Gamla profiler: Peter Markstedt

Peter ”Markan” Markstedt var fem år gammal första gången han satte på sig det grönvita matchstället. Efter det följde en lång karriär med många höjdpunkter. Här berättar han om tiden som aktiv spelare, den tuffa omställningen efter spelarkarriären och hans syn på dagens VSK.

Peter Markstedt är förmodligen den spelare som har flest meriter som VSK:are genom tiderna. När han kliver in på kansliet på Solid Park Arena är det som att han aldrig lämnat klubben. Han hälsar, skämtar och skrattar med så gott som varje person han träffar på och det märks att klubben ligger honom varmt om hjärtat.

– Man har varit med om mycket med VSK genom åren, känslorna kommer alltid finnas där, jag brinner verkligen för klubben, förklarar Peter och fortsätter: 

– Jag har inte missat en enda match än så länge denna säsong, jag bor på Blåsbo bara ett stenkast härifrån, så det är bara att knata ner på matcherna! Jag följer laget i vått och torrt, berättar Peter.

47-åringen gjorde sin senaste sejour i Västerås SK för fyra år sedan, då som tränare. Så många säsonger som tränare har det dock inte blivit för Markstedt, han har desto bredare repertoar från sin aktiva spelarkarriär; Över 200 matcher för VSK, SM-guld med Helsingborgs IF och Hammarby IF samt spel i Premier League, för att nämna några meriter.  

Arkivbild.

– Det är svårt att plocka ut specifika höjdpunkter från min karriär då jag haft förmånen att ha fått uppleva så mycket. Det var ju enormt stort emotionellt för mig att debutera för VSK som 16-åring och sen gå upp i Allsvenskan med laget. SM-gulden och att ha spelat mot spelare som David Beckham och Michael Owen i Premier League väger ju väldigt tungt på pappret också, förklarar Peter.

När Peter tittar tillbaka på tiden som aktiv fotbollsspelare förklarar han att spelare borde ta tillvara på tiden man får. Han menar på att det är en stor omställning när man slutar och att fotbollen lämnar ett tomrum efter sig.

– Jag tror de flesta fotbollsspelare eller idrottsmän tycker det är jobbigt att man till exempel inte får hänga med polare och att inte få festa när man vill, man tänker att det ska bli skönt när man börjar jobba som en ”vanlig” människa. När du väl slutar sen och börjar jobba i det verkliga livet inser man ”fan, jag hade det så jävla bra”. Det är få förunnat att få jobba med idrott, jag önskar att jag hade gjort det ännu mer fullt ut och kanske spelat några år till, förklara Peter och fortsätter: 

– Det är framförallt det här med tillhörighet, att ha något som gör att du mår bra. Alla människor behöver glädje och sorg och fotbollen ger dig det väldigt naturligt. Man vinner och man förlorar, det går upp och ner precis så som livet är. Bara det att kunna gå ner till omklädningsrummet och tjata, då får man ur sig alla sina känslor. Det blir tomt när man slutar, berättar 47-åringen. 

Peter menar på att han verkligen kan tänka sig en karriär inom fotbollen igen. Sen ett tag tillbaka har han dock valt att vila och ta hand om sig själv efter några hektiska år med eget företagande. Men att han vill ha någon form av idrottslig karriär i framtiden är han tydlig med, och det får gärna vara VSK som är arbetsgivaren.

– Jag tyckte det var svinkul att vara tränare, sen tar det på krafterna. Min bästa och sämsta egenskap är samma, lite dålig självkänsla. Jag känner ibland att jag inte är tillräcklig, men det är också positivt eftersom jag alltid strävar efter att bli bättre och lyckas med det jag gör. Jag gick halvt in i vägen där ett tag men känner att jag är på väg tillbaka nu, utan motgångar kan du inte uppskatta dina medgångar, förklarar Peter och fortsätter:

”…jag vill vara med och dela glädjen och sorgen som kommer med fotbollen…”

Peter Markstedt

– Lite längre fram när jag vilat upp mig vill jag tillhöra något, jag vill vara med och dela glädjen och sorgen som kommer med fotbollen. Jag lämnade VSK positivt och har behållit kontakten med både sportchefen Ado och fd ordförande Dayan genom åren. En vacker dag kanske det dyker upp något som passar både dem och mig själv. Det är absolut inte omöjligt att jag kommer tillbaka, jag brinner ju för VSK, säger Peter. 

Peter Markstedt ser positivt på VSK:s framtid, han tycker föreningen använt sina pengar på rätt satsningar och att det börjar betala av sig nu. Han tycker sig även kunna se en likhet mellan dagens trupp och den trupp som kvalificerade sig för Allsvenskan 1997. 

– Det börjar växa fram profiler igen, spelare som är VSK rätt in i benmärgen. Det är superviktigt att ha den typen av spelare i laget och även behålla dem. För att VSK ska kunna ta nästa kliv gäller det att behålla de bästa spelarna och värva in två nya, inte tappa de bästa så man får börja om. Jag tycker VSK är på rätt väg helt klart, konstaterar 47-åringen.  

Peter tror definitivt VSK kommer hålla sig kvar i Superettan vilket han menar vore extra viktigt denna säsong i och med de nya tv-pengarna.

– Lyckas man hålla sig kvar denna säsong och inte tappa allt för många viktiga spelare har man tagit stora steg i rätt riktning, då kan Allsvenskan vara en möjlighet i framtiden. 

Text: Hampus Lundskog