Visa fler äldre nyheter >

VSK Fotboll gör sig redo för spel på en högre nivå.
Nu talar Michael Campese ut om vad som krävs.
”Vi måste bygga ett starkare VSK”, säger klubbchefen i en stor intervju.

Grönvitt är bara två poäng efter serieledande Brommapojkarna när tolv omgångar återstår av division 1 norra.

Nu är det uttalade målet att nå en topplats.

– Det känns oerhört inspirerande sportsligt och hur klubben utvecklas i övrigt. Det är många år sedan det var ett sådant drag runt fotbollen i Västerås. Det märks på alla plan och på alla sätt. Bästa beviset kunde vi se i VLT där (reportern) William Holm går igenom varför VSK Fotboll är så hett. Det är fantastiskt kul att se allt som händer i och runt klubben, säger Michael Campese (bilden) till vskfotboll.nu i samband med att truppen började träna på Solid Park Arena i Västerås igen efter drygt två veckors semester.

För ett halvår sedan rekryterades Johan Mjällby till VSK Fotboll som manager.

Michael Campese anser att det överlag har fungerat bra.

– Vi hade en arbetsbeskrivning som vi var överens med Johan Mjällby om. Den har vi följt. Men vi inser också att den nya managerrollen i VSK Fotboll är ett projekt i sig där vi tillsammans hjälps åt att utveckla rollen och mejsla ut gränserna. Ett konkret exempel är i sommar när Johan Mjällby och de sportsligt ansvariga i styrelsen har lagt ned enormt många timmar på att få fram spelare som klubben vill värva. Det är en myriad av arbetsuppgifter som många har varit inblandade i. När jag tittar på det på distans inser jag att vi måste hitta nya former för hur det arbetat ska skötas så att det blir så effektivt som möjligt. Vad ska managern göra, vad ska andra göra och så vidare. En annan viktig mekanism när man bygger en managerroll som vi gör är att man hela tiden måste vara överens om hur arbetet ska göras och vem som gör vad. Vi har som stående princip att aldrig lämna ett mötesbord utan att vara överens om hur vi ska göra en sak. På så sätt vet alla vad de ska göra och managerrollen växer då gradvis fram och hittar sina gränser. Men för att sammanfatta: jag tycker att Johan Mjällby är rätt person för VSK Fotboll just nu.

Har din egen roll som klubbchef förändrats i och med Johan Mjällbys inträde i Grönvitt?

– Delvis har den gjort det. En konkret sak är att Johan Mjällby och jag träffar företag och då är det mycket mer Johan som är i fokus jämfört om jag möter företagare. Jag kan tillägga att företagarna väldigt mycket uppskattar att Johan är där. Jag har ägnat mycket mer tid till driftsfrågor, det kan vara allt från att hjälpa en spelare att fixa bostad eller ett jobb till att diskutera ombyggnationer på arenan. De här arbetsuppgifterna kanske inte handlar om att mitt jobb förändrats så mycket på grund av att vi fått in Johan Mjällby utan mer att VSK Fotboll har skaffat sig ambitioner som vi försöker att förverkliga. Man kan konstatera att med större ambitioner blir det mera jobb också för mig, säger Michael Campese.

Under hösten kommer Michael Campese att samla in information från andra fotbollsklubbar hur man bygger en klubb för att den ska kunna avancera i seriesystemet och sedan klara sig kvar där.

– Jag och sportrådet kommer att åka runt och träffa klubbar på flera platser i landet. Vi vill titta på deras resor och specifikt studera hur de har byggt organisationerna för att ta steg uppåt och vara kvar där. På hemmaplan måste jag, managern och hela styrelsen jobba hårt med att ta fram en plan för hur VSK Fotboll ska fungera den dag vi spelar i superettan. Vill det sig väl gör vi det redan efter hösten och då inser alla att de är bråttom med att få fram en fungerade plan och sjösätta den. Vi sätter igång det arbetet nästa vecka.

Du är också marknadsansvarig för VSK Fotboll. Hur skulle du beskriva intresset för klubben i näringslivet? Vad har förändrats senaste året – som du ser det?

