Visa fler äldre nyheter >

Här är Fotbollsakademins succévecka: fyra raka segrar fördelat på samtliga lag.
Jörgen Zetterström hoppas på mer redan i kväll när U19 möter Vasalund.
– De måste göra en väldigt bra match för att slå oss, säger han till vskfotboll.nu.

VSK Fotbolls akademispelare har haft en härlig inledning av säsongen 2011. Bara under den senaste veckan har man plockat hem fyra segrar.

Först på skärtorsdagen, när två sundsvallslag betvingades.

VSK Fotboll U19–GIF Sundsvall U19 1–0 (0–0).
Målet: Viktor Nilsson (48).

Juniorerna har fått en fin start med två segrar och ett ”kryss”. Matchen mot ”Giffarna” innebar ytterligare ett steg i rätt riktning, särskilt i första halvlek.

– Här är vi väldigt bra i första halvlek, klart bättre än Sundsvall. Jättebra spel med ett väldigt stort bollinnehav – så som vi önskar att vi ska spela. Vi får med mycket folk i anfallen, säger akademichefen Jörgen Zetterström.

Utdelningen lät emellertid vänta på sig, men kom redan tre minuter i på den andra halvleken genom högerbacken Viktor Nilsson (bilden).

– Ett bra kombinationsspel där flera är inblandade ute på högerkanten. Viktor tar en väldigt, väldigt lång löpning, långt in i banan, i boxen, dyker han upp. Han har onekligen lite näsa för mål, säger Jörgen Zetterström och berömmer den slitstarke försvararen:

– En fruktansvärt lojal spelare med ett jäkla hjärta.

Hittills i år har juniorernas backlinje agerat enligt devisen: full fart framåt, håll tätt bakåt.

Tillsammans med Brommapojkarna är Grönvitt det lag som har släppt in färst mål (ett på tre matcher) – och ”Vigge” med flera bidrar även offensivt.

– Det är roligt när de vågar kliva på och vara offensiva – och vi har två väldigt löpvilliga ytterbackar i ”Vigge” och Dennis (Persson). Det är svårt att försvara sig mot.

Framför allt är Jörgen Zetterström nöjd med utvecklingen av det egna spelet.

Skillnaden mot fjolårsvåren är markant.

– Det har sett väldigt stabilt ut hela året. Inte i någon match har motstånd varit mycket bättre. I fjol var det ett antal som vi vann men där spelövertaget var 90-10. I år är vi med på ett helt annat sätt, vilket är jäkligt positivt.

I kväll väntar den alltid lika starka ungdomsföreningen Vasalund (avspark 19.30 på Skytteholms IP). Ett lag som besegrades med 4–1 på försäsongen.

– De har ett helt annat lag i dag, så det blir jättetufft. Men gör vi en bra match måste de göra en väldigt bra match för att slå oss.

Viktige Simon Johansson saknas tyvärr – men ersättas av A-lagsspelaren Andreas Östling, som behöver speltid efter den tio dagar långa avstängning han ådrog sig efter en utvisning i en försäsongsmatch med VIK.

– Han måste få matcher. Jag pratade med honom i går och han var jätteglad att han skulle få spela, säger Jörgen Zetterström.

VSK Fotboll P17–Kubikenborgs IF P17 2–0 (1–0).
Målen: 1–0 (44) Mergim Sahitaj, 2–0 (55) Jonathan Böckert.

Seger nummer två kom när P17 vann mot ”Kuben” med 2–0 ute på Wenströmska.

– Det var en ganska tempofattig match, där vi åtminstone ägde bollen mer än vad de gjorde. Det finns en hel del att förbättra, men jag vill hoppas på att det berodde på att många hade varit sjuka. ”Kuben” skapade inte mycket, medan vi ändå skapade en hel del, men inte tar vara på lägena. Kanske borde vi ha gjort ett antal fler, säger tränaren Thomas Böckert till vskfotboll.nu.

Vskfotboll.nu noterar att mittfältaren Mergim Sahitaj fortsätter att utmärka sig, denna gång med det viktiga 1–0-målet.

– Han har faktiskt gått framåt en hel del från förra året och avsevärt förbättrat konditionen. Jag tror att han har gjort mål i nästan varje match den senaste tiden. Har gått bra i P16, där han är en av de viktigaste, och tagit chansen i P17 när han har fått den. Mergim har gjort det bra, säger Thomas Böckert.

Gefle IF P17–VSK Fotboll P17 1–3.
Målen: 0–1 (6) Simon Berg, 0–2 (14) Almir Zeqiri, 1–2 (24) William Sheriff, 1–3 (90) Joakim Häll.

P17-lagets andra seger plockades i Gävle under gårdagskvällen efter glimrande spel – i 24 minuter.

– Det var strålande, kanonbra spel. Vi gjorde 1–0 och 2–0, men åkte på 2–1 efter 24 minuter. Där var det precis som att musten gick ur oss. Vi halkade in i Gefles spel. De försökte hela tiden att dra ned på tempot, backa hem, erövra bollen och spela på snabba omställningar – samma som deras A-lag. Det blev mycket långbollar som inte hade rätt adress, lite hawaiifotboll i lågt tempo.

Trots allt: matchinledningen ingav framtidshopp:

– Vi spelade den fotboll vi har haft tidigare, innan de här sjukdomarna. Det var ett steg i rätt riktning.

På söndag väntar hemmamatch mot fjolårets seriesegrare Spånga IS (avspark 12.00 på Wenströmska IP).

– Då hoppas jag verkligen att vi tar fram det spelet vi hade första 25 mot Gefle – och håller i det hela matchen, säger Thomas Böckert.

VSK Fotboll P16–Köping FF P16 9–1 (4–0).
Målen: 1–0 (5) Rasmus Lundin, 2–0 (15) Mustafa Aslan, 3–0 (17) Almir Zeqiri, 4–0 (40) Mergim Sahitaj, 5–0 (41) Diego Montiel, 6–0 (47) William Josefsson, 7–0 (47) Joacim Belinki-Palevik, 7–1 (65) Dennis Ryde, 8–1 (67) William Josefsson, 9–1 (71) Marcus Gynt.

In emellan ovan nämnda matcher passade Grönvitts ynglingar på att annandagskrossa derbykonkurrenten Köping FF på hemmaplan.

– Vi fick in ett par bollar rätt tidigt och då släppte det. Vi har spelat bra mot både Nyköping och Örebro, men haft väldigt svårt att göra mål, så det var skönt att det lossnade ordentligt, säger lagets tränare, Owe Hammar.

De nio målen finfördelades på hela åtta målskyttar.

– Det är så klart jättebra.

Segern var årets första för fjolårets seriesegrare.

Året serie är betydligt svårare – vilket förstås bara är positivt.

– Vi vill ha tuffa, hårda matcher och tar hellre stryk med 1–0 om grabbarna har gjort en jättebra match än vinner stort, säger Owe Hammar.