Visa fler äldre nyheter >

Missat kval 2010 och så när en sammanslagning med Örgryte.
Ändå är det Qviding som i morgon tar emot VSK Fotboll i superettan 2011.
– Lite jobbigt har det varit, men man är samtidigt glad att man har fått chansen, säger tränaren Lars Ternström till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: QVIDING FIF. I måndags när VSK Fotboll signerade en knapp förlust mot Landskrona (1–2) spionerade Qviding på de grönvita inför morgondagens möte på Valhalla IP i centrala Göteborg.

Undertecknad upptäckte tränaren Lars Ternström (bilden) på sittplatsläktaren, bara några rader från vskfotboll.nu:s pressplats.

– Jo, det stämmer. Jag brukar alltid kolla på motståndet i den mån det går. Det tycker jag är väldigt viktigt. Kul för mig att få se dem, även om det var svårt att få någon riktig bild. De fick en skada på han Robin (Blommé) och den andra mittfältaren (Andreas Östling). Matchbilden blev lite förryckt med alla huvudskador (Landskrona fick också två). Det är svårt att säga hur bra Västerås är. De såg bra ut sista kvarten, men då kanske Landskrona också var mentalt rädda för att förlora, säger Qvidingcoachen.

Att Qviding över huvud taget blev ett superettalag kom som en överraskning, efter att laget förlorat kvalmatcherna mot Öster med totalt 1–4.

Men när Örgrytes aktiebolag, ÖFAB, gick i konkurs gick budet till bästa kvallag – Qviding.

– Lite jobbigt har det varit, men man är samtidigt glad att man har fått chansen att spela i superettan. Många av killarna hade inte fått den chansen annars.

Under en period var det emellertid osäkert om superettalaget skulle heta Qviding. En sammanslagning med just Örgryte var på tapeten.

– En spännande tanke tycker jag. Qviding är en stor förening med många fina värden, som tänker mycket på ungdomar och att alla ska få vara delaktiga. Men i Qviding har vi inte sponsorer och publik – det har ju ÖIS. Så tanken var nog bra om man vill tillhöra eliten, bli ett etablerat lag och inte åka upp och ner – det tar på ekonomin.

Men hur hade det blivit med klubbens identitet?

– Det var ju snack om vad vi skulle heta och hur vi skulle göra. Qviding var väldigt tydliga med att ungdomssektionen skulle heta något med Qviding, kanske Örgryte-Qviding, medan A-laget skulle heta ÖIS. Det skulle dock vara Qvidings spelare och tränare, men det gick inte ÖIS med på. Qviding ville plocka några spelare från ÖIS, men de ville tvärtom. Då tappar man allt, det finns ingen klubbkänsla, redogör Lars Ternström.

Hur har den sena platsen påverkat er i förberedelserna?

– Klart att det är tufft. Vi hade ingen budget för träningsläger och hade bokat träningsmatcherna efter lite sämre motstånd. Hade räknat med att vara ett topplag i division 1, spelförande. Därför hade vi tränat väldigt mycket mot lågt försvarsspel – inte alls som det är nu, säger Lars Ternström.

Många räknade ut er fullständigt.

– Det kan jag förstå. Vi hade inte värvat spelare för superettan och vann inte ens vår serie förra året.

Men var det överdrivet? Ni hade ändå en riktigt bra division 1-trupp att tillgå.

– Jämfört med de andra lagen i serien, där nästan alla är heltidsanställda, jobbar alla heltid här. Det är tufft att förbereda sig för träning när man ska jobba en hel dag. Vi har en av de svåraste uppgifterna i elitfotbollen, tycker Lars Ternström.

Ute på planen då: vilka är de största skillnaderna där?

– Beslutsamheten i straffområdena. Motståndarna är jäkligt beslutsamma: får de lägen så är det oftast mål eller en riktigt bra målchans. Vi har krånglat till det ibland, det blir lite division 1-fotboll över det den sista tredjedelen. Sedan har vi stått oss bra fysiskt, även taktiskt och spelmässigt.

Viss rutin från superettan finns dock i laget, främst genom lagkaptenen Fredrik "Fidde" Holmberg, från Qvidings senaste sejour men även Degerfors, och Anders Augustsson, med meriter från ex-allsvenska Ljungskile.

– De har betytt jättemycket, otroligt mycket när vi har ett så ungt lag. Det är viktigt att ha två, tre som har varit med här uppe. Men vi har haft skador på "Fidde" och Anders och när de inte har varit med så har vi klappat igenom. Vi har förlorat tre matcher med 4–0, konstaterar Lars Ternström.