– Jag skulle vilja inleda med att säga att intresset är ständigt växande. Hur mäter man det då, kan man fråga sig? Jag ser tydligt hur summorna som sponsorerna lägger in växer mot för till exempel ett år sedan. Varumärket har stärkts. VSK Fotbolls aktie har helt enkelt ökat i värde. De gamla sponsorerna lägger in mer men det har också kommit nya sponsorer. Sponsorer som är entusiastiska och ser VSK Fotboll som en viktig framtida partner. Sedan ser vi också hur intresset sprids där sponsorer som kanske bara har samarbetat med VSK Bandy tidigare går in och jobbar med båda VSK-klubbarna. I praktiken är de allra flesta sponsorer väldigt nöjda och glada att vi nu jobbar med en plattform för VSK Bandy och VSK Fotboll. Vi kan kalla det VSK året runt eller något annat men just att klubbarna marknadsmässigt jobbar ihop är något som våra partner uppskattar, säger Michael Campese.

Sponsring är A och O om VSK Fotboll ska kunna nå sin vision om allsvenskan 2021. Vad anser du behöver göras för att öka volymen på sponsring?

– Som jag ser det är det tydligt att en allsvensk klubb inte bara kan förlita sig på de lokala företagens intresse att stötta. Den kakan räcker helt enkelt inte till. För att få in tillräckligt med pengar till verksamheten när vi närmar oss allsvenskan måste vi hitta nationella sponsorer. Sponsorer med ett genuint intresse för fotboll och som är beredda att över tid stötta VSK Fotboll med rejäla summor pengar. Majoriteten av det arbetet ligger självfallet framför oss men vi har börjat och vi jobbar ständigt på att fästa VSK Fotboll på kartan utanför kommunens gränser.

I början av sommaren blev det klart att VSK Bandy och VSK Fotboll undertecknade ett nytt avtal om samarbete.

– Syftet med avtalet är enkelt. Det ska hjälpa VSK-klubbarna att bli bättre på det de gör, det sportsliga, ekonomiska och administrativa. Som jag ser det är det mycket av ett levande dokument där klubbarna mejslar ut vad som kan göras för att stötta och hjälpa varandra inom olika områden. Grunden i avtalet är en affärsuppgörelse som hanterar hur marknadsarbetet ska bedrivas för VSK-klubbarna. Men som sagt, flera områden har lyfts in. Nu tittar vi mycket på hur organisationerna kan optimeras och hur vi får till synergieffekter. Det kan handla om allt från inköp av tejp till souvenirer och avtal med diverse tjänsteföretag. Sedan finns en personell sida också. Hur kan vi bäst använda de människor som är anställda i VSK Bandy och VSK Fotboll men också alla våra ideella funktionärer på bästa sätt. De är en viktig resurs som vi måste se till att göra det allra bästa av. Nu när vi har förlängningen av avtalet på plats ska ingen ko vara helig. I princip allt som finns gemensamt mellan VSK-klubbarna ska kunna bli föremål för diskussioner och förhandlingar om vi vill det. Några områden som nämns som jag hoppas vi kan jobba vidare med är medlemsfrågor, lojalitetsprogram för trogna supportrar och harmonisering av de två styrelsernas arbetssätt och funktioner. Vad det slutar vet ingen, det är upp till styrelserna att besluta om hur långt samarbetet ska gå, fortsätter Michael Campese.

Det låter spännande med alla nya tag som VSK Bandy och VSK Fotboll tar för att samarbeta. Har man skapat någon organisatorisk struktur för att hantera samarbetet?

– Ja, det har vi. Sedan tidigare har det funnits ett verkställande utskott (VU) i VSK Bandy. Nu har det utökats med personer från VSK Fotboll. I dag sitter ordföranden, vice ordföranden och ekonomiansvariga från VSK-klubbarna där och så jag som bidrar med det jag har överblick över. I utskottet diskuteras alla frågor som man tycker är av vikt mellan klubbarna och vill man att något ska göras tar man fram ett förslag som sedan tas till respektive styrelse för beslut. Utskottet träffas varannan eller var tredje vecka, gärna nära inpå styrelsemöten så att eventuella förslag snabbt kan behandlas i styrelserna. Hittills har denna arbetsordning fungerat mycket bra.

En sista fråga: hur går det för VSK Fotboll i höst?

– Sättet som vi spelar på och med de nyförvärv som är klara så är jag ganska säker på en kvalplats. Jag tror vi kan vinna serien men där är jag mera osäker. En nyckelmatch är den hemma mot Brommapojkarna. Vinner vi den kan allt hända, säger Michael Campese.