Efter att enkelt ha säkrat seriesegern i fjolårets division 4-serie gör sig nu damlaget redo för en ny säsong.  

Kan ni upprepa bedriften från fjolåret och vinna även division 3? 

– Målet är att vinna serien och ta ytterligare ett steg uppåt i seriehierarkin, säger Tony Nilsson, lagledare i VSK Fotbolls damlag.  

Under fjolåret bestod damlaget av BK 30:s F19-lag som genom ett samarbete också kunde spela för VSK Fotboll. Det var en kortsiktig lösning för att få igång verksamheten. Inför årets säsong har damlaget hittat sin egen form med egna spelare kontrakterade av VSK, en tränarstab, lagledare och resurser inom klubben. För att höra mer hur det ser ut så här inför seriestart (förhoppningsvis) tog vi ett snack med lagledare Tony Nilsson.   

Tony, inledningsvis, berätta vem du är så läsarna får reda på vem som är lagledare i VSK Dam. 

– Absolut. Jag har en bakgrund i Gidonsberg som lagledare och jag engagerade mig där när min dotter började spela fotboll för många år sedan. Sen flyttade jag över som lagledare till BK 30:s F19-lag och var även aktiv i BK 30:s styrelse under ett år.  

– Sen fick jag frågan om jag skulle vara intresserad att komma över till VSK och ta lagledarrollen i VSK Dam. Jag får börja med att säga att jag inte har någon koppling till VSK Fotboll alls genom åren, förrän nu. Faktum är att jag bara sett enstaka matcher genom åren då herrlaget spelat. Men när jag fick frågan tvekade jag inte att tacka ja.  

Hur kommer det sig? 

– Jag har varit involverad i damfotbollen i många år i Västerås och jag känner väl till alla klubbarna, Gideonsberg, BK 30 och IFK Västerås. Jag vet vilka förutsättningar de jobbar med och jag har genom året insett att det bara är VSK givet sin storlek och intresset runt klubben som över tid kan bära en satsning som innebär spel på elitnivå i damfotbollen.  

– Som jag ser det är det helt rimligt att Västerås ska ha representation på elitnivå i damfotbollen och VSK är den klubb som vad det lider har bäst chans att lyckas. En sak jag vill framhålla här är VSK:s erfarenhet av att organisera elitfotboll på herrsidan. Den kunskapen finns inte någon annanstans i Västerås och den är nödvändig för att lyckas på damsidan.  

Som lagledare – vad är din roll? 

– Som lagledare är jag mycket koordinator. I praktiken innebär det att jag gör allt och hjälper till med det som behöver göras som inte tränarna gör. Tränarna ska fokusera på träningarna och matcher. Mitt jobb är att se till att allt funkar så att tränarna och spelarna inte ska behöva tänka på något annat än det de ska fokusera på. Det blir så klart en massa praktiska saker runt laget, konstaterar Tony.  

Du nämnde tränare – vilka tränar damlaget? 

– Det är faktiskt tre tränare. Huvudtränare är Lisa Hellenberg. Hon är tidigare spelare med meriter från spel på elitnivå. Hon har också tidigare varit tränare för flickakademin.  

– Sen har vi Amanda Wegerman som är assisterande tränare. Hon är också fd elitspelare med meriter från spel i ungdomslandslag. Hon har anslutit från BK 30.  

– Sen har vi Jennifer Forsman-Ekfeldt som just anslutit till klubben från IFK Västerås. Även hon elitspelare med meriter från ungdomslandslag. Jennifer är tänkt som en spelande tränare. Hon deltar i träningen som spelare men har också ett tränaruppdrag.  

– Rent generellt är det bra att vi har så mycket erfarenhet av vad som krävs för elitspel i vår tränartrio. Jag ska också tillägga att vi precis gjort klart med en målvaktstränare som kommer att hjälpa oss. Vi har alla viktiga bitar på plats nu, summerar Tony.  

Hur ser läget ut i truppen just nu? 

– Just nu är vi 18 spelare + två till som kommer vara med i mån av tid. Vi klarar oss på det men optimalt hade varit om vi varit några till. Vi ska komma ihåg att förutom seriespel i division 3 är laget anmält till en reservlagsserie för division 2 i Stockholm. Så det kommer bli en del matcher, förhoppningsvis.   

Hur hanterar tjejerna väntan på att serien ska drag igång? 

– Det är faktiskt inga problem alls. Vi har en fantastisk moral i laget. Det finns massor av glädje i truppen och alla tränar på jättebra. Vi tränar fyra dagar i veckan och det är full fart med massor av skratt. När jag lämnar träningarna är det med ett leende på läpparna av all positiv energi som finns i laget. Naturligtvis ser de fram mot att serien ska dra igång men alla tränar på hårt för att vara redo när det sker.  

Apropå serie – vad vet vi när den drar igång? 

– Vi vet inte just nu. Förhoppningsvis kan vi få ihop en serie med dubbelmöten, men det är inte säkert. Division 3 administreras av Örebrodistriktet så det beror på hur de beslutar. Reservlagsserien i Stockholm gissar jag kommer igång i höst.   

När ni väl börjar spela – vilka förväntningar ska supportrarna ha på laget? 

– Vår målbild i laget är att vinna serien, så det är vår prioritet. Vi har kvar en stomme av laget sedan ifjol och har fyllt på med spelare som väl kompenserar för de spelare som blev kvar i BK 30. Vi borde klara av att vinna division 3, kvalitetsmässigt är spelarna där.  

Avslutningsvis Tony – nu är du i VSK för första gången i karriären, vad är känslan så här långt? 

– Det känns jättebra och jag tycker klubben ställer upp på alla sätt för att ge tjejerna så bra förutsättningar som går. Men det är inte bara det, alla i och runt klubben hälsar på oss, är nere på träningarna och tittar och pratar. Det känns som att damlaget är en del av klubben på ett bra sätt.  

– För egen del har jag nu börjat titta även på herrmatcherna, så lite VSK:are har jag allt blivit och jag vet att tjejerna längtar till matcherna och att publik får komma – de älskar när supportrarna är på plats och sjunger.