Gamla profiler: Pontus Kåmark

Många associerar idag Pontus Kåmark som expertkommentator på Viasat. Den före detta VSK-backen har dock uppnått mer i sin karriär än många svenska fotbollsspelare kan drömma om. Här berättar han om tiden i VSK Fotboll, höjdpunkterna i karriären och hur livet ser ut idag.

Pontus Kåmark är född och uppvuxen i de västra delarna av Västerås. Den nuvarande 50-åringen debuterade i VSK redan som tonåring och fick en enorm utväxling nästa omgående. Pontus kom att tillhöra Grönvitt mellan åren 1985-1989, därefter blev han värvad av den dåvarande maktfaktorn IFK Göteborg. Pontus minns tillbaka på sin tid i Västerås SK med glädje.

– Jag tänker ofta tillbaka på tiden i Västerås med nostalgi. Jag har hela min uppväxt under skolåren i Västerås och jag har så mycket att tacka mina vänner och lagkamrater för. Jag håller kontakten med väldigt många, där fyller ju sociala medier ett bra syfte, berättar Pontus och fortsätter:

– Västerås finns helt klart kvar i hjärtat. Åren i VSK präglades av kamratskap, glädje och lek. Jag hade en mycket bra uppfostran i VSK. Inge Lindblom som var min tränare under ungdomsåren är jag oerhört tacksam för, framförallt det engagemanget han stod för, berättar Pontus.

Under sin tid som aktiv fotbollsspelare samlade försvararen på sig en mängd olika meriter. Bland höjdpunkterna finns fem SM-guld med IFK Göteborg, spel i Champions League och att ha tillhört Leicester City i Premier League. Men det är en merit han håller lite högre än de andra.

– Att få ha burit den Svenska landslagströjan under en period på 12 år och under den perioden vara med och vinna VM-brons 1994 är något jag rankar väldigt väldigt högt, ett otroligt privilegium, berättar Pontus nostalgiskt.

Idag är Pontus Kåmark bosatt i Göteborg med sin sambo och två barn. 50-åringen driver två bolag som VD, Adelej & Swesam, sen är han även som bekant expertkommentator för Viasat vid Premier League-sändningar. Han menar på att livet är väldigt annorlunda jämfört med tiden som fotbollsproffs.

– Det är ett otroligt priviligierat liv att vara fotbollsproffs, jag uppskattade det verkligen och njöt under hela resans gång. Sen är det inte bara glamouröst och positivt som många tror. Man lever med en konstant prestationsångest, tuffa skadeperioder och sen för min del kunde jag inte träffa min dotter så ofta som jag ville, berättar Pontus och fortsätter:

– Livet idag är väldigt annorlunda, man lever ett vuxet familjeliv med jobb fem till sju dagar i veckan. Jag uppskattar det här livet väldigt mycket också, idag behöver jag inte tänka på varje matbit jag stoppar i mig, träningsscheman och prestation på samma sätt. Det är en befrielse att inte ha ”prov” som man har inom fotbollen, idag jobbar jag sen är jag ledig, säger Pontus.

Idag följer Pontus Kåmark VSK Fotboll så ofta han kan via olika medier. Han kallar sig själv en ”passiv supporter”. Avståndet till Västerås kopplat till att 50-åringen har fullt upp nere i Göteborg försvårar möjligheterna att besöka Solid Park Arena.

– Jag hade en lucka i fjol att åka upp vilket var väldigt roligt. Jag åkte runt lite i staden och så, allt ser att ha utvecklats till det bättre helt klart, inte bara fotbollen, konstaterar Pontus.

Pontus menar på att VSK har tagit många bra kliv de senaste åren och hoppas självklart klubben tar nästa steg till Allsvenskan. Han anser dock att det är svårt att etablera sig till en så kallad storklubb i Sverige idag, men han ser potentialen och möjligheterna.

– Storklubbarna har otroliga resurser, det samlas även så mycket kvalité i trupperna så konkurrensen blir större vilket leder till högre tempo och mer utveckling. Nyckeln för VSK är att behålla talangerna som kommer upp, det är väldigt svårt men självklart möjligt, säger Kåmark.

En eventuell hemkomst till Västerås vågar inte Pontus lova men han stänger inte heller några dörrar.

– Mina föräldrar har också flyttat ner till västkusten så den kopplingen finns inte kvar längre, så jag vet faktiskt inte om jag kommer komma ”hem” igen. Men man vet aldrig, det kanske blir förr än man anar, avslutar Pontus.

Text: Hampus Lundskog
Foto: Privat