Fyrverkeri av Grönvitt – som passerade tre lag i tabellen: ”Klubben behövde det här”

VSK Fotboll har länge kryssat sig fram i Superettan. Men i dag lossnade det rejält – och blev tre poäng. ”Segern betyder så mycket för alla”, säger tränaren Kalle Karlsson efter hela 4–1 på Iver Arena.

Viktor Granath gjorde tre mål – två på straff och ett mål som snyggt klackades in efter en frisparksvariant.

VSK Fotbolls herrlag hade en lång svit av oavgjorda matcher innan mötet med topplaget Skövde AIK på Iver Arena i Västerås och var mer eller mindre tvunget att vinna för att ta sig upp på säkrare mark i tabellen.

Och det lossnade med besked.

4–1 var ett magiskt – fyrverkeri.

– Alla har längtat länge efter den här trepoängaren. Den betyder så mycket för spelare, ledare, supportrar och klubben. Vi har varit stabila och inte förlorat men vet att vi måste vinna matcher. Det är det som gäller och ger effekt. Vi kan ju inte kryssa och kryssa om vi ska ta oss ovanför strecken, säger Kalle Karlsson till klubbmedia efter de till slut klara siffrorna.

Grönvitt vann i Skövde i slutet av midsommarhelgen tack vare Simon Johanssons och Viktor Granaths mål.

Båda gjorde målen också i dag.

– Viktor Granath sätter två straffar som är solklara bedömningar och klackar in 4–1 när vi sätter igång frisparken snabbt. Det är ett otroligt fint fotbollsmål. Och förlösande 3–1 är ett fantastiskt avslut i bortre hörnet av Simon Johansson när vi rullar upp Skövde totalt. Det är verkligen fotbollsgodis.

Vågade du tro på en så siffermässigt klar seger?
– Skövde är ett lurigt lag som inte har släppt in så många mål någon gång i år och är dessutom duktiga på fasta. Jag räknade med en tajt match som på förhand hade kunnat gå åt endera hållet, säger Kalle Karlsson.

Grönvitt har tappat sju-åtta matcher på slutet i år men i dag var segern aldrig i fara.

– Det var riktigt skönt att se ut en match på det här sättet. Vi surfade faktiskt in i mål den här gången.

Vad var det som gjorde att ni höll tätt?

– Vi hade justerat vissa positioner och jobbade hårt i försvarsspelet. Spelarna ska ha en stor eloge för arbetsinsatsen. Skövde hade en del fasta situationer men vi stängde ytterzonerna, var koncentrerade och spelade klart situationerna, säger Kalle Karlsson.

Simon Johansson berättade i en förhandsartikel i går att hela gruppen (ledare och spelare) haft bra snack i veckan.

Dels om taktiken, dels om kommunikationen.

– Vi pratade om att vi måste höja oss x antal procent eftersom det vi presterat tidigare inte har räckt för att vinna matcher. I perioder har vi spelat bra men släppt in mål – även när motståndarna inte har skapat något. Nu har vi betonat att vi måste kommunicera i varje situation eftersom vi inte har de högljudda ledarfigurerna. Alla måste ta ansvar. Det har synts på träningarna och det tog vi med oss in i matchen.

Västgötarna kvitterade direkt efter Viktor Granaths första straff och mål – efter en boll som enligt reprisbilderna på Discovery var tydligt över linjen.

Många befarade att Grönvitt skulle tappa då.

– Domslutet är helt fel och man kan gå ned sig efter en sådan motgång men spelarna reagerade jättebra efter 1–1 och totalt sett har vi kontroll på spelet, säger Kalle Karlsson med ett leende.

Mer om matchen

  • 4–1-segern innebar att VSK Fotboll passerade Norrby, Jönköping och Örgryte i nedre regionerna – som dock har en match mindre spelade.
  • Viktor Granath är nu uppe i 19 mål och toppar skytteligan i Superettan klart.
  • En intervju med skyttekungen och firandet i omklädningsrummet efter matchen finns på VSK Fotbolls sociala medier.
  • VSK Fotbolls målvakt Anton Fagerström tvingades kliva av skadad i Östersund förra lördagen och testade på uppvärmningen i dag men kunde inte spela och Daniel Svensson gjorde med kort varsel sin femte start 2022.
  • Även nyförvärvet Frédéric Nsabiyumva deltog i matchvärmningen men var inte uttagen i truppen och väntas delta först i derbyliknande mötet med Örebro SK nästa lördag.
  • Theodore Rask var sjuk och ersattes som mittback av Marcus Degerlund.
  • Grönvitt hade fler fans än vanligt på ståplats tack vare rekryteringen i skolor i Västerås. Klacken firade länge med spelarna och sjöng om matchen mot ÖSK i Örebro kommande lördag.
  • ÖSK tvingades lämna Östersund utan poäng och därmed är avståndet mellan de två sportklubbarna nere tre poäng.
  • Ett stort antal yngre fans på sittplatsläktaren och ville ha selfies med sina grönvita idoler.
  • Arvika-födde mångårige VSK-supportern Tommy Persson intervjuades i pausen om livslånga relationen till Grönvitt, tippade 3–1 och uppmanade alla att se söndagens derby på Iver Arena mot Gideonsbergs IF (kick off 10.00).

VSK Fotboll–Skövde AIK 4–1 (2–1)

Målen: 1–0 (19) Viktor Granath (straff), 1–1 (21) Kevin Holmén, 2–1 (35) Viktor Granath (straff), 3–1 (69) Simon Johansson, 4–1 (77) Viktor Granath.

Bollinnehav (procent): 60–40 (64–36).

Avslut: 13–10 (6–5).

Avslut på mål: 9–2 (4–2).

Hörnor: 5–8 (2–2)

Varningar, VSK: Martin Gambos. Skövde: Gustav Friberg, Elmar Abraham.

Domare: Oscar Johnson.

Publik: 1 232 (på Iver Arena, Västerås).

Så spelade VSK Fotboll:

Målvakt: Daniel Svensson.

Backlinje: Alex Douglas, Marcus Degerlund, Pedro Ribeiro.

Mittfält: Simon Gefvert (91), Olle Edlund (88), Herman Magnusson, Martin Gambos (79), Daniel Ask.

Anfall: Simon Johansson (91), Viktor Granath (91).

Ersättare: Dusan Jajic (79), Miguel Sandberg (88), David Burubwa (91), Max Larsson (91), Viktor Prodell (91), Michal Pawlik, Elias Wahl (målvakt).