Visa fler äldre nyheter >

Med bara dagar kvar till första träningsmatchen på hemmaplan så fick VSK Fotbolls webbredaktion en pratstund med VSK:s a-lagstränare samt akademichef, Jörgen Zetterström. Tidigare har ni kunnat läsa en nyårsintervju med Jörgen, men i och med en ny webbredaktion och bara dagar kvar till den heta hemmapremiären mot AIK så beslöt vi oss för att ni läsare skulle få svar på ännu fler frågor!

Berätta lite om din egen bakgrund, övriga intressen mm.
- Jag är född och uppväxt i Östersund. Flyttade till Stockholm 1998 för att börja jobba för IF Brommapojkarna där jag bland annat jobbade som tipselittränare i 8 år. Därefter har jag bland annat jobbat som tipselittränare i Helsingborgs IF samt damlags tränare i AIK. Har en sambo som jobbar kvar i Stockholm där vi också har kvar vårt boende. Förutom fotbollen är mitt enda intresse våra två hundar som betyder oerhört mycket för mig.

Hur har det sett ut på träningarna hittills?
- Det har varit väldigt bra fart, spelarna visar stor ambition och jobbar hårt. Det är alltid svårt att bedöma kvallite men min känsla är att många spelare ofta presterar 100% av sin förmåga på träningarna och det är det enda krav jag som tränare kan ha.

Du var anställd som akademichef. Hur tänkte du när du fick frågan om att ta över A-laget också?
- Jag har hela tiden varit fullt fokuserad på jobbet kring akademin så jag hade inte en tanke på a-laget. Därför kom frågan som en total överraskning. Givetvis blev jag smickrad men hade också vissa frågor som jag ville ha svar på innan jag kunde tacka ja. En sak var att jag fortfarande har kvar tjänsten som akademichef då tror att jag kan påverka akademin i rätt riktning och på sikt göra den unikt stark i Västmanland och Mellansverige.

Är det några spelare som du vill lyfta fram?
- Finns många spelare som bidrar med olika egenskaper. Martin Andersson och Stefan Bärlin bidrar med sin erfarenhet och proffsiga inställning och är på så sätt bra föredömen för de yngre spelarna. Lucian Damianovici och Patrik Grönvall bidrar med att alltid jobba hårdast och ger ingen motståndare en lugn stund i spelövningarna. Sen har vi en sån som Filip Stenström som verkar ha förstått att han kan ha en ljus fotbollsframtid framför sig. En spelare som verkar njuta av att ta i mer än de andra när vi löper.

Vilket spelsystem har du tänkt spela?
- Vi kommer utgå från 4-4-2 men beroende på hur motståndarna agerar och tillåter så kan det se olika ut. I en perfekt värld så kommer vi ha stort bollinnehav och fylla på med mycket folk i anfallen vilket ger många olika alternativ att skapa målchanser på.

Du har berättat att du inte tänker avslöja startelvorna innan seriematcherna. Varför?
- Finns ingen anledning att bjuda våra motståndare på något.

Hur fungerar det att ha hand om junior och pojklag samt A-laget?
- Det är väldigt mycket att göra men jag har bra och duktigt folk runtomkring mig så det funkar tycker jag.

Du har väl knappast hand om alla träningar för alla lag, vilka hjälper dig?
- För a-laget har jag hjälp av Kalle Granath och målvaktstränaren Peter Ankreus .
Ansvarig för den dagliga träningen av juniorerna är Lars "lalla" Kjellstrand, P16 Danne Östling och för P95 Janne Nordmark. Dessa har dessutom flera ledare som assisterar dessa. Min uppgift där är att bedriva viss träning men mycket att organisera, stötta och utbilda dessa tränare.

På lördag är det första ”riktiga” träningsmatchen och mot AIK. Hur känns det?
- Givetvis kul att möta AIK som dessutom tränas av en väldigt bra kompis till mig. Nyttigt för pojkarna att få möta lag som tillhör yttersta eliten i Sverige. Ett sätt att få erfarenhet av hur bra man behöver vara för att spela på deras nivå. Vi ska nog inte titta så mycket på resultatet mot den typ av motstånd utan jag hoppas vi kan jobba vidare på de saker som vi tränat på och som vi pratat om i de matcher vi redan spelat. Men sanningen är ju den att vår prestation kommer bero en del på hur bra AIK är på lördag.

Vad känns viktigast nu i de tidiga träningsmatcherna?
- Att vi märker en förbättring i anfalls och försvarsspelet och att vi får chans att se våra spelare i olika situationer på olika positioner och tillsammans med olika medspelare. Allt handlar om att hitta rätt till seriepremiären mot BK Forward.

Har ni i truppen pratat om målsättningar inför året?
- Nej. Vi kanske kommer göra det men för mig kan man som elit idrottsman aldrig ha någon annan målsättning än att hela tiden utvecklas och att försöka vinna varje match man spelar.

Snart dags för Svenska Cupen. Hur ser du på denna?
- Målsättningen är att vinna varje match även där. Vi möter division 2 laget Dalkurd i första matchen och vinner vi där väntar Sirius hemma i nästa match. Det är två svåra matcher men inte omöjliga.

Det går mycket rykten om målvakt och mittback. Är det fler spelare på ingång?
- Ha ha ha det går alltid massa rykten. Alla VSK supportrar får läsa på hemsidan, kanske kommer tomten med en försenad julklapp ganska snart…

Vi på webbredaktion tackar så mycket för pratstunden med VSK:s nyrekryterade Jörgen Zetterström och önskar verkligen lycka till med säsongen, och vi håller tummarna för en vass säsong med fina resultat från alla lag.

PS. Glöm inte träningsmatchen mot AIK på lördag klockan 13:00 på Swedbank Park!