Visa fler äldre nyheter >

I fjol var man en svajig nykomling som klarade kontraktet via kval. Nu siktar Öster uppåt – med nye Roar Hansen vid rodret.
– Vi kan vara ett topplag inom ett par år, säger tränaren till vskfotboll.nu.

MOTSTÅNDARKOLLEN: ÖSTERS IF. Förr om åren var Öster understundom en toppklubb i svensk fotboll – och 2000-talet har erbjudit klubben två kortlivade allsvenska sejourer, 2003 och 2006.

Men precis som Enköping gjorde 2003 och 2004 gjorde Öster efter sitt senaste allsvenska år.

Men åkte ur två serier på rad – och fick 2008 för första gången sedan 1959 spela i den svenska tredjedivisionen.

Efter en jämn toppstrid föll man till slut i kvalet mot smålandskonkurrenten Jönköpings Södra år ett – men efter ytterligare spänning vann man serien 2009 och var tillbaka i elitfotbollen.

Väl framme klarade föreningen nätt och jämnt en kvalplats efter en segern borta mot därmed nedflyttade Trollhättan i sista omgången – och i kvalet fick Qviding stå tillbaka.

Qviding, som till slut ändå fick en plats efter att Örgrytes aktiebolag gick i putten...

I år tog man beslutet om en ordentlig nysatsning – med bland annat nya Myresjöhus Arena som står klar till hösten 2012, men framför allt nye tränaren Roar Hansen (bilden).

– Vi har startat ett nytt tänk och ska se om vi kan etablera oss riktigt rejält – och kanske vara ett topplag inom ett par år. Just i år handlar det om att spela in ett nytt lag, ett nytt sätt att spela fotboll, säger skåningen Hansen.

Roar Hansens namn är väl omtalat sedan tiden som huvudansvarig i Ängelholms FF, där han med små medel har lyckats charma publiken med en fin fotboll och samtidigt goda resultat – bland annat som femma nykomlingsåret 2008.

Nu tar han med sig filosofin till Växjös stolthet.

– Man har haft en önskan om att vara mer bollförande och bollhållande. Och det är klart att det är den fotbollen jag står för – en passningsinriktad – så det var därför Öster tog kontakt med mig, säger Roar Hansen.

Som assistent fick han en riktig klubbikon – Karl-Gunnar Björklund.

"KGB" har tre SM-guld med Öster mellan åren 1978-1981 och har därutöver representerat föreningar som Kalmar FF och Elfsborg, samt VSK Fotbolls forne seriekollega Östersunds FK.

– En ledare som kan bli fanbärare. Kalle brinner för sitt Öster och att han har kommit tillbaka vet jag att han är stolt över. Han brinner för att göra ett bra jobb – det är hans klubb ju. Det känns nog gott i hans hjärta, tror Roar Hansen.

Samarbetet Hansen/Björklund är faktiskt återuppväckt, då de båda har assisterat Mats Jingblad i Landskrona och även arbetat tillsammans på fotbollsgymnasiet i Laholm.

Hur är det att ha en så pass rutinerad andretränare?

– Det är första gången. När jag blev tillfrågad att bli huvudtränare visste jag att Kalle var ledig, så han blev det självklara valet.

Tillsammans har duon fått en fin start på sin tid i Öster.

Hittills har man samlat på sig nio poäng på sju matcher – men framför allt hotat topplagen.

0–0 borta mot serieledaren Assyriska imponerar, liksom premiärsegern hemma mot GIF Sundsvall med 2–1, även om norrlandslaget nog inte hade sin bästa dag.

– Det underlättar att vinna – och vi känner att vi har byggt vidare på den premiären. Vi har mött rätt många av de tilltänkta topplagen, så det känns okej, säger Roar Hansen.

Ni har fått en relativt fin start med tanke på fjolåret. Vad är det som har varit bra?

– Jag såg någon statistik efter sex omgångar. Vi har släppt in lite mindre i år, men i fjol hade man framför allt problem med målskyttet och gjorde väl knappt ett mål i snitt. Produktionen framåt är lite bättre, säger Östertränaren innan han för fram ytterligare, mer spelspecifika framgångsfaktorer:

– Borta har vi haft ett väldigt bra försvarsspel. Och jag ser en förbättring i vårt passningsspel, måste jag säga, ju fler månader som går. Sist mot Brage hemma var det riktigt bra, men inte riktigt mot BP för några dagar sedan.

Spelet mot Brage resulterade i en övertygande 3–1-seger – medan man mot BP fick se sig besegrade med uddamålet, 0–1.

– En stängd match där lagen tog ut varandra fullständigt. Inga målchanser över huvud taget nästan, så vi var lite besvikna att inte få med oss en poäng.

