Manager Kalle Karlsson om försäsongen och seriespelet som står för dörren

Försäsongen är avklarad och kan summeras. Nu börjar allvaret och resan in i en trettio omgångar lång serie med alla dess möjligheter och hinder på vägen. Vi har tagit pulsen på manager Kalle Karlsson om hur han ser på det som har varit och det som nu komma skall.

Nu har vi försäsongen bakom oss, tre månader av träningar och match nästan varje vecka. Kan du säga tre saker som du tar med dig från den här försäsongen och varför?

– Hela gänget tar med sig en fin gruppkänsla som vi hade under hösten och som jag tycker är bibehållen till detta år. Det är en fantastisk grupp som har roligt med varandra. Rent spelmässigt tar jag till mig att det höga försvarsspelet har fungerat väl, vilket vi inte minst såg första kvarten mot AIK på Tele2. Och jag tar med mig den fina upplevelsen från just Tele2, det stora bortaföljet som visade att vår klubb kan spänna musklerna när det väl är dags för en match på en stor arena!

Med nya säsonger kommer också nya möjligheter för spelare och ledare att utvecklas – vilka spelare har imponerat på dig i något avseende under försäsongen?

– Det är många som har varit bra! Daniel Ask har gjort en väldigt stark försäsong och var viktig för oss i cupmatcherna. Miguel Sandberg var det stora utropstecknet i träning i januari och i första matchen mot Norrköping, sedan blev han dessvärre skadad. Anders Hellblom har också tagit chansen när han fått den.

Hur har ledarteamet förberett sig för säsongen – har ni nya idéer runt träning, match, spelsätt osv?

– Självklart har vi det, vi utvecklas och plockar upp saker ständigt. Jag vill inte gå in på exakt vilka slutsatser vi dragit och vilka förändringar vi gjort av konkurrensskäl.  

Med en bra försäsong i ryggen kommer alltid förväntningar, samtidigt som alla inser att Superettan är helt omöjlig att tippa. Men om du får jämföra med hur det ser ut i laget i år jämfört med motsvarande tidpunkt förra året. Vad skulle du säga då och ange gärna en procentsiffra på hur mycket bättre eller sämre något är.

– Procentsiffra är svårt att ge. Men jag tycker det är uppenbart att laget är stabilare idag jämfört med för ett år sedan. Vi har fått bort massa spelare som inte tillförde något och istället har vi lyft upp egna akademispelare och fått ihop en intressant mix mellan gammalt och ungt.

Det är få lag i serien som på papperet har avgjort bättre trupper än övriga och alla tycks kunna slå alla om vi tittar historiskt. Vad är det för saker som egentligen avgör vilka som går upp eller får kvala till Allsvenskan till slut och vad måste spelarna respektive ledarna åstadkomma över en säsong för att få till en topp-tre placering?

– För att nå en sådan placering krävs att man får till en fullträff på alla plan. Man behöver ha en grupp som drar åt samma håll, vara hyfsat skadefritt, det sistnämnda skulle jag säga är den viktigaste faktorn. Sedan behöver man ha någon joker som slår igenom, någon spelare som man inte räknat med som blir bonus, kanske nån som kommer underifrån och får sitt genombrott. Sedan måste spelarna ändå vara lagom bra för är de för bra så kan de bli svåra att behålla till hösten. 

Du har fått en ny roll som manager i vintras. Hur påverkar det ditt arbete och vad är prioriterat för dig i den rollen?

– Som tränare fokuserar man mot nästa match och har de närmaste veckorna i åtanke. Som sportchef/manager tittar man mer långsiktigt, minst ett års sikt. Som manager behöver jag kunna göra både och. Som tränare har jag hjälp av mitt kompetenta och drivna team jag har runt mig med Alexander Rubin, Jonah Kibirige, Johannes Petersson, fysioterapeut Alexander Larsson och fystränaren Felix Siljebäck. När det gäller truppbygget så har klubbens ekonomiska läge satt förutsättningarna för hur vi måste jobba framöver. Det kommer vara helt nödvändigt för oss som klubb att ha unga spelare i truppen och unga spelare på plan som vi kan förädla. Ska vi fortsätta kunna vara kvar på den här nivån på sikt och ta nästa steg som klubb så kommer vi behöva ha spelarförsäljningar som skapar förutsättningar för att återinvestera i truppen.

Som avslutning – vad har tränarteamet och spelarna för förväntningar på säsongen 2023?

– Jag förväntar jag mig att det blir så där extremt jämnt som det alltid blir i Superettan. För vår del strävar vi efter att bli bättre varje dag, sedan får vi se vad det räcker till. Vi vill inte begränsa oss i en så jämn serie, samtidigt är man medveten om att det är många bra lag att slåss med.