Visa fler äldre nyheter >

Inför derbyt på måndag bjuder vskfotboll.nu på flera intervjuer och en rejäl uppladdning inför fotbollsfesten.
Först ut är Grönvitts målvakt Martin Sundström, som givetvis ser fram emot kampen – och stödet från supportrarna.
– Det är som de brukar sjunga: ”Varje match – hemmamatch!”

VSK Fotbolls säsongsinledning har varit lysande.

Tre segrar av fem möjliga och tätkänning inför derbyt mot Syrianska IF Kerburan på Swedbank Park på måndag kl. 19:00.

För Martin Sundström har det inneburit spel i fyra matcher – han var sjuk hemma mot Vasalund – och trots lite att göra ett förtroendeingivande spel.

Något vi vant oss med sedan fjolåret.

Mot Forward senast var han en av planens bästa.

– Det har känts stabilt rakt igenom. Vi har ett bra försvarsspel och en bra backlinje. Samarbetet fungerar bra tycker jag – vi släpper inte till mycket chanser, säger han till vskfotboll.nu.

I andra halvlek mot Forward i går kväll bjöd han på två högklassiga parader.

Först, med kvarten kvar, räddade han Dana Kuhis skottförsök från nära håll.

Sedan, när bara delar av tilläggstiden återstod, nekade han Ahmed Yasin ett mål när denne kom farandes i ett friläge.

– Det är absolut skönt att känna att man är med och bidrar, även om vi hade en tvåmålsledning och det inte var avgörande på det sättet.

Hur är det att som målvakt ibland långa stunder stå sysslolös under en match?

– Det är klart att det är annorlunda än när man hela tiden är inne i spelet. Det gäller att jobba med sin fokusering, delta genom att snacka och hålla en hög position.

Hur är känslan inför derbyt?

– Jag tycker att det känns bra. Vi har ända från början i december haft ett bra "go" i laget. Nu har vi gjort bra resultat och visat att vi är bra. Jag finner ingen anledning till varför vi inte skulle gå in i derbyt med ett stort självförtroende.

Spelmässigt brukar man schablonmässigt benämna derbyfajter som täta och intensiva. Hårda och tuffa.

Ett fotbollskrig helt enkelt.

Vi konstaterar att det nog passar årets VSK bra.

– Vi har ju visat att vi är starka fysiskt och även psykiskt. Ta matchen igår till exempel, där vi spelar bra i första halvlek men ändå tack vare de här två slarviga målen bara har oavgjort i halvtid. Vi orkar ändå ta tag i det igen i andra halvlek och är mycket bättre än dem. Där vinner vi både fysiskt och psykiskt. Vi är starka, vet att vi orkar hålla ut i 90 minuter och jobbar på. Till slut kommer det liksom.

– Så en derbymatch, som du säger, med mycket kamp; att det blir tufft, att det blir krig – det tror jag kan passa oss. Vi har flera sådana spelartyper, som är tuffa och starka i närkamper. Förhoppningsvis är vi tuffare och starkare är Syrianska i det momentet.

VSK:s första derbyn mot Syrianska i seriesammanhang spelades förra året.

Då var Syrianska nykomlingar i Division 1 Norra.

Det första mötet slutade lite snöpligt för VSK:s del med förlust 1-2, medan man i det andra fullständigt pulveriserade Syrianska med hela 5-0.

Martin spelade från start båda gångerna.

– Jag minns att vi var bättre i båda matcherna, och ändå förlorade vi den första. Där hade vi en tung period då vi fick storstryk i matchen före. Det är möjligt att vi hade lite dåligt självförtroende; det kändes inte som att vi fick ut max av oss själva.

Derbyn innebär allt som oftast mycket publik. Förhoppningsvis så även denna gång.

I sin roll som marknadsassistent, förutom målvaktsrollen, hoppas givetvis Martin än mer på ett utbrett stöd. Och för att blidka publiken kan det även bli tal om något extra inslag i matcharrangemanget.

– Naturligtvis. Båda lagen ligger med i toppen och det är ett derby på gång. Vi hoppas att det kommer mycket folk så vi vill ju försöka att hitta på någonting. Vi spånar på lite grejer, så vi får se vad vi kan få till, säger han.

– Det gäller att vi försöker se till att det kommer folk och att de som kommer trivs.

Supporterföljet är alltid starkt i Grönvitt. Hittills har laget blivit ivrigt påhejat i samtliga matcher, hemma som borta.

Martin Sundström är imponerad.

– Det har varit kanonbra alltså – en stor eloge till alla supportrar! Det är som de brukar sjunga: ”Varje match – hemmamatch!”

– Ofta är vi övertaliga i antal supportrar, och de är jäkligt bra på att hålla igång! Det är inte många stunder som det är tyst under matchen, utan de kör sina ramsor och håller igång hela tiden.

Som en nyckel till succé har vi redan nämnt det framgångsrika försvarsspelet.

– Det har varit riktigt, riktigt bra, konstaterar han med eftertryck.

VSK Fotbolls målvakt ser även andra nycklar som kan avgöra på måndag.

– Det kommer att bli tufft i duellspelet. Är vi starkare där så tror jag att vi kommer att gå vinnande ur matchen. Om vi orkar mala på och vara där och nöta på dem, gå in tufft i alla närkamper och vinna duellerna.

Självförtroendet verkar vara gott, och stämningen hög bland spelare och ledare i VSK.

Givetvis tror Martin på sitt Grönvitt.

– Jag tror att vi kommer att vinna i vilket fall.