Den ungdomliga prägeln – talangfullheten – gör sig påmind hos en intressant offensiv trio.

Isa Bagci, nyförvärv från turkiska Bursaspor, skyttekung med fyra mål och matchhjälte senast borta mot Assyriska (1–0).

– Isa kom in jättesent och var en ren chansning. Vi hade inte sett honom och han hörde av sig själv, då han hade lite kompisar i Qviding. Vi tog en liten chansning – men han har ju gjort en jättebra vårsäsong. En oslipad diamant som vi får jobba med varje träning och match för att han ska utvecklas och koncentrera sig. Han är lovande och jag tror att han kan gå hela vägen till allsvenskan, även om det kan ta några år.

Alexander Vrebac, tidigare ungdomsproffs i spanska Malaga.

– Vi hade höga förväntningar på honom och han har infriat dem, även om han inte har gjort så mycket poäng. Han har spelat i stort sett alla matcher från start. Har haft det lite svårt med fysiken – han är ju inte den största spelaren direkt – men lever på sin teknik och kvickhet, säger Lars Ternström.

Och så Fuad Hyseni, en rapp forwardstyp som det ofta har varnats om.

– Han har haft lite svårt att ta en ordinarie plats i år. Gjorde sex matcher i början, var sedan avbytare men startade mot Assyriska senast (och spelade fram till målet). En speedig spelare med spetskvaliteter som ibland försvunnit från matcherna – men absolut en jätteintressant spelare, säger Qvidings tränare.

Ja, Qviding tog alltså första segern i serien senast mot Assyriska. 1–0 på bortaplan imponerade storligen mot ett av seriens givna topplag.

– Mot Assyriska hade vi ett jättelågt försvarsspel. Det passar inte vårt lag, även om vi lyckades att hålla nollan, säger Lars Ternström.

Innan dess alltså noll segrar, men sex oavgjorda på 13 matcher.

Totalt poäng i hälften av de 14 omgångarna.

– Det är ändå en styrka, men vi får ingen kredd för det av tidningarna.

Hur upplevde du annars säsongsinledningen?

– Den var lite lugnare. Vi kände inte pressen utan körde på och fick en poäng efter tre matcher. Det var vi nöjda med – som förväntat tänkte vi. Det tar tid och vi var helt medvetna om att det skulle ta 7-8 matcher innan vi var inne i serien. Det tog längre tid – och vi kanske inte ännu är där, funderar Lars Ternström.

I morgon väntar alltså nykomlingsmöte för Qviding, när VSK Fotboll gästar Valhallas konstgräs.

Då lär vi få se ett annat hemmalag än det som slog Assyriska.

– Matchbilden är svår att säga i och med att de har nya tränare som verkar vilja ha en lite mer offensiv prägel på laget. De ställer nog upp ungefär som mot Landskrona, men kanske lite offensivare – det är bara en känsla. Vi kommer att spela som vi brukar på hemmaplan och trycka på, det är då vi är som bäst, säger Lars Ternström.

HÄR ÄR QVIDING 2011

Nyförvärv

Alexander Vrebac, a, Malaga CF (Spanien), Isa Bagci, a, Bursaspor KR (Turkiet), Mohammed Omeirat, mf, Gunnilse IS, Peter Nilsson, a, Falkenbergs FF (tidigare lån), Sebastian Frick, mv, BK Häcken (lån), Sandeep Mankoo, b, GAIS (lån)

Förluster

David Stenman, mv, Torslanda IK, Johan Björkeryd, b, Sävedalens IF, Eric Hammar, b, Assyriska BK, Anton Holmberg, a, slutat

Spelartruppen

Målvakter: Johan Hagman, Sebastian Frick (lån).

Backar: Daniel Ljungholm, Fredrik Holmberg, Rickard Hansson, Hannes Sahlin, Julio Mosele, Robert Bergqvist, Carl-Magnus Strömberg, Simon Chekroun, Sandeep Mankoo (lån).

Mittfältare: Stefan Runeman, Anders Augustsson, Patrik Wallin, Mohammed Omeirat, Kenan Galijatovic, Per Broberg, Christian Lindström, Ronald Mukiibi.

Anfallare: Alexander Vrebac, Peter Nilsson, Isa Bagci, Johan Bergendorff, Fuad Hyseni, Mattias Johansson.

Ledarna

Huvudtränare: Lars Ternström
Assisterande tränare: Ingemar Österman
Målvaktstränare: Niklas Jungqvist
Fystränare: Dan Fransson
Massör: Ingvar Johansson
Läkare: Olof Lundin
Materialförvaltare: Roger Cederqvist