Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotboll är med i toppen efter drygt halva serien.
Här talar Johan Mjällby ut – i en exklusiv intervju.
”Vi kan tillhöra den absoluta toppen”, säger managern.

Grönvitt har de senaste två säsongerna varit pressat ekonomiskt och sportsligt och säkrat kontraktet i division 1 norra först i sista omgången.

Men nu är det andra tider – på och utanför planen.

Siktet är omkalibrerat och pekar på förstaplatsen.

– Jag har jättestora förhoppningar om hösten och var det kan sluta. Vi kan tillhöra absoluta toppen med lite tur och bra insatser från vår sida. Det är inte omöjligt att gå hela vägen. Det är min dröm och vår målsättning, säger Johan Mjällby (bilden) till vskfotboll.nu.

Johan Mjällby kom till VSK Fotboll i februari och har alltså jobbat för klubben i ett halvår.

Första tiden sammanfattar han med tre ord:

 • Glädje
 • Frustration
 • Framtidsvision

  – Glädje för att det är så kul och så intressant att se hur spelarna utvecklas och blir bättre på allt som händer på fotbollsplan. Jag får vara där och se dem kämpa om poäng och vinna matcher och drömma om framtida segrar. Det är ett privilegium. Frustration för att få allt att fungera på och utanför planen. Som manager ansvarar jag för allt och det är många saker som jag skulle vilja se annorlunda och som jag ibland blir frustrerad över när det inte är så. Jag är otålig och vill att allt ska fungera perfekt och att vi ska nå våra målbilder så fort det bara går. Ja, ni förstår, då blir det frustration när det kanske inte alltid blir som jag skulle önska. Men jag vill också framhålla att vi verkligen är ett team som jobbar ihop: jag, Leif Berg och Thomas Gabrielsson. De brukar se till att det blir bra fast jag är frustrerad (skratt).

  Vad är viktigast – som du ser det?
  – Framtidsvisionen. Vi måste alla jobba tillsammans för att förverkliga den. Den måste efterlevas av alla och vi måste dra åt samma håll. Gör vi det har vi stor chans att lyckas uppnå den. Gör vi inte det misslyckas vi, deklarerar Johan Mjällby.

  Visste du vad du gav dig in på när du tackade ja till jobbet som manager i VSK Fotboll?
  – Både ja och nej. Som jag sagt tidigare var Västerås och VSK en av de få klubbar som intresserade mig som inte tillhör allsvenskan eller toppen i superettan. Det har med klubbens historik att göra och att jag fått höra att det finns ett stort fotbollsintresse i staden. Jag var mycket nöjd med att få den roll jag ville ha i klubben, det vill säga en övergripande roll med stort ansvar för den sportsliga verksamheten. De delarna var klara i mitt huvud. Samtidigt tror jag inte att delen att det inte fanns någon ungdomsfotboll i klubben hade sjunkit in ordentligt hos mig och vilka konsekvenserna av det var. Det blev en överraskning trots att jag så klart visste om det. Sedan var jag väl inte beredd på att ekonomin var så ansträngd som den är även om jag också där var informerad. Sådant blir tydligt först när det blir konkret vad det finns pengar till och inte. Så på ett sätt var det en liten chock när jag väl var på plats. Det fanns och finns mycket att suga tag i. Men jag tänker bara, det här ska vi greja. Vi ska fixa ett ungdomslag, vi ska spela väldigt bra A-lagsfotboll, vi ska bygga en fungerande organisation och vi ska kvalitetssäkra all vår verksamhet så att den håller rätt nivå. Till slut blir det här bara härliga utmaningar för mig. Och jag måste bara säga, mycket positivt har hänt på de sex månader som har gått.

  Första dagen på jobbet var träningsmatchen borta mot Dalkurd.

