Visa fler äldre nyheter >

Andreas Thomsson har mött VSK Fotboll som spelare.
Nu gör han det som tränare – i en oviss superettapremiär.
– Jag tror att det stämmer att nykomlingar är svåra i början, säger han till vskfotboll.nu.

INTERVJUSERIEN INFÖR SUPERETTAN, DEL 3. För mig var Andreas Thomsson (bilden) ett välbekant namn som spelare i Kalmar FF runt millennieskiftet.

Sedan ett år tillbaka tränar han Åtvidabergs FF efter fyra år som assisterande tränare, en säsong under VSK Fotbolls förre coach Kent Karlsson.

På måndag möter han Grönvitt på Swedbank Park (avspark 19.00).

– Det är alltid tufft att möta nykomlingslag, med den energin och viljan i början på en serie – så det är en lurig match för oss, säger han.

ÅFF-tränarens bild av Grönvitt har påtagligt förbättrats under årets försäsong.

– Vi har ju sett dem två matcher och tycker att det är ett bra omställningslag med intressanta, unga killar som har gjort det bra. Fått bra med speltid i division 1 och kommer att få det i superettan med. Helt rätt väg att gå.

Annars är intrycken av VSK Fotboll till större delen samlade från Thomssons säsonger i superettan som spelare i Kalmar FF och "Åtvid".

– I Kalmar FF har jag lirat mot dem, det måste ha varit i superettan 2000. Vi vann väl hemma i alla fall. Sedan mötte jag dem 2004. I "Åtvid" vann vi, men vi fick stryk borta på Arosvallen. De var svåra.

Måhända ett gott omen inför måndagens heta premiärmatch?

Låt oss åtminstone hoppas på en grönvit segerrepris à la 2004. Då glänste nuvarande mittfältsveteran Stefan Bärlin som sylvass skyttekung med tre av sina totalt 23 mål under sin bästa säsong i Grönvitt. Mannen under luppen, Andreas Thomsson, deltog faktiskt inte i just denna match.

Sedan lade Thomsson fotbollsskorna på hyllan och satsade i stället på en tränarkarriär. Först genom att ta Linköpings FF till division 2, sedan som assisterande tränare i Åtvidaberg.

Där var han också med om att starta fotbollsgymnasiet, som i strid ström förser A-laget med spelare.

Liksom Grönvitt satsar man ungt.

– Vi kanske är några år före Västerås i den processen. Många ur stommen har gått i fotbollsgymnaiset och är 20-23 år.

Åtvidaberg åkte alltså ur allsvenskan 2010, men satsar omgående på att vara topp tre i superettan.

En nyckelfaktor är lagets kontinuitet.

– Ja, stommen är kvar. Vi är ett samspelt lag som har hittat vår roll i spelet, i laget. Från året vi gick upp är det väl åtta, nio startspelare kvar.

Vad har ni spetsat till sedan du tog över som tränare?

– Jag tycker att vi har hittat ett spel på konstgräs. Sedan vi lade om underlaget har vi blivit tryggare och fått ett bra spel på hemmaplan. Ett kvickare, mer tekniskt lag än vi var innan. Vi har hittat lite melodi, säger Andreas Thomsson.

Finns något namn att se upp med för den som inte har järnkoll på "Åtvid"?

– Ja, förhoppningsvis har vi det redan till måndag då. Jag tycker att vi har fyra forwards kan göra det riktigt bra. Oscar Möller och Magnus Eriksson har ju spelat mest och sedan har vi ju Viktor Prodell och Daniel Swärd.

Vad tror du på för matchbild i premiären?

– Jag hoppas att vi går ut avslappnat och sätter fart på spelet. Låter VSK få jobba lite på egen planhalva. Men vi måste verkligen se upp. Förhoppningsvis ska vi hota och straffa dem, men det blir en tuff och lurig match, säger Andreas Thomsson.

Vi kommer återigen in på snacket om att möta en nykomling på en gång.

2009 års Åtvidspremiär spelades mot Syrianska FC, då nykomlingar i superettan. SFC segrade med 2–0 på Kopparvallen.

– De hade väl ett mer rutinerat lag än vad VSK har nu i dag, men jag tror att det stämmer att nykomlingar är svåra i början. Men det är bara att gilla läget och ge dem en match, säger Andreas Thomsson.

HÄR ÄR ÅTVIDABERG 2011

Nyförvärv

Magnus Eriksson, anfallare, Väsby United, Andreas Johansson, back, Åtvidabergs FF U19, Besart Kalludra, mittfältare, do, Axel Konradsson, mittfältare, do, Jesper Arvidsson, IF Elfsborg (lån), Niklas Egnell, assisterande tränare, Borens IK.

Förluster

Bill Halvorsen, målvakt, IFK Värnamo, Johan Niklasson, back, Jönköpings Södra, Dejan Doslic, anfallare, Värmbols FC, Glenn Roberts, Sparta Sarpsborg, Norge (lån från Ålesunds FK), Emil Herge, mittfältare, Vimmerby IF (lån), Paulus Roiha, anfallare, klubb oklar.

Spelartrupp

Målvakter: Henrik Gustavsson, Gustav Jansson.
Backar: Steinar Strömnes, Erik Moberg, Eric Jangholm Melin, Daniel Hallingström, Alberis da Silva, Andreas Johansson, Jesper Arvidsson, Anton Tinnerholm.
Mittfältare: Kristian Bergström, Christoffer Karlsson, Pontus Karlsson, Haris Radetinac, Bruno Marinho, Prince Eboagwu, Amir Suljic, Axel Konradsson, Besart Kalludra, Emil Herge.
Anfallare: Viktor Prodell, Oscar Möller, Daniel Swärd, Magnus Eriksson.

Ledare

Huvudtränare: Andreas Thomsson.
Assisterande tränare: Niklas Egnell.
Individuell tränare: Jan Carlson.
Målvaktstränare: Leif Eriksson.
Lagledare: Tomas Björk.

Försäsongsresultat

Kalmar FF (borta) 2–2
IFK Norrköping (hemma) 1–1
GAIS (borta) 0–2
Degerfors IF (hemma) 5–2
Assyriska FF (hemma) 0–2
Dynamo Bryansk (träningsläger) 0–0
Jönköpings Södra (hemma) 4–0
Mjällby AIF (borta) 1–2
Motala AIF (hemma) 5–0

INTERVJUSERIEN INFÖR SUPERETTAN
DEL 1: "Det kommer att gå mycket snabbare"
DEL 2: "Dalle" kan debutera: "Intressant"