I höstas lyckades VSK Fotbolls akademi få med ett lag i pojkallsvenskan. Under vintern har flera akademispelare skrivit på
A-lags kontrakt. 
  – Vi jobbar målmedvetet mot att nå våra mål och vi försöker hela tiden göra saker bättre, sammanfattar akademichef Herman Ottosson senaste tidens framgångar. 

En akademiverksamhet är ett mödosamt arbete för spelare och tränare där begreppet utveckling står i fokus. För att lyckas som spelare och som verksamhet måste steg tas hela tiden. Vi stämde av med akademichef Herman Ottosson hur akademin tar sina nästa steg i att bli en ännu bättre verksamhet.   

Hej Herman, hur är läget i akademin? 

– Tack, det är bara bra. Vi ser fram mot en spännande säsong, när vi nu får börja spela igen. Ser vi bakåt till i vintras är vi väldigt stolta och glad över att flera av våra spelare blivit erbjudna herrlagskontrakt. Det är fantastiskt kul och ett kvitto på att vi jobbar med rätt saker och håller tillräcklig kvalité i det vi gör. 

Jag har en fråga runt det faktum att tre av era spelare ”försvunnit” till herrlaget. När sånt händer, värvar ni nya spelare till akademin då för att täcka luckorna? 

– Nej, i princip inte. Vi är väldigt försiktiga med att värva under pågående säsong. Vi har en överenskommelse mellan alliansklubbarna i staden (nio stycken) att inte aktivt värva från varandra under säsong. Vi använder oss av värvningsfönstret för amatörer. Det är mellan 15 november till 15 december, då värvar vi spelare. 

– Akademin har cirka 90 spelare i fyra årskullar och på hösten inför transferfönstret måste vi lägga ett pussel som ska funka för nästa år. Eftersom spelare försvinner åt olika håll och spelare flyttas upp till lag de från början inte var tänkta att spela i behöver vi ofta ta in någon extra, så att vi har tillräckligt med spelare i de olika lagen. 

– Under säsongen erbjuder vi intressanta spelare provspel och provträningar i VSKs miljö. Vi för också diskussioner med spelare som är intressanta för oss, men eventuella värvningar sker på hösten. Det finns givetvis undantag där spelare flyttar till Västerås eller inte trivs i andra klubbar. 

VSK Fotbollsakademi har tagit stora utvecklingssteg senaste åren under din ledning och arbetet fortsätter – vad har ni på gång för den här säsongen i utvecklingsväg? 

– Jag tycker vi har lyckats bra med det vi försöker åstadkomma. Vi får komma ihåg att vi lyckats utveckla spelare utan att spela matcher under vintern och våren till den nivå att herrlaget plockat upp dem. Det är ett fint betyg till våra tränare och verksamheten, tycker jag. 

– Rent konkret gör vi flera saker för att utveckla oss. Vi har precis ordnat så att fyra studenter från fysioterapeutprogrammet på högskolan jobbar med varsitt akademilag under säsongen. På så sätt får de praktik och vi får personer som kan hjälpa till med skadeundersökning och rehabilitering när våra spelare blir skadade. Det hoppas vi ska hjälpa till att få tillbaka skadade spelare snabbare. 

– Sedan tidigare har vi börjat jobba med individuella utvecklingsplaner (IUP) där varje spelare inte bara har fotbollstekniska saker han ska jobba på utan också annat (t.ex. psykologiska framsteg). Vi pratar om hur spelaren ska kunna utveckla sig i sin värderade riktning, där han jobbar med alla de saker som är viktiga för honom. 

– I år startar vi ett projekt där vi kopplar spelarens värderade riktning och utvecklingsplan till matchanalys. Projektet går alltså ut på att försöka utveckla matchspelet utifrån hur spelaren är (vill vara) som människa och som fotbollsspelare. Vi tror mycket på att hela människan måste få plats på fotbollsplanen. I år ska alla akademispelare gå igenom det här och vi hoppas att det kan vara nästa steg i att utveckla våra spelare som människor och som fotbollsspelare. 

– Vi satsar också mycket på tränarutbildning där alla tränarna just nu går en utbildning som ger oss nya perspektiv på fotboll och utveckling. Sånt är alltid nyttigt. Vi som tränare och som akademi har kommit långt men vi måste alltid våga utmana oss och våra ”sanningar” om hur saker och ting ska utföras. Den här utbildningen gör det. Vi tar nu in och skruvar på vissa saker som vi tror vi kan göra bättre. 

 – Apropå utbildning vill jag också skryta lite och säga att Joel Bäckström som är akademitränare och jobbar med videoanalys blivit uttagen att gå en nystartad utbildning som SvFF ordnar för videoanalytiker. Det är bara 22 personer som får gå den i år och Joel är en av dem som valts ut. Det ska man också se som ett kvitto på den goda nivå akademin håller över lag. 

Många spännande saker där! Hur tror du det kommer gå rent sportsligt i år för akademin? 

– Det är riktigt svårt att veta. Vi har inte spelat matcher på länge. Nu börjar vi så klart med träningsmatcher men det är bara lokalt än så länge och det är inte alltid så utmanande för killarna. Men alla är så klart superpeppade på att få spela matcher och komma igång med serierna snart. Det blir en spännande säsong med många utvecklande matcher.