Visa fler äldre nyheter >

Syrianska IF och VSK Fotboll har inlett ett så kallat ”Fotbollsutvecklande föreningssamarbete” som sträcker sig över den här säsongen. Spelarna som lånas ut i första läget är Asmir Suljicic och Jakob Eneroth. – Det är en bra lösning för alla tre parter, säger Syrianskas tränare Gebro Akpinar.

Syrianska har under sin säsongsinledning haft flera spelare på skadelistan och fått en resultatmässigt tung start i Division 2 Norra Svealand. Nu har man kontaktat VSK som sträcker ut en hjälpande hand och klubbarna skriver ett avtal gällande ”Fotbollsutvecklande föreningssamarbete”.

I detta samarbete får max fyra utespelare och en målvakt lånas ut samtidigt. Spelarna får fylla max 23 år samma år som utlåningen sker.

– Det är viktigt att vi samarbetar med andra föreningar i stan. Syrianska sökte kontakt och vi vill mer än gärna hjälpa till så gott vi kan samtidigt som spelarna i fråga behöver speltid i ett seniorlag, säger VSK Fotbolls styrelseledamot Ado Sadzak.

– I flera år har Västeråsklubbarna sett rivalitet istället för fotbollens bästa. Men någonstans har klubbarna kommit ifatt sig själva och alla har insett att man inte kan köra sitt eget race utan att vi är i behov av varandra. Till slut kommer det att bära frukt för Västeråsfotbollen, säger Gebro.

Jakob Eneroth och Asmir Suljicic är spelklara på lördag vilket gör att de kan spela redan på måndag när Syrianska möter Sundbybergs IK på bortaplan.

– Jag ser det som en bra lösning för alla tre parter. Spelarna, VSK och för oss i Syrianska. Vi får in duktiga fotbollsspelare som kommer in och höjer kvalitén på vårt lag, spelarna får speltid och förhoppningsvis får VSK tillbaka två spelare som kan konkurrera om startplatser, säger Gebro.

VSK samarbetar sedan tidigare med flera klubbar i Västerås, både när det gäller A-lag men också med U21.

– I nuläget har vi Andreas Olsson utlånad till Västerås IK och tidigare år har vi haft spelare hos IK Franke. Sedan samarbetar vi kring U21 med Skiljebo SK, IK Franke, IFK Västerås och Västerås IK, säger Ado och fortsätter.

– Vi vill att de U19 spelare som senare inte platsar i vårat A-lag ska gå till klubbar runt om i Västerås. Sedan kan spelarna gå den långa vägen via lägre divisioner och sedan tillbaka till VSK. Där är Dennis Persson det tydligaste exemplet, som var hos VSK, flyttade till USA och platsade inte i A-laget när han kom hem. Han spelade i Syrianska något år och nu är han tillbaka i VSK och är en viktig spelare.

Eneroth och Suljicic tillhör fortfarande VSK och kommer fortsatt träna med laget till största del, sedan också träna och spela matcher med Syrianska. VSK har fortfarande rätt att använda spelarna vid matcher.

Asmir känner jag till sedan många år och han är en jätteduktig spelare med en stor vinnarskalle. Det är en spelare som kommer att lyfta vårt försvarsspel, styra och ställa och vara en försvarsgeneral.
Eneroth har jag inte lika bra koll på men efter samtal med honom och några andra har jag fått en bild av att han har fina mittfältskvaliteter men som också gör sig väl i en ytterbacksposition, det är en kille som kan komma in och göra ett bra jobb, avslutar Gebro.