Visa fler äldre nyheter >

Här är VSK Fotbolls nya partner:
Västerås IK och Gideonsbergs IF.
– Samarbetet blir ett lyft för fotbollen i Västerås, säger Fredrik Giesecke i sportkommittén till vskfotboll.nu.

VSK Fotboll och flera av de andra stora klubbarna i Västerås ingår i Fotbollsalliansen men har haft svårt att få till ett djupare samarbete.

Nu finns ett sådant.

Mellan tre klubbar.

– Vi är supernöjda med den här gemensamma satsningen, säger Fredrik Giesecke (bilden) i samband med en pressträff i VSK-verandan längst upp på sittplatsläktaren på Swedbank Park i Västerås.

Samarbetet med Västerås IK och Gideonsbergs IF innebär att VSK Fotboll ansvarar för elitverksamheten.

De bästa spelarna i de tre klubbarna ska spela i VSK Fotboll.

– Huvudtränarna i respektive klubb har förstås ett stort inflytande.

VSK Fotboll, VIK och GIF utser sex utespelare och en målvakt under 23 år som utan kostnad och karens kan gå mellan klubbarna.

– Samarbetet innebär alltså att våra unga spelare i seniortruppen hela tiden ska få speltid under tävlingssäsongen och det kan vara hos oss, i andra hand VIK och i tredje hand GIF, konstaterar Fredrik Giesecke.

VSK Fotboll ansvarar även för elitverksamheten i juniorlag, pojkar 16 år, pojkar 15 år och pojkar 14 år.

VIK och GIF ska alltid rekommendera sina talanger att söka till VSK Fotbolls nystartade ungdomsakademi under ledning av Jörgen Zetterström.

– Men även andra talanger i Västerås och övriga länet är välkomna att söka till akademin.

Klubbarna ska även fördjupa samarbetet utanför fotbollsplanen.

– Allt syftar till att fotbollen ska flytta fram sina positioner så att Västerås ska bli en etablerad fotbollsstad igen, säger Fredrik Giesecke.

Fler röster om samarbetsavtalet

– De bästa spelarna ska spela i det bästa laget i Västerås och det är VSK. Men vi får samtidigt tillgång till unga, lovande spelare från VSK som behöver spela matcher, säger Hawal Simitko i VIK:s ungdomssektion.

– Vi vill ge våra ungdomar chansen att nå långt i sin satsning på fotboll. Vår ambition är att de största talangerna ska söka till VSK men ingen kommer att tvingas dit, säger Magnus Häll i VIK:s ungdomssektion.

– Vi har haft ett klockrent samarbete med VSK de senaste två åren och nu ger vi våra ungdomar chansen att fortsätta sin elitsatsning. Vi får samtidigt ett nära samarbete med VIK och tillgång till spelare som ligger utanför deras startelva, säger Ado Sadzak i GIF:s herrsektion.