  – Jag åkte till Borlänge och träffade grabbarna och ledarna i omklädningsrummet före matchen. Då hade jag inget med laget eller matchen att göra utan det skötte Leif Berg och Thomas Gabrielsson. Sedan gick jag upp på läktaren för att titta på matchen. Jag såg direkt förmågor och brister hos laget, så klart. Men det är det som är inspirerande. Redan där på läktaren började jag lägga pusslet, se vad som var tvunget att ändras och sådant som man kan bygga vidare på. Det är det som är så kul med managerjobbet, att lägga den typen av pussel och sedan se till att det blir verklighet. Samtidigt fanns det så klart tvivel där på läktaren om vad jag gett mig in på, har jag varit för kaxig och så vidare. Men utmaningen övervägde, det var bara att köra på, säger Johan Mjällby.

  Hur gör man när man kommer som ansvarig till en ny klubb? Har man någon särskild strategi för att få saker att hända och gå dit man vill?
  – Det viktigaste är alltid att vara sig själv. Du kan inte ändra dig, då kommer det aldrig att fungera. För mig är det också viktigt att vara tydlig med att förklara vad jag tar ansvar för och bestämmer så att de inte är oklara gränser vad ansvar och mandat börjar och slutar. Har man högsta ansvaret måste man också få bestämma vad som gäller. Sedan måste man tro på sina idéer och vara konsekvent i att genomföra dem. Annat viktigt är att få ihop ett bra team som man kan jobba med och som kan fungera i med- och motgångar.

  Hur får du spelarnas förtroende?
  – Ärlighet är viktigast, mot en själv och spelare och andra man jobbar med. Jag säger alltid om något är bra eller dåligt, man måste vara tydlig. Sedan är det så klart svårt för mig att alltid ställa de krav jag vill på spelarna. De är inte heltidsproffs som man kan förvänta sig en massa saker av. Men jag har den filosofin som jag också förmedlat till dem, när de kommer ned på träningarna på eftermiddagen då ska de vara superproffsiga, det förväntar jag mig och det har jag som krav. Jag har nog en hög kravbild på dem, utifrån att vi är i division 1. Men jag ställer stora krav också på mig själv och jag vill att spelarna och andra ska ställa krav på mig. Förtroende skapas med tydlighet som sagt. Jag är tydlig med spelarna vem det är som bestämmer, det är nog inte så demokratiskt som i andra klubbar kanske. Jag lyssnar absolut men jag har min bakgrund i klubbar utomlands och jag har tagit med mig den ledarskapsstilen till VSK. Jag hoppas jag varit tydlig nog mot spelarna att jag vill att de ska lyckas, jag vill att alla ska lyckas, men man måste följa den väg jag stakar ut, fortsätter Johan Mjällby.

  Vad kände du första gången du klev ut på Solid Park Arena?
  – Jag gillar anläggningen, det är en bra arena och Rocklunda är jättebra som plats för de olika sporterna. Jag gillar att komma dit.

  Men du lär vara tveksam till konstgräs?
  – Ja, jag är nog gammaldags och föredrar naturgräs, helt klart. Men jag kan se värdet i konstgräs och faktum är att som VSK spelar – med en snabb och passningsorienterad fotboll – är konstgräs ett mycket bättre underlag än naturgräs. Så jag är nöjd trots allt, säger Johan Mjällby.

  Du har sett professionellt fungerande fotbollsklubbar i många år. Vilka är de tre viktigaste sakerna VSK Fotboll behöver jobba på för att bli mer professionell?
  – Det är en mycket bra fråga men och också en mycket stor fråga. I grunden är det klubbens ekonomi som styr all verksamhet, allt från kvalitén på spelarna och allt annat som händer. Saker som jag vet är viktiga och som jag gärna såg fanns i VSK är en fystränare som är inriktad på att jobba i grupp och individuellt med spelarnas fysik. Jag skulle också gärna se att vi jobbade mer systematiskt med kosten hos spelarna. Jag litar så klart på att spelarna äter vettigt men jag vet också att man kan göra mer på det området. Till sist måste VSK Fotbolls organisation bli bättre. Rollerna måste klaras ut. Vad styrelsen ansvarar för, vad jag ansvarar för och så vidare. Det är en läroprocess och vi är helt klart på rätt väg.

