Visa fler äldre nyheter >

På lördagsförmiddagen tränade VSK Fotboll inför söndagens bortamatch mot IFK Luleå och man fick hjälp av världens bäste bandymålvakt i mål. – Jag var nästan övertaggad när jag åkte ner till Rocklunda, säger Andreas Bergwall.

Det var de sista detaljerna som skulle slipas på lördagen när VSK tränade avslut på Solid Park Arena inför matchen mot Luleå. Efter tågproblem för Alexander Lundin fick man ringa in en reserv. Världens bästa bandymålvakt, Andreas Bergwall.

På vintrarna vaktar han Mesta Mästarnas mål men på lördagen bytte han is till gräs. Anledningen att man ringde in just Bergwall är att han tidigare visat intresse att vara med under en träning.

– Jag har varit intresserad för att se hur de tränar. Jag frågade Campo (red. anm. klubbchef Michael Campese) så sent som igår och han sa att han skulle ta det med Mjällby. Nu fick Lundin förhinder så Mjällby tyckte att jag skulle vara med redan idag.

Men Bergwall fick inte lång tid på sig för att förbereda sig.

Campese skickade ett sms och frågade om jag ville vara med och träna, det skickade han runt tio. Träningen började ju elva så jag hade gott om tid, haha. Jag hade inte käkat frukost än så jag tog ett ägg och åkte ner.

Väl nere på Rocklunda så var det avslut som stod på schemat för Grönvitt och Bergwall fick jobba rejält.

– Jag tyckte faktiskt att det gick bra! Fram till slutet, då blev jag lite trött och orkade inte riktigt. De körde en hel del avslut och sedan avslutades träningen med tvåmål på väldigt liten yta, den tyckte jag var svår. Det har nog att göra med att jag inte spelat fotboll på väldigt länge.

Det är precis tio år sedan Bergwall stod i mål i fotboll på riktigt senast, då var det för att ladda inför sin första säsong i Ryssland och Raketa.

– Jag frågade helt enkelt Tillbergas B-lag om jag fick vara med och träna och det var jag, 1-2 gånger i veckan. Sen stod jag matcher i B-laget och en match för Tillbergas A-lag i Division 4.

Då som nu är grunden inte bara att hålla igång, utan att lära sig hur målvakter i en annan idrott tänker.

– Jag är intresserad av att se hur de jobbar och hur de tänker. Fotbollen är den som är mest lik med hur jag jobbar, men de har betydligt större yta att täcka.

Bergwall hoppas att det här inte var sista gången han får vara Grönvitt på gräs den här säsongen.

– Jag tar med mig att det här var jäkligt kul, jag var nästan övertaggad när jag åkte ner till Rocklunda. Nu hoppas jag att någon av målvakterna fortsätter vara borta från träningarna framöver så att jag får vara med igen, haha!

När undertecknad avslutningsvis berättar för Bergwall att Mjällby tyckte att han gjorde en bra insats och att man borde, om än skämtsamt, lägga fram ett kontraktsförslag så att Bergwall kan köra VSK året runt blir han väldigt glad.

– Va?! Sa han det? Fan va coolt. Men frågan är varför jag inte stod med i laguppställningen i matchsnacket efteråt, jag vill ju till Luleå. Jag blev förbannad och gick, avslutar Bergwall skrattandes.