Glad att vara här säger Frédéric – Kalle Karlsson summerar sommarvärvningarna

Det har tagit lång tid men nu har Frédéric Nsabiyumva äntligen anlänt till Sverige och är snart redo att spela för VSK. Jag är glad att vara här och det ska bli så kul att få komma igång, säger Frédéric.

Frédéric Nsabiyumva har precis anlänt till Sverige och klarat av sin första träning med laget. Han är nöjd med det han sett så här långt.

På frågan varför det tagit så lång tid svarar Frédéric.

– Det har inte varit några problem med papper eller tillstånd – det är en process som ska följas så det tar den tid det tar.

Han har dock kunnat hålla igång i väntan på avresan till Sverige och formen är enligt Frédéric helt okej.

Fotbollskarriären har framförallt spelats i Sydafrika där han upptäcktes som ung talangfull spelare. Det har blivit två olika klubbar i högstaligan i Sydafrika som han spelat i. Han har varit lagkapten i båda lagen.

Du har precis tränat för första gången med laget – hur upplever du att det var och allt runtomkring?

– Det är fantastiskt, spelarna, energin, omgivningen och allt jag sett så här långt. Jag har också fått ett mycket varmt välkomnande av alla i klubben, jag är väldigt glad över att vara här.

Med Frédéric på plats bad vi huvudtränare Kalle Karlsson sammanfatta sommarens värvningar.

Nu är sommarens nyförvärv på plats, vad är din bild av hur de har kommit in i truppen?

– Martin Gamboš smälte in direkt och gjorde en väldigt fin insats redan i sin debutmatch mot BP. Michal Pawlik har haft en större utmaning att komma in i vårt försvarsspel, vi spelar lite annorlunda än han är van vid från Polen, men han tar till sig och han kommer att växa i sin roll under hösten. Marcus Degerlund har gett oss täckning i försvaret medan Frédéric Nsabiyumva inte anslutit förrän nu på grund av väntan på arbetstillståndet. De nya har bidragit till att truppen är bredare än den var när säsongen började.

Hur ser du på att tre utländska spelare plockats in – givet den ökade risk som finns med att man har mindre koll på spelarna?

– Det är ju alltid en risk när man värvar spelare – alla rekryteringar kommer inte bli fullträffar oavsett om man värvar inhemskt eller från utlandet. Det var mer prisvärt denna sommar att plocka in utländska kontraktslösa spelare utan övergångssumma än att hämta spelare från division 1 eller Superettan där vi hade behövt betala övergångssumma och/eller utbildningsbidrag. När det är så få månader kvar av säsongen hade det blivit dyrare.

Ekonomiskt har sommarens värvningar möjliggjorts av Hygienteknik – hur viktigt ser du att det stödet är?

– Stödet från Hygienteknik har i praktiken möjliggjort att vi kunnat plocka in Michal Pawlik, Martin Gamboš och Frédéric Nsabiyumva. Annars hade vi varit tvungna att hitta tre billigare spelare. Det har varit oerhört betydelsefullt för oss att få in det tillskottet från Hygienteknik så vi är väldigt tacksamma för det.

Här kan du se intervjun med Frédéric från vår livesändning på vår Facebooksida