  Vad har överraskat dig mest i VSK?
  – Jag är helt klart positivt överraskad över det stöd som finns för klubben. Supportrarna är fantastiska, både att stötta laget och att samla in pengar. Att det var på det viset trodde jag verkligen inte. Vilken passion de har. Jag är också överraskad över det stöd som finns för VSK Fotboll bland näringsliv och sponsorer, det finns ett stort intresse att stötta klubben på olika sätt. Sist men inte minst vill jag nämna spelarna. De har verkligen överraskat med sin inställning och sin vilja att göra jobbet för att bli bättre. Och faktum är att de är bättre fotbollsspelare än jag hade förväntat mig. Sådant är alltid kul att bli överraskad över, säger Johan Mjällby.

  Blir du sömnlös av VSK?
  – Ha ha ha, nej, det finns inget i och runt VSK jag ligger sömnlös över. Jag har nog varit med för länge och sett och hört det mesta för att oroa mig så mycket. Men som alla ansvariga för ett lags prestationer är det ständiga funderingar om man gjorde rätt uttagning av laget, om man väntade för länge med det bytet och så vidare. De tankarna kommer ju oftast upp när man förlorat en match. Som tur är för min sinnesfrid har vi inte förlorat så mycket i år.

  Fotboll är ett lagspel. Vad är viktigast för att få en samling individer att prestera tillsammans?
  – En viktig sak är att man måste visa spelarena att man menar allvar. Att man vill gå med dem hela vägen, vad det än kostar. De måste ha förtroende för sin manager i de här frågorna. Jag måste kunna sälja in idén vad det är vi siktar på, fröet måste sås hos spelarna som sedan får göra det till sin egen vision och skapa sina egna mål. En annan viktig sak är att jag kan få ut så mycket som möjligt av varje enskild spelare trots att de är olika som människor och fungerar fysiologiskt och psykologiskt olika. För mig är det essensen av management. Jag måste få ihop allas drivkrafter mot en gemensam målbild. Det gör jag genom att sätta ramar och ställa tydliga krav på vad som ska göras på och utanför plan. Jag måste också våga behandla spelare olika. Vissa har behov som andra inte har, det måste jag se och agera utifrån. Min filosofi är att alla är lika viktiga men att ibland behandlas man olika på grund av skillnader och förutsättningar som finns. Sedan måste man bygga en bra grupp och kollektiv. Det innebär bland annat att man i vissa lägen inte kan ha en viss typ av spelare i truppen som tenderar att ta över och skapa missämja och dåliga processer. Jag försöker motverka sådant genom att alltid vara ärlig och tala om när jag är nöjd och när jag inte är det. Vi har en aktuell situation nu när vi värvar nya spelare till truppen. Spelarna ska komma in i laget och bli en del av truppen som förhoppningsvis blir ännu starkare. I grunden finns det inga problem med att värva spelare, som jag ser det. Jag har talat om för spelarna varför vi gör det och de förstår att genom en starkare trupp finns också chansen att de som individer lyckas bättre i sina individuella karriärer. Men visst, ibland blir det känsligt och man måste ha fingertoppskänsla och diskutera den här typen av frågor med olika spelare i truppen, säger Johan Mjällby.

  Vad är god respektive dålig stämning i en fotbollstrupp?
  – Det märks ofta direkt om det är en god eller dålig stämning. Det finns alltid en hierarki i omklädningsrummet och i en trupp. Man hör och ser tendenser på planen hur truppen fungerar och mår. Om det inte är bra är det viktigt att ta tag i det direkt innan det går för långt. I VSK är det dock kanonstämning så där är mitt jobb enkelt. God stämning är inget man i sig vinner matcher på eller når framgång med. Men det är en förutsättning för goda prestationer. Något som hotar en god stämning kan vara konkurrens om platserna i laget. Men jag anser att spelarna måste kunna leva med att alltid vara utsatta för konkurrens och trots det ha en god stämning i truppen. Min dröm är att ha två spelare per plats som konkurrerar med varandra om att få spela. Hoppas vi når dit och som det känns nu kommer det inte påverka stämningen negativt.

