Äntligen hemmapremiär för Grönvitt – backklippans mål: ”Går för tre poäng inför mycket folk”

VSK Fotboll säkrade en perfekt start på Superettan via seger i Borlänge. Annandag påsk väntar het hemmapremiär på Iver Arena mot Örgryte IS. ”Vi går för att vinna inför stor publik”, säger Herman Magnusson i en stor intervju.

Herman Magnusson kom till Västerås och VSK Fotboll i augusti 2021. Nu gör 25-åringen sin andra hela säsong i Grönvitt och har blivit ett tungt namn. ”Vi möter en bra motståndare men vi är starka på Iver Arena och går alltid för att vinna här”, säger han inför annandagens hemmapremiär på Iver Arena mot Örgryte.

VSK Fotboll säkrade förra lördagen tre poäng mot Brage på Borlänge Energi Arena Domnvarvsvallen efter mål av Simon Johansson i början av andra halvlek och Jaheem Burke bara tio minuter före full tid.

2–1 skapade förstås stor glädje bland ungefär 500 grönvita på plats.

– Det var riktigt skönt att få inleda med seger i en tuff bortamatch. Det kändes som en typisk premiär före pausen – med mycket ställningskrig. Vi var okej nöjda med 0–0 då. Samtidigt kände vi att vi skulle skapa chanser i andra. Vi gjorde det bra på kanterna och var hungriga inne i boxen, säger Herman Magnusson till klubbmedia om de inledande aktionerna innan målen av rookien Patric Åslund respektive Simon Gefvert.

Grönvitt tog alltså ledningen i Borlänge men Brage replikerade bara minuten senare.

Kvitteringen hade kunnat få stor negativ påverkan – om det hade varit för ett år sedan.

– Men vi reste oss direkt efter deras mål och lirade på. Jag tycker att det bevisar hur mycket vi har utvecklats.

Brage lyfte på slutet in bollar i straffområdet för att försöka ordna en poäng men Grönvitt höll undan.

– Vårt lägre försvarsspel har blivit så mycket bättre vilket har varit nödvändigt. Vi har lagt ned mycket tid på det på träningsplanen. Förra våren var vi ett av Superettans bästa lag i första halvlek och ett av de sämsta i andra, säger Herman Magnusson.

Ett tydligt bevis på progressionen är matchen mot AIK i Svenska cupen på Tele Arena i Stockholm där det blev 1–1.

Solnaklubben hade inte oväntat mycket boll efter VSK Fotbolls starka start och tidiga ledningsmål av Simon Johansson.

– AIK är ett av Sveriges bästa lag men att vi kan spela ett så bra försvarsspel mot dem visar att vi har kommit långt. Vi känner när vi kan gå i press och när vi måste göra det.

Rekryteringen av burundiske landslagsbacken Frédéric Nsabiyumva pekas av många ut som ytterligare en förklaring till den högklassiga grönvita defensiven.

– ”Freddy” är väldigt duktig på sin position och en stor trygghet, säger Herman Magnusson.

Grönvitt inledde med Herman Magnusson, Frédéric Nsabiyumva och Alex Douglas i trebackslinjen i Borlänge men vilka som startar mot Örgryte annandag påsk (15.00) är ännu inte klart.

Herman Magnusson är dock snabb med att berömma backkollegan Alex Douglas som är en av spelarna som har fått ett genombrott under vintern och våren.

– Alex Douglas har tagit stora kliv i år och är otroligt bra. Han är snabb, fin med bollen, modig och har fysiska egenskaper. Det har han visat på träningar och nu får han ut det också på match. Det handlar mycket om förtroende och självförtroende och att våga. Men det är fler yngre spelare som har varit väldigt duktiga sedan första matchen i slutet av januari (mot IFK Norrköping). Anders Hellblom har kommit in på en ovan position som ”nia”. Den rollen kräver mycket men han har vad som krävs. Miguel Sandberg inledde mycket bra men blev tyvärr skadad. Nu är ”Migge” tillbaka och jobbar hårt för laget. Det visar potentialen hos de unga spelarna.

Du gjorde en del matcher på mittfältet i fjol och bytte sedan med Pedro Ribeiro. Vilken position spelar du helst på?

– Jag tycker att jag har hittat min plats och spelat in mig i trebackslinjen men om det behövs kan jag absolut spela på mittfältet, säger Herman Magnusson eller ”Mange” som alla i Grönvitt kallar honom.

VSK Fotbolls herrlag levererade som bekant en imponerande höst och Herman Magnusson blev först att signera nytt kontrakt med klubben efter säsongen.

Sedan säkrade herrlagets manager Kalle Karlsson i tur och ordning Pedro Ribeiro, Martin Gamboš och Simon Gefvert.

– Jag har varit jättenöjd sedan jag kom hit i augusti 2021. Samarbetet med Kalle och (assisterande tränaren) Alexander Rubin fungerar väldigt bra. Jag har en god relation till spelarna i laget. Det är en mycket bra grupp. Så det fanns ingen tanke hos mig att dra någon annanstans.

Kalle Karlsson hade Herman Magnusson som spelare i Karlbergs BK i Stockholm i tre säsonger.

– Sättet som han vill spela fotboll på tilltalar mig. Den fotbollen är väldigt attraktiv. Det är därför många valde att förlänga. Spelarna tror på visionen. Sedan är Kalle och Alexander extremt noga med detaljer. De har sett vad vi behöver förbättra för att ta nästa steg. Det är bara att titta på förra hösten, säger 25-åringen.

Grönvitt tränade hårt på långfredagen och avslutade passet med att låta ett stort antal barn komma in på planen på Iver Arena, vara med på några övningar och sedan skjuta straffar på målvakterna.

Spelarna skrev autografer efter träningen och klubben bjöd sina yngsta fans på minst sagt lika uppskattat godisregn.

– Jätteroligt med alla kids och deras föräldrar.

Påskaftonen innebar vila och på påskdagen var det en matchförberedande träning inför mötet med Örgryte.

Förra året blev det oavgjort mellan lagen på Gamla Ullevi i Göteborg och på Iver Arena i Västerås.

Vilka förväntningar har du på hemmapremiären?
– Den känns väldigt spännande. Jag vet att supportrar i alla åldrar har en marsch från Stora torget en timme innan och jag hoppas och tror på mycket folk. Vi möter en bra motståndare men vi är starka på Iver Arena och går alltid för att ta tre poäng här. Nyckeln är att ha tålamod och att låta bollen gå. Det är viktigt att sätta försvarsspelet kollektivt. Vi måste vara noga i de små detaljerna och påkopplade direkt, säger Herman Magnusson.

FOTNOT. VSK Fotboll–Örgryte IS börjar 15.00 på annandag påsk. 14.00 avgår marschen från Stora torget i Västerås till Iver Arena. Klubbens unga supportrar i gruppen ”Gröna grabbar” har investerat mycket tid inför matchen och bjuder på ett mäktigt tifo cirka 14.53. Säsongskort och enskilda biljetter till Grönvitts matcher i Superettan köper du via den här länken.

Varmt välkomna till hemmapremiären!