Visa fler äldre nyheter >

Här är VSK Fotbolls senaste nyförvärv, anfallaren Emir Smajic har skrivit på för Sportklubben. – Jag har nån typ av förkärlek för den här klubben och nu kände jag att det var dags att ta det här steget igen, säger Emir Smajic.

Inför säsongen 2012 skrev Emir Smajic på för VSK Fotboll fram till sommarfönstret och det blev nio mål på tolv matcher.

– Det var egentligen i VSK som jag slog igenom. Jag kom hit från Sirius där jag inte fick spela kontinuerligt, vilket var ganska frustrerande för mig. Vi skrev ett kortare kontrakt då jag precis hade varit skadad, så det var en chansning både för mig och för VSK. Men jag trivdes bra och hade en tränare (Erik Acar) som trodde på mig.

Under sommaren 2012 skrev Emir på för Östersunds FK, totalt blev det 51 matcher och 17 mål.

– Jag var i Östersund i fyra år och gick från division 1 till Allsvenskan. Sommaren 2016 bröt jag mitt kontrakt med ÖFK då jag kände att jag behövde en förändring, jag hade gått igenom några tunga korsbandsskador och kände att jag behövde en ny kick.

Sedan blev det spel i IF Brommapojkarna och det senaste halvåret i nederländska Achilles ’29 där det har blivit 14 matcher och fyra mål.

– Vi försökte rädda kvar Achilles i andradivisionen i Holland, men klubben fick ett straff från förbundet på tre poängs avdrag och laget åkte ur.

Det är snart två månader sedan Emir senast stod på en plan med en boll vid fötterna, men det var inte tanken att det skulle bli Sverige såhär snabbt igen.

– Jag var egentligen inte intresserad av den svenska marknaden nu under sommarfönstret, jag hade som mål att stanna utomlands. När jag lämnade Sverige så var jag ganska trött på svensk fotboll, men det fanns två klubbar som jag kunde tänkta mig att återvända till i Sverige och VSK var en av dessa.

Emir har skrivit på ett kontrakt som löper över 2,5 år och han är glasklar på vart han vill med den här sejouren i VSK.

– Jag älskar Västerås och jag kände att VSK har något intressant på gång. Det finns en kultur i klubben som väldigt få andra klubbar har, oavsett serie. Den här klubben ska upp, det är inget snack om saken och jag vill vara en del av det. Jag har varit med om att gå upp tre gånger tidigare och det är en känsla som inte går att beskriva och det är något jag vill uppleva i den här klubben.

Fem år har alltså gått sedan Emir senast klev ut på Solid Park Arena, dåvarande Swedbank Park. Men genom åren har han besökt arenan för att se Grönvitt spela fotboll.

– Min flickvän är från Västerås och har sin familj här, så när vi har haft semester så har vi åkt hit och jag har försökt matcha in det med matcher som VSK haft.

Att vara tillbaka i VSK känns speciellt för Emir, trots att han bara var i VSK under fyra månader.

– Jag har nån typ av förkärlek för den här klubben, trots att jag bara var här i fyra månader. Nu kände jag att det var dags att ta steget igen. Jag påbörjade något här 2012 som aldrig riktigt avslutades.

Avslutningsvis så ser Emir fram emot att träffa laget och att börja träna inför höstsäsongen.

– Jag är här för att kriga. Jag kommer gå in 100% och försöka vara så professionell i allt jag gör. Den här klubben är speciell för mig och jag ska bidra med hjärta och kropp.

Kommentar från Ado Sadzak, sportsligt ansvarig i VSK Fotbolls styrelse:
– Vi är såklart glada att en spelare med den rutinen och erfarenheten vill komma till oss. Vi vill bygga långsiktigt och med vår värdegrund som mall i vårt samtal, det blir lättare när spelare inte ser det som något problem. Emir var här för fem år sedan och idag har han en helt annan mogenhet och erfarenhet. Han har spelat i Superettan, Allsvenskan och utomlands och är en spelare som kommer höja truppen både på och utanför planen.

Fakta
Namn: Emir Smajic
Född: 3 februari 1989
Längd: 196cm
Position: Anfallare
Moderklubb: Märsta IK
Tidigare klubbar: Gamla Upsala SK, IK Sirius, VSK Fotboll, Östersunds FK, IF Brommapojkarna, Achilles ’29
Aktuell: VSK Fotbolls andra nyförvärv, återvänder till VSK efter fem år
Kontraktslängd: 2,5 år

Emir hinner inte bli spelklar till helgens bortamatch mot Umeå FC. Hans första framträdande i serien blir alltså tidigast hemma mot Arameisk-Syrianska IF, 20 augusti.