Visa fler äldre nyheter >

MOTSTÅNDARPROFILEN: ÄNGELHOLMS FF. Han är släkting med Erik Acar och ska stoppa VSK Fotboll på söndag.
Gabriel Ucar är på allvar tillbaka som vänsterback i serieledaren Ängelholm.
– De här matcherna är inte alltid så enkla som man tror, säger han till vskfotboll.nu inför söndagskampen.

Gabriel Ucar (bilden) är inte en av superettans mest välkända profiler, men är likväl en av seriens allra bästa ytterbackar när han är i form.

Landskronapågen vände hem till Sverige och Ängelholm säsongen 2008 efter att ha flackat runt en del sedan sista matchen med moderklubben BoIS.

– Det var skönt att komma till hemtrakterna, säger Gabriel Ucar.

Efter framgångarna i Landskrona, som innebar allsvenskt spel åren 2002 till och med 2005, väntade sejourer, i tur och ordning, i Assyriska, danska Herfölge och Värendsvallens Öster.

– Tiden i BoIS var jättebra. Det är min moderklubb som jag har spelat i från att jag var fem år till det att jag var 23. Jag har jättefina minnen från när vi gick upp från superettan till allsvenskan och gjorde bra resultat där, med tanke på att BoIS inte är en så stor klubb jämförelsevis. Efter resurserna spelade vi en väldigt bra, underhållande fotboll som höll oss kvar i flera år, säger ÄFF-aren, som fortsatt är bosatt i hemstaden Landskrona.

En snabb Google-sökning visar dessutom att Ucar provspelade för irländska Derry City före tiden i ÄFF.

Efter viss tvekan svarar han:

– Jo, det var för en tre, fyra år sedan.

Men något av det blev det inte. I stället en något undanskymd tillvaro i ett allt bättre Ängelholm, nykomlingen som han anslöt till 2008.

– En väldigt liten förening med lite klubbar runt omkring sig: HBK, Helsingborg, Landskrona och Malmö. Med de här små resurserna har vi lyckats spela en väldigt underhållande fotboll och etablerat oss i superettan.

Är det en fördel att ha lugnet, tryggheten?

– Det blir inte samma press, så som i tidigare föreningar jag har varit. Inte så stor publik – Ängelholm är tyvärr en hockeystad. Samtidigt: spelar man fotboll så ska det finnas en press – det tillhör inom fotbollen att prestera. Det är resultat som gäller och jag har inga problem med sådant. Här är det lite lugnare, men det spelar inte mig någon stor roll, säger Gabriel Ucar.

När ÄFF gästade Swedbank Park fanns Gabriel Ucar med i truppen, dock inte på planen.

Då upptogs vänsterbacksplatsen av anfallaren David Bennhage – men i den senaste matchen, borta mot BP (seger 1–0), var Gabriel tillbaka.

– Jag gjorde en operation i höstas. De gick in i höften och filade ner i benet så att jag skulle få bättre rörlighet. Nu känns det bättre och jag har börjat spela. Skönt att vara tillbaka och ha gjort några omgångar, säger han.

Varför är ÄFF så bra i år?

– Egentligen har vi varit bra tidigare också och vi kom fyra och femma 2008 och 2009. Vi har ju lyckats slå de stora lagen – det har vi bevisat i flera år i rad. Detta året känns det som att vi har lite större trygghet och vi släpper inte in enklare mål. Vi spelar lite rakare. Sedan har vi haft spelare som har kommit och gått, men hela tiden behållit stommen – det är väldigt viktigt. Och de som har kommit in har varit väldigt bra, säger Gabriel Ucar.

Har ni blivit underskattade?

– Jag vet inte. Egentligen borde det inte vara så, vi har ju varit i superettan i flera år. Förra året slog vi IFK Norrköping (allsvenskan) och GIF Sundsvall (föll i allsvenskt kval) och spelade oavgjort mot Syrianska (allsvenskan) hemma och borta. Tidigare har det varit likadant: vi har stört etablerade lag och bör inte underskattas.

En nyckel till serieledningen är effektiviteten i båda straffområdena, något som tränaren Jocke Persson snackade om före säsongsstarten.

Sebastian Andersson har stått för målen och varit ansiktet utåt – medan laget Ängelholm har stängt igen framför egen bur.

– Det har fungerat väldigt bra defensivt. Vi brukar vara ett hårt jobbande lag ända uppifrån anfallarna. Det var två matcher vi kom snett i – Åtvidaberg (0–5) och J-Södra (2–4) – men annars väldigt bra defensivt, säger Ucar.

Skillnaden mot tidigare år är alltså ett rakare spel – men håller man fast vid tanken om fin fotboll, kortpassningsspel?

– Det är ändå vår filosofi. Jag tycker ändå att vi spelar vårt spel, en underhållande fotboll, när vi kommer upp till den nivån.

Siktar ni på allsvenskan nu?

Gabriel Ucar nämner topp tre, men kommer sedan till samma slutsats som alla andra som följer superettan:

– Det är en väldigt jämn serie. Vi tar en match i taget. Förlorar vi två och de bakom vinner så ligger vi helt plötsligt en bit ner, säger han.

På söndag väntar matchen som alla ÄFF:are nog förväntar sig att vinna.

Toppen mot botten, Ängelholms FF mot VSK Fotboll.

– Vi måste koncentrera oss på vårt jobb och inte släppa in er i matchen. Det är lite svårare att möta lagen lite längre ner i tabellen. Man förväntas vinna men de här matcherna är inte alltid så enkla som man tror, säger Gabriel Ucar.

Sedan var det ingressens intresseväckare: släktskapet med VSK Fotbolls tränare Erik Acar.

Är släktfejd att vänta på Änglavallen?

– Haha, jag är på planen och Erik vid sidan av, skrattar Gabriel.

Grönvitts coach är dock säker på sin sak:

– Vi vinner, det är lugnt, säger Erik Acar.

MOTSTÅNDARKOLLEN: ÄNGELHOLMS FF (FRÅN I VÅRAS)
Målglada ÄFF till Swedbank Park