Alex Lindelöv om en omtumlande vårsäsong

Alex Lindelöv som 29/1 i år fyllde 17 år (vilken dag att fylla på!) har haft en minst sagt hektisk vårsäsong med att ta de första stegen i seniorfotbollen och spela landskamper, inklusive ett EM-slutspel.

Vi bad Alex sammanfatta våren i korta ordalag

– Det har varit en händelserik vår där det har hänt många olika saker som jag inte varit med om tidigare. Rent generellt har jag utvecklats mycket som fotbollsspelare när jag nu fått känna på seniorfotbollen. Det har kanske inte blivit så mycket speltid för mig i serien men jag lär mig mycket och får erfarenheter varje träning jag är med i A-truppen.

– Sen är förstås att få spela i landslaget något extra och det har varit en spännande utmaning att få komma in i det sammanhanget och lära känna nya duktiga fotbollsspelare som jag ska spela med.

Alex reflektion om vad det innebär att nu befinna sig på seniornivån jämfört med tidigare.

– Spelmässigt har jag tagit ett steg upp den här våren. Allt är snabbare och man måste ta snabbare beslut. Jag inser också hur många duktiga fotbollsspelare det finns, det märks inte minst i de allsvenska lag vi mött på försäsongen. De har individuell skicklighet kopplat med spelförståelse och dessutom erfarenhet så det vet hur de ska lösa situationer på planen. Jag kämpar vidare med att lära mig av alla duktiga spelare i vårt lag och hos våra motståndare.

Nu är ni igång igen efter uppehållet – hur känns det att vara tillbaka.

– Det är skönt att vara igång igen. Jag har förstås tränat under uppehållet. Vi får förslag på träningspass. Det har blivit både individuella pass och lite bollpass med andra spelare. Nu ska det bli skönt att komma igång igen.

Om vi hoppar tillbaka och du får sammanfatta seniorfotbollen under våren – vad tänker du då?

– Som jag sa har det varit väldigt lärorikt. Jag har hamnat i situationer på match och träning som jag aldrig varit i tidigare, sånt lär man sig av. Jag har fått vara med i många matchtrupper och fått åka på våra bortamatcher. Det har blivit tre inhopp så här långt. Just nu är jag nöjd, jag har ingen brådska och jag tar varje tillfälle som bjuds att lära mig mer om hur man spelar fotboll på den här nivån.

Om vi ställer samma fråga runt landslaget – vad vill du säga då?

– Jag har varit med på landslagssamlingar tidigare men i vår var första gången jag fått spela med landslaget. Vi hade till att börja med två träningsmatcher i Spanien mot Estland. Jag hoppade in i första matchen och startade i andra. Efter det hade vi också träningsläger.

– Efter det följde tre matcher i Danmark som fungerade som ett slags kval till EM. Jag hoppade in i de matcherna och det gick bra för laget – vi kvalificerade oss till EM i Israel.

Vad vill du säga om EM-äventyret med P17-landslaget?

– Jag tycker Sverige gör ett bra slutspel. Vi vinner två av tre matcher men får inte resultaten med oss. Vi blir utslagna i gruppspelet. Samtidigt höjer vi oss jämfört med matcherna på våren och framförallt vårt försvarsspel är riktigt bra, vi släpper in väldigt lite mål. För egen del får jag hoppa in i två av de tre matcherna i gruppspelet.

Vilken position har du spelat i landslaget?

– Mest har det blivit som vänstermittfältare men jag har även spelat centralt.

Vad tar du med dig från landslagsvåren?

– Jag tar med mig att det är tufft även där – det är riktigt hård konkurrens. Sen känner jag mig stolt över att få representera Sverige, det är inte många som får göra det. Det är en mäktig känsla och något som jag kommer att minnas hela livet.

Avslutningsvis – vad har du för förhoppningar om hösten för laget och för dig själv?

Laget

– Som alla konstaterat har vi spelat bra men inte alltid fått med oss resultaten. För hösten tror jag att vi fortsätter på den inslagna vägen och att vi kan få med oss de poäng vi förtjänar.

För egen del

– Jag har inställningen att jag är med och konkurrerar om en startplats på varje träning, så det tänker jag fortsätta med. Sen ska jag försöka ta chansen när den dyker upp, säger Alex avslutningsvis.

Vi önskar Alex lycka till i höst och säger Grattis till en fin fotbollsvår både i Grönvitt och i landslaget.