Visa fler äldre nyheter >

Norrettan närmar sig med stormsteg. Hur ser VSK Fotbolls huvudtränare, tillika akademichef, Jörgen Zetterström på denna serie? Hur känner han inför sin fullspäckade anställning, och vad tror han att året kommer att ge? På klubbens kansli tog vi oss ett snack om det som varit, och det som komma skall.

Det är en ödmjuk och glad Jörgen som möter upp vid VSK Fotbolls kansli. Det är en man med otroligt mycket arbetsuppgifter. Han är noggrann, ödmjuk inför arbetet och inte minst fokuserad på uppgiften.

Hur ser din arbetsdag ut, Jörgen?

- På morgonen blir det mycket telefonsamtal, och svar på mail. Sedan sitter jag här (red: på kansliet) från lunch, fram till ungefär tre. Efter det är det träningar som gäller. Senare under dagen kan det bli möten eller liknande.

Du får inte en ledig stund?

- Nej, jag jobbar sju dagar i veckan. Det är fullt upp hela tiden. Vi håller t.ex. på att planera sommarfotbollsskolan, en utbildningsdag för ungdomsledare, och olika projekt.

Jaså; vad är det för projekt, till exempel?

- Vi har startat ett samarbete med Wenströmska Gymnasiet. Det skall bli fotbollsklasser där, med mer inriktning mot elit än vad som tidigare funnits.

VSK har haft en händelserik försäsong. Det har varit mycket skador, och ett tufft matchande. Men inget ont, utan att det för något gott med sig, enligt Jörgen.

- Vi har haft fruktansvärt mycket skador. Men då har andra spelare tagit för sig istället. Hofling och Koyar har gått framåt oerhört, och blivit ordinarie. Jag är överlag nöjd med försäsongen, med tanke på förutsättningarna.

Är det någonting som du anser att ni inte har lyckats tillräckligt bra med än, i detta skede?

- Ja, passningsspelet är inte så långt framme som jag skulle vilja. Jag trodde att vi skulle ha nått längre fram. En anledning till detta kan kanske vara att vi har mött tufft motstånd. Det är något att jobba på. Vi kommer att fortsätta nöta mycket på det.

Har ni kommit fram till någon målsättning?

- Nja, vi har inte haft något stormöte eller något liknande. Däremot siktar killarna på att vara med och fajtas om topplaceringarna.

Hur ser du själv på årets serie, som helhet?

- Jag ser en storfavorit i Gröndal. De har ett riktigt bra lag. På varje position finns spelare som har spelat i Allsvenskan, Superettan eller i ungdomslandslagen.

Ja, de ser onekligen mycket starka ut. Men de har bytt ut nästan hela laget. Hur tror du att det påverkar dem?

- De har gjort det bra på försäsongen. De spelade jämnt med Assyriska nyligen. De verkar ha fått ihop det bra.

Jörgen nämner vidare deras intressanta samarbete med Brommapojkarna, vars juniorer ”Z” tidigare har tränat. De har fått ett flertal unga, bra spelare därifrån.

De spelade bra även mot Sirius i Svenska Cupen.

- Ja, precis. De imponerar verkligen. Visst har vi i VSK spelat jämnt med just Sirius, och några andra lag i serien har också spelat jämnt mot Superettalag. Men Gröndal är favorit för mig, följt av fyra andra lag. Vi, Degerfors och Umeå först och främst, och sedan Brage, som kan bli årets överraskning. De spelar oerhört tätt, är disciplinerade och svåra att möta.

Du såg deras match mot Skiljebo?

- Ja. Det skapades sex målchanser på hela matchen (red: Skiljebo vann med 1-0). Deras matcher kommer förmodligen, väldigt ofta, att sluta 1-0, 0-0 och 0-1.

Men inte vinner de serien?

- Nej, det tror jag inte. Däremot tror jag att det kan bli Brage som förlorar minst matcher. De kommer nog att kryssa i många. De är ett lag som tar poäng av alla.

Hur kommer du att sköta scoutingen?

- Vi kommer att ha sett vår motståndare i omgången innan. Jag har lagt upp ett schema för det. Jag kommer att ha hand om flest matcher, vilket hittills är elva stycken.

Det blir aktiv scouting med andra ord. Jörgen har även varit och tittat på vår premiärmotståndare BK Forward. Frågan är vad vi kan vänta oss för match på söndagseftermiddagen.

- De spelar ett fysiskt och rakt spel. Passar inte så mycket i backlinjen. De har många stora spelare, och tvekar inte att slå långa och höga bollar. Vår egen målsättning är dock alltid att föra spelet. Vi måste hålla bollen längs marken och inte få så mycket ping-pongspel.

På skadefronten är Robin Blommé långtidsfrånvarande. Simon Lundevall och Patrik Grönvall är två osäkra kort. Klart är annars att Victor Holm missar matchen på grund av sjukdom.

Ett annat frågetecken, som ännu inte riktigt rätats ut, är målvakten Erik Biselius. Han har som bekant problem med ett så kallat hopparknä, och väntar på besked från en undersökning. Det finns tre alternativ att välja på inför framtiden. Ett är rehab, vilket inte är troligt. De andra är två behandlingsmetoder. Den ena är operation. Då beräknas han vara tillbaka om tre månader. Det tredje och sista alternativet är en helt annan typ av behandlingform. Den ger den fördelen att han, mellan behandlingarna, kan träna och spela matcher, men beräknas ta ett halvår. Framtiden får helt enkelt ge svar på detta.

Slutligen; hur har sista träningsveckan sett ut?

- Grabbarna är verkligen sugna på att komma igång nu. Träningsmässigt har vi bland annat fokuserat på taktiken. Vi har också lagt mycket tid på att finslipa detaljer i spelet. Vi har tränat mycket anfallsspel, och skall fortsätta med det idag, och framåt.