Visa fler äldre nyheter >

Christian Caulker fortsätter att visa fin form.
1–0-segern mot Niger i kvalet till Afrikanska mästerskapen innebar tredje raka nollan för keepern.
– Om två år är vi bäst i Afrika, säger "Chris" till vskfotboll.nu.

I VSK Fotbolls tröja har årets målvaktsvärvning Christian Caulker (bilden) hittat rätt och hållit nollan i två raka matcher i superettan (Öster 0–0 & BP 1–0).

I landslaget gör han detsamma.

Målvaktens Sierra Leone vann i kvalet till Afrikanska mästerskapen mot Niger med 1–0 i lördags.

Den första hemmasegern på två år för "Leone Stars".

– Vi var där för matchen, vi spelade matchen – och vi vann matchen. Det var väldigt bra. Jag var glad att vara hemma igen och träffa familjen, säger "Chris", tillbaka i Sverige, efter onsdagseftermiddagens tuffa träningspass på Swedbank Park.

Målskytt i landskampen: AIK Fotbolls meste målskytt Ibrahim "Teteh" Bangura, förra året i Köping.

– En jättebra målskytt. Han vill alltid göra mål. Jag vet att han kommer att göra mål och göra någonting annorlunda. Vi är glada för hans skull, säger Christian Caulker.

Att spela för landslaget är naturligtvis väldigt stort – och Leone Stars är ett stolt lag.

– Ja, de (fansen) förväntar sig mycket från oss. Vi spelar för vårt land och det är en stor turnering att spela. Vi ska spela Afrikanska mästerskapen, det är min dröm och jag tror att den kommer att bli sann. Vi kommer att kvalificera oss, säger Christian med stor optimism och stark tro.

Hur var din match i målet? Skapade de några chanser?

– Ja, två eller tre möjligheter. Det var okej, för jag har ett bra försvar och inget att oroa mig över. Jag gör mitt bästa för att inte låta någon boll gå i mål, säger VSK Fotbolls landslagskeeper.

Leone Stars seger var knapp – men ohotad.

– Vi ville vinna matchen och så fort vi förlorade bollen fick vi igen den direkt, hela tiden. Och när vi har bollen så har vi självförtroende, passar runt bollen, behåller den i laget och försöker att skapa målchanser, säger Christian Caulker.

Som vi redan har varit inne på: det märks hur mycket landslagsförtroendet betyder för Christian.

– Ja, alla vill spela för sitt land och att få göra det är en stor ära.

Berätta om laget.

– Tja, det är ett ungt lag. Alla är unga grabbar, vi vill spela stora turneringar och spela för stora lag i Europa. Så att kvalificera sig för Afrikanska mästerskapen skulle vara goda nyheter för oss, säger "Chris".

Tränare för det västafrikanska landet är sedan i slutet av mars månad svenske Lars-Olof Mattsson (fd U21-förbundskapten och 2010 i FC Trollhättan i superettan).

Han assisteras av Brages Lennart "Kral" Andersson.

– De är väldigt bra tränare! Uppmuntrar dig, pratar med dig – även om du är nere så försöker de att dra upp dig.

Sierra Leones seger innebar att laget klättrade till en tredjeplats i grupp G, två poäng bakom överraskningen Niger och tre bakom gruppledaren och 2010 års VM-värd Sydafrika.

Men den allra största skrällen återfinns på sista plats: de tre senaste mästerskapsvinnarna Egypten ser ut att missa Afrikanska mästerskapen – och sparkade häromdagen legendariske förbundskaptenen Hassan Shehata.

I början av september väntar Leone Stars.

– Om vi vinner den matchen kommer vi att kvalificera oss för mästerskapet, tror Christian Caulker, trots den svåra avslutningen borta mot Sydafrika.

Minnena från Egypten är goda sedan "krysset" på bortaplan i fjol.

– Det var en bra match för oss. Inte bara mig själv, utan för hela laget. Varje spelare har sin roll och vi strävar alla mot målet att lyckas med vårt land. Vi har lagandan och kommer att gå till Afrikanska mästerskapen, slår målvakten fast – än en gång.

Men vad tror han då om sin nations fotbollsframtid?

– Om två år tror jag att vi kommer att vara det bästa laget i Afrika. Vi är unga killar, vi vet våra mål och vad vi vill uppnå. Om två år kommer vi att vara ett stort lag i Afrika.

Men först och främst: kommande matcher i VSK Fotboll efter den missade mot Degerfors, där i stället Adrian Forsgren fick startdebutera i superettan.

– Han är en väldigt bra målvakt, en ung målvakt som kommer upp. Han kommer att bli en framgångsrik målvakt, det är bara en tidsfråga, säger Christian Caulker.

Dessvärre fyra baklängesmål i den matchen – men Christian talar gärna om vikten av att tro på sig själv.

– Jag släppte in fem mål mot Jönköping (omgång 2, den 16 april) men hade fortfarande självförtroendet att tro att jag kunde göra någonting väldigt bra, säger han.

VSK Fotbolls nästa match spelas redan nu på lördag.

Allsvenskt satsande, men elfteplacerade Ljungskile kommer till Swedbank Park.

– Jag är tillbaka och hade en bra träning i dag (onsdag). På lördag kommer jag att göra mitt allra bästa igen, försöka att inte släppa in några mål och jag tror att vi kommer att vinna matchen, säger Christian Caulker.

Som alltid med tron som sin närmaste följeslagare.