Efter en titt på Östers trupp à la 2011 slås man lätt av den lokala, ungdomliga prägeln.

Många av spelarna är riktiga Växjögrabbar – de flesta av dem med karriären framför sig.

– Det kan man säga. Det har funnits en viss kritik i Småland för att man har haft väldigt mycket utländska spelare – man hade tappat den lokala förankringen. Nu känns det som att laget är väldigt småländskt och lokalt, med några utländska importer givetvis – och några skåningar och hallänningar, säger Roar Hansen.

Är det någonting du uppskattar, att jobba med unga spelare?

– Det är alltid spännande. Egentligen gillar jag att arbeta med alla ambitiösa fotbollsspelare – de kan vara 35 år – men visst är det kul, framför allt om de är ambitiösa och tar för sig.

En av dessa ungdomar är Emil Krafth.

Högerbacken är född så sent som 1994, alltså samma år som positionskollegan i VSK Fotboll; Victor Nilsson Lindelöf.

Och ska man gå efter Krafths attribut, enligt tränare Hansen, verkar duon påminna en hel del om varandra.

– En fysiskt stark spelare, väldigt snabb och bra på att läsa spelet – ganska allround faktiskt. Framför allt är det en väldigt bra karaktär på killen.

Han har verkligen överraskat, sett utifrån.

– Så är det lite internt också, att han har tagit så stora kliv och en ordinarie tröja. Emil har gjort det på ett alldeles utmärkt sätt, säger Roar Hansen.

Om Emil Krafth representerar det nya, får hemvändaren Denis Velic – om du ursäktar, Denis – stå för det gamla.

Den rutinerade mittfältaren förde i höstas upp Syrianska i allsvenskan men genomför nu alltså en ny sejour i "sin" klubb.

Epitetet "fanbärare" delar han med assistent Björklund.

– Han har spelat här förut och Öster är hans klubb på något sätt. Denis kommer hem igen när han har flera säsonger kvar att ge och kan fortfarande utvecklas lite grand. Han har den motivationen, säger Roar Hansen.

Vad har han tillfört er hittills?

– En bollskicklig, smart spelare som har tillfört lite ledarskap både på och utanför planen. Han brinner för Öster och är en fanbärare för klubben. Jag tror att de unga spelarna kan ta intryck av hans sätt att brinna för en klubb.

Hemma på klassiska Värendsvallen – som alltså byts ut om ett drygt år – har Öster hittills vunnit två och förlorat en, när Landskrona BoIS tog sin hittills enda seger i superettan (2–3).

På måndag kväll kommer VSK Fotboll på besök (avspark 19.00).

– Det är klart att jag har noterat att VSK har ett väldigt, väldigt ungt lag. Vi har tittat på dem och de har kvalitet i laget. En bra dag snor de poäng av vilket lag som helst, säger Roar Hansen tvärsäkert.

HÄR ÄR ÖSTER 2011

Nyförvärv

Freddy Söderberg, a, Hammarby IF, Joakim Wulff, mv, IF Elfsborg, Denis Velic, mf, Syrianska FC, Karl-Johan Lindblad, b, egen produkt, Darijan Bojanic, mf, do, Emil Krafth, b, do, Roar Hansen, htr, Ängelholms FF, Karl-Gunnar Björklund, ass tr, klubblös

Förluster

Fredrik Bild, b, slutar, Danny Tadaris, mf, Vasalunds IF, Enes Smajlovic, mf, Kristianstads FF, Jabu Mahlangu, mf, klubblös, Björn Åkesson, mv, Värnamo Södra, Axel Johansson, a, Skiljebo SK (2010 utlånad till VSK Fotboll), Hans Gren, htr, IK Brage

Spelartruppen

Målvakter: Joakim Wulff, Rasmus Rydén, Darmin Sobo.

Backar: Karl-Johan Lindblad, Mario Vasilj, Stefan Karlsson, Månz Karlsson, Emil Krafth, Elmin Nurkic, Daniel Petersson.

Mittfältare: Denis Velic, Charles Anderson, David Vidarsson, Oliver Nedanovski, Alexander Henningsson, Christoffer Katenda, Freddy Borg, Patrik Bojent, Darijan Bojanic.

Anfallare: Olivier Karekezi, Matteo Blomqvist-Zampi, Anton Henningsson, Freddy Söderberg.

Ledarna

Huvudtränare: Roar Hansen
Assisterande tränare: Karl-Gunnar Björklund
Målvaktstränare: Hans Anderzon
Fysiskt ansvarig: Tobias Nömgård
Lagledare: Thomas Frisk
Materialförvaltare: Christer Andersson