Visa fler äldre nyheter >

Peter Ankréus gör comeback i VSK Fotboll.
"Tigern" är klar som ny målvaktstränare.
– Givetvis inspirerande, säger han till vskfotboll.nu.

Senast han drillade VSK Fotbolls målvakter var 2009 – då med nuvarande akademichefen Jörgen Zetterström som huvudtränare.

Nu är Peter Ankréus (bilden) tillbaka i Grönvitt efter en sejour i Syrianska.

Ränderna tycks aldrig gå ur "Tigern".

– Det här är givetvis en jätteinspirerande uppgift. Jag är ju VSK-are från grunden, säger han.

Swedbank Park är knappast någon obekant miljö för Peter Ankréus efter åren i stadens två största klubbar.

– Nej, så är det ju. Och på målvaktssidan känner jag både (Aly) Keita och Daniel (Svensson. Dessutom har jag lite koll på vad akademin har att erbjuda.

Sportsligt ansvarige Haci Aslan uttrycker uppskattning om sin senaste värvning:

– I våra samtal har Peter agerat ödmjukt och känt att det här är någonting han verkligen vill göra. Det här är en person som både jag personligen och VSK Fotboll har jobbat med tidigare. Vi känner till Peters kvaliteter och tror på hans förmåga att utveckla de två unga målvakter som vi har i truppen. Han kan bidra till att de når högre höjder, säger han.

Peter Ankréus hoppas självklart bidra till att stärka VSK Fotbolls målvakter – och betonar den mentala sidan av spelet.

– Det är ju spelarna som ska utföra det stora jobbet, så det gäller att få dem att tro på sig själva. Där hoppas jag vara ett stöd och kunna hjälpa dem att nå de mål som de önskar, säger Peter Ankréus.

Och vem är du som ledartyp och person?

– En metodisk lyssnare. Jag försöker se vad individen vill och därefter få dem att inse lösningen på problemet. På vissa målvaktsbitar kanske de har en bättre kompetens – och då vill jag bidra till att de nyttjar den på bästa sätt.

VSK Fotbolls målvaktspar kommande säsong består alltså av unge landslagstalangen Daniel Svensson samt prestigevärvningen Aly Keita.

Här är "Tigerns" intryck av de båda:

– Keita har verkligen visat att han tillhör toppskiktet i division 1 och jag har bra koll på honom sedan han var 15 år gammal. Då tränade han med VSK Fotbolls A-trupp när han tillhörde IK Oden. Och Daniel har jag tränat under min senaste sejour i Grönvitt men också sett under matcherna i superettan. Han har tagit väldigt stora steg, inte minst de två senaste åren. "Danne" visar upp en större mognad och vågar mera – jag är väldigt imponerad av hans inställning.

Rekryteringen av Peter Ankréus innebär att Göran Svensson återgår till att enbart träna Fotbollsakademins målvaktstalanger i stället för att kombinera.

– En påverkande faktor har varit att Göran har sin son som adept i A-truppen och tillsammans är vi överens om att det här är bäst för bådas utveckling. Och det innebär ju samtidigt att VSK Fotboll får tillgång till två skickliga målvaktstränare, vilket stärker både A-laget och Fotbollsakademin, säger Haci Aslan.