  Upplever du att det finns förväntningar på dig från klubben, supportrar, sponsorer med mera?
  – Det hoppas jag verkligen att det gör. Jag har inte märkt det än men det kanske kommer mer uttalat när vi avancerar i systemet. Jag har förväntningar på andra. Jag vill spela en vinnande och vacker fotboll och då måste spelare och klubb leverera ett antal saker för att det ska gå. Nu när Nanne Bergstrand ställt in att spela framtidens fotboll med Hammarby så får vi ta över stafettpinnen och se till att det blir gjort, säger Johan Mjällby och skrattar.

  Är du rädd för att bli av med jobbet?
  – Jag är inte rädd att bli av med jobbet, det vill säga att få sparken. Sådant är i och för sig mer regel än undantag i Europa men det känns ändå inte som att det är det första jag behöver oroa mig över just nu. Men jag är såklart rädd för att misslyckas med mitt jobb och med VSK. Många säger åt mig att jag är passionerad och ibland animerad i mitt sätt att vara och uttrycka mig. Ibland kanske det blir lite för mycket av den varan. Men det har sin botten i att jag vill så mycket och att jag blir frustrerad när det inte blir som jag tänker mig. Jag vill verkligen lyckas. Jag vill verkligen göra ett avtryck i VSK, för VSK:s skull och för min egen skull. Viktigt i sammanhanget är nog bara det att folk och spelare förstår varför jag är som jag är, jag vill lyckas helt enkelt och då måste jag få jobba på mitt sätt och använda min erfarenhet fullt ut.

  Vad tycker du så här långt om vad laget har presterat?
  – Jag måste ärligt säga att jag är jätteglad för det spelarna har åstadkommit på planen, riktigt imponerad. Spelarna har levererat den fotboll jag vill spela: passningsorienterad snabb fotboll som ger många målchanser, framtidens fotboll med andra ord. Efter några matcher i serien har de andra lagen scoutat oss och vet hur vi spelar. Men jag tycker att trots det har vi lyckats hitta fram med vårt spel och skapat målchanser och gjort många mål. Jag är jättenöjd. Den enda bristen som jag ser är att vi ibland blir lite naiva. Vi skulle behöva ha lite mer cynism för att nå hela vägen. Ibland går vi bort oss och tar onödiga mål och får jobbiga situationer emot oss. När man funderar över det kan det kännas som vi är vår egen värsta fiende. Men jag tycker som sagt att laget har utvecklats mycket bra sedan jag kom. Inte minst har lagets mentala styrka förbättrats. Nu klarar vi av motgångar på ett bättre sätt och vi drabbas inte av panik om vi hamnar i underläge eller har det jobbigt på planen. Det ser som sagt väldigt bra ut och jag är stolt över vad vi presterar, säger Johan Mjällby.

  Du var tidigt tydlig med att truppen behövde förstärkas. Nu har laget gjort bättre än du trodde. Har det minskat behovet av värvningar?
  – Ja, på ett sätt har det gjort det. Vi har fortfarande behov av att hitta några spetsspelare men det tror jag vi gjort nu i Adrian Alvarez och Tomás Grandís. Vi såg i Umeå-matchen att med för många nyckelspelare borta så klarar vi inte av att prestera vårt spel och behålla slagkraften. Nu blir vi mindre känsliga för skador och avstängningar på nyckelspelare. Men återigen, vi har gjort det riktigt bra under våren trots de skador vi haft i truppen.

