalplats i Allsvenskan.
 • Halmstad är för övrigt ett av de formsvagaste lagen i Superettan med två poäng gångna fem matcherna. HBK förlorade mot AFC Eskilstuna som därmed har försäkrat sig om fortsatt spel i Superettan 2023.
 • 29:e omgången blir komplett under söndagen när bland annat Jönköping tar emot Dalkurd i ännu ett streckmöte den här helgen.
 • Östersund gav VSK en hjälpande hand genom att kvittera i slutminuterna borta mot Utsikten. ÖFK måste vinna mot Norrby hemma för att ta sig upp på kvalplats och ha chansen att undvika degradering två år i rad.
 • Grönvitts nästa match i Superettan spelas alltså mot AFC Eskilstuna nu på lördag 5 november (17.00). Biljetter finns på den här länken. Säkra en plats i tid!
Pedro Ribeiro (till höger) gav VSK Fotboll ledningen i Borlänge. Superettans skyttekung Viktor Granath följde upp med 2–0 och sitt 23:e mål första säsongen i näst högsta serien. Därmed tangerade han målrekordet som bland annat grönvita ikonen Stefan Bärlin har från 2004.

IK Brage–VSK Fotboll 0–2 (0–2)
Målen: 0–1 (22) Pedro Ribeiro (straff), 0–2 (27) Viktor Granath.
Bollinnehav (procent): 47–53.
Målchanser: 5–12.
Skott på mål: 1–8.
Skott utanför mål: 4–4.
Hörnor: 1–5.
Frisparkar: 15–13.
Varningar, Brage: Filip Sjöberg, Malte Persson, Jonathan Syberg Tamimi. VSK: -.
Domare: Andreas Dufva-Johansson.
Publik: 1 172 (på Borlänge Energi Arena Domnarvsvallen, Borlänge).

Så spelade VSK Fotboll:
Målvakt: Anton Fagerström.
Backlinje: Alex Douglas, Frédéric Nsabiyumva, Herman Magnusson.
Mittfält: Simon Gefvert, Martin Gambos (70), Pedro Ribeiro, Olle Edlund (45), Max Larsson (89).
Anfall: Simon Johansson (80), Viktor Granath (90).
Ersättare: Daniel Ask (46), Marcus Degerlund (70), Dusan Jajic (80), Michal Pawlik (89), Viktor Prodell (90), David Burubwa, Daniel Svensson (målvakt).