Fotbollen drar igång på riktigt för året – huvudtränare Kalle Karlssons tankar runt matchen mot Djurgården

Herrlaget har varit samlat två veckor på den nya säsongen, nu är det dags för första träningsmatchen. Som vanligt tog vi pulsen på läget genom att prata med huvudtränare Kalle Karlsson som får mönstra en ung trupp till matchen mot Djurgården på Tele2 Arena.

Hej Kalle – nu har truppen varit samlad i två veckor på den nya säsongen och tränat tillsammans, hur är stämningen i omklädningsrummet?

– Bra, det känns som spelarna är taggade inför en ny säsong! Vi har haft några pass i tuffa väderförhållanden, ibland har vi tränat minusgrader och i stormvindar, men det har gått att genomföra alla pass hittills och vi känner att det finns en spelmässig grund att bygga vidare på. 

Är det någon spelare som sett extra het ut på träningarna första veckorna?

– Det som har varit extra kul att se är att våra unga spelare från egna led har tagit kliv i sin utveckling, både de som tillhör herrtruppen, men även de som lyfts upp från U19. Alex Lindelöv och Anders Hellblom, exempelvis, har visat framfötterna och även William Videhult, Patric Åslund och Max Larsson har haft en stigande kurva.

Nyförvärvet Viktor Granath fick en smäll på knät på första träningen, hur ser det ut med honom inför morgondagens match?

– Viktor Granath har tyvärr inte kunnat träna efter den smällen och kommer att göra en magnetröntgen innan veckan är slut. Vi håller alla tummar för att det inte är något allvarligt.

Vi har ju också en del andra långtidsskador, hur är status med dem?

– Anton Fagerström är tillbaka i full träning i början av mars, David Engström har ännu inte börjat träna fullt. Viktor Prodell är tillbaka i träning, men är inte hundraprocentig och kommer förhoppningsvis att vara redo till nästa träningsfight.

Vad är det för trupp vi kommer få se spela i matchen mot Djurgården?

– Det är en rätt decimerad trupp då vi även fått in lite sjukdomar. Pedro Ribeiro har varit covid-sjuk och isolerad och är inte tillgänglig för spel. Alex Lindelöv insjuknade i torsdags och David Burubwa har fått känning i ljumskarna så han kommer att behöva rehabträna kommande veckorna. Så det är lite tunt och vi kommer att komma med en ung trupp där vi fyller på underifrån från akademin.

Är det något särskilt ni som tränare fokuserar på att spelarna ska göra i en sådan här pass svår match som det ändå är?

– Det här kommer att bli en utbildningsmatch för oss. Dels får vi testa vårt passningsspel mot ett mycket välorganiserat Djurgården, dels får vi försöka hitta rätt i vårt presspel mot ett motstånd som har en del offensiva klasspelare. Det kommer att bli en utmaning. Samtidigt kommer de här minuterna att vara oerhört lärorika, både för oss som lag och inte minst för alla unga spelare som kommer att få spelminuter mot så här kvalificerat motstånd.

Du vet väl att du kan se matchen på plats imorgon! Biljettköp och instruktioner hittar du här

Matchstart: Lördag, 13.00. Matchen sänds på Discovery+ för er som inte kan närvara.