  Ni har ett träningsupplägg som ni kallar miniförsäsong. Vad innebär det?
  – Det betyder att vi de tre veckorna fram till Team TG-matchen kör ett periodiserat träningsupplägg som innebär en mycket hård träningsvecka (förra veckan) följt av en lite lättare vecka (denna vecka) för att sedan ha en lätt vecka inför att serien drar igång igen. Jag måste säga att det var en härlig inställning hos spelarna förra veckan när vi satte igång efter sommaruppehållet. Alla körde stenhårt och hade en härlig inställning. De drev upp tempot av sig själva utan att jag behövde säga något, säger Johan Mjällby.

  Höstsäsongen inleds med tre matcher på en vecka – mot Team TG, IFK Norrköping och Umeå FC. Hur ser dina förväntningar ut?
  – Der blir en spännande vecka. Spelarna ska klara av det. I den internationella fotbollen är det vanligt med tre matcher på en vecka. Man får se till att träna lätt och återhämta sig mycket mellan matcherna. Det blir också en hel del taktikpluggande med så många matcher och så olika motståndare. Vi lär inte spela på samma sätt mot Team TG som vi kommer göra mot Norrköping. Naturligtvis är seriematcherna de viktigaste och vi håller stenhårt fokus på dem. Vi får se hur det ser ut i truppen den veckan men vi kanske kan ställa över någon eller rotera spelare så att vi inte belastar dem för mycket. Norrköpingsmatchen blir en härlig upplevelse för spelarna. Vi aspirerar ju på att vara där en dag i framtiden och då får vi en fingervisning om hur vi ligger till mot toppen i Sverige. Men i grunden tar vi det som en match som vi ska spela och som vi kan njuta lite utav också. Förhoppningsvis kommer det mycket publik så att det blir en riktig fotbollsfest.

  Vilka förhoppningar har du inför hösten?
  – Jag har jättestora förhoppningar. Jag hoppas och tror att vi kan tillhöra den absoluta toppen och med tur och bra insatser kan vi nå hela vägen. Min dröm och målsättning är att vi lyckas gå upp redan i år. Men jag vill understryka att det inte är någon katastrof om inte så sker. Vi följer vår vision och den ger oss mer tid vid behov. Sedan hoppas jag att vi kan höja vår lägstanivå i matcherna så att det går lite lättare för oss även när spelet kärvar. Av naturen vill det här laget gå framåt och göra mål men det vore bra att få in mer mogenhet i spelet när vi leder matcher. Vi måste bli bättre på att spela av matcher som vi leder betryggande. Det har varit för mycket konstiga misstag, sådana som inte går att träna bort utanför matcherna. Jag hoppas vi kan bli lite mer mogna och fatta mer kloka beslut ute på planen när vi ska se till att stänga matcherna. För det krävs mer fokus på vissa spelsekvenser, koncentration och kommunikation på planen. Jag hoppas vi får till allt det här i höst, säger Johan Mjällby.

  Bettingbolagen har inför höstsäsongen satt följande odds på seriesegrare i division 1 norra:

 • Brommapojkarna: 2,25
 • VSK: 3,20
 • Vasalund: 4.80
 • Akropolis: 6.50

  – Jag tycker på det stora hela att det är rättvisa odds. Kanske att Vasalund borde byta plats med VSK. Vasalund har ett mycket starkt lag som är svåra att slå. BP förtjänar att ligga där som favoriter, inte minst sedan de gjorde klart med Emir Smajic som ny toppforward. Akropolis är inget lag som sticker ut kanske men de är duktiga och kan sina saker och de vet vad som krävs för att lyckas. De spelade ju kval uppåt så sent som förra säsongen.

  Några avslutade ord om dina första sex månader hos VSK?
  – Det har varit fantastiskt stimulerande månader som manager i VSK Fotboll. Det har varit engagerande och roligt att se och uppleva all vilja som finns i och utanför klubben. Helt klart är att VSK ska spela fotboll på hög elitnivå i framtiden, säger Johan Mjällby.