Visa fler äldre nyheter >

Thomas Böckert blir assisterande tränare i VSK Fotboll.
Här är hans största styrka.
– Förmågan att bygga självförtroende, säger han till vskfotboll.nu.

Det är inte bara spelare som gör resan genom VSK Fotbolls akademiverksamhet för att utvecklas och sedermera flyttas upp till A-laget.

Thomas Böckert (bilden) är ett bevis på att det gäller även tränare.

P17-lagets förre ledare är klar som assistent till Erik Acar.

– Det känns väldigt inspirerande! Mitt mål när jag kom till akademin 2008 var att en dag nå hit. Jag kände en stor stimulans till det och vi hade ett snack om att jag skulle kunna göra det på sikt. Men nu kom det tidigare än jag hade trott – och när chansen dök upp kunde jag inte tacka nej, säger han.

Hur var känslan när du fick frågan – förvåning?

– Det måste jag säga. Jag hade inte väntat mig att den skulle komma i och med att jag faktiskt inte har haft ett A-lag. Men när den väl kom blev jag jätteglad att jag fick ta en genväg, säger Thomas Böckert med ett hjärtligt skratt.

Vem är då denne Thomas Böckert?

Ni känner säkert till hans framgångar med Fotbollsakademin: 2011 var han ledare för det pojklag som nådde semifinal i PSM.

Men hur såg den egna spelarkarriären ut?

– Jag började i VIK och Franke från barnsben till A-laget. Sedan var jag med och tränade med VSK Fotbolls A-lag 1988 – 17 år gammal – men tränade samma vinter med IFK Västerås i samma division. Jag tog steget dit och trivdes jättebra – men känner att jag också hade velat spela i VSK Fotboll, säger Thomas Böckert.

Och efter tre år bland ungdomar väntar nu alltså A-lagsverksamhet.

– Vi har ett visst favoritskap efter året i superettan – men sådana utmaningar älskar jag, när man får lite press på sig. Det bästa jag vet är spänningen inför året.

Vem är du som ledare?

– Jag gillar en tekniskt fin passningsfotboll och försöker bygga självförtroende bland mina spelare. Det är min bästa kvalitet och något som jag fått bra respons på. Spelarna måste våga – och jag gillar högt tempo, aggressiv press och ett bra passningsspel när man väl har bollen, säger Thomas Böckert.

Värderingar som lika väl kan appliceras på Erik Acar.

– Och det är en av anledningarna till att det ska bli spännande att jobba med honom. Vi delar åsikter om hur fotboll ska spelas.

Hur har du utvecklats i VSK Fotbolls akademi för att ta steget upp?

– Det som är bra med akademin är att man jobbar en hel del ledare tillsammans och får influenser hela tiden. Vi tipsar varandra och snor övningar från varann. En ledare som jag lärde mig mycket av första året var Danne Östling (far till Andreas ”Anki” Östling) – en otroligt duktig tränare som körde olika holländska övningar och fick mig att prova 4-3-3, som jag inte hade spelat tidigare, säger Thomas Böckert.

Nu väntar alltså nya arbetsuppgifter i VSK Fotboll.

Och en övergång från ”chef” till assistent.

– Men Haci (Aslan, sportsligt ansvarig) har verkligen påpekat att jag ska vara en aktiv assistent åt Erik Acar – ingen konbärare, säger Thomas Böckert.

RELATERAD LÄSNING PÅ VSKFOTBOLL.NU
Klart i kväll: Acar och Böckert tränare
Erik om kontraktet: "Önskat mig det"