Visa fler äldre nyheter >

VSK Swish hyllar sin spelare Karwan Safari.
Men nu laddar supportrarna för nya insatser.
”Vi ska hjälpa till med fler värvningar”, säger Anders Tengström.

VSK Swish startades inför säsongen 2015 och sedan dess har det uppmärksammade supporterinitiativet samlat in knappt 900 000 kronor till Grönvitt.

I år betalar VSK Swish lönerna till Karwan Safari (bilden) och Simon Johansson.

– Vi hade en omröstning bland våra cirka 700 swishare och de här två spelarna fick flest röster, säger VSK Swish-generalen Anders Tengström till vskfotboll.nu.

Karwan Safari svarade för alla fyra målen när VSK besegrade Carlstad i lördags (4-0) och avancerade till tredje plats i division 1 norra.

Därmed är publikfavoriten uppe i sju mål – och i ledning i skytteligan.

– Alla vet hur bra Karwan Safari är även om målproduktionen inte varit den allra högsta förrän nu. Han har dock levererat framspelningar som många gånger är lika viktiga. Det känns dessutom som att Karwan trivs väldigt bra i VSK. Han är de stora arenornas man, som gillar mycket publik, fans som sjunger, kamp och tuffa matcher som gäller mycket. Jag tror att han tänder till lite extra då. Allt det här kan VSK erbjuda eller kommer att kunna erbjuda honom och andra spelare i framtiden.

Supportrarna verkade veta vad de gjorde när de röstade på Karwan Safari som mottagare av deras pengar?

– Gruppvalet blir ofta bra när man låter en grupp av initierade människor plocka ut några individer ur en grupp som man tror är mer värda för gruppen på något sätt. Även om enskilda personer röstar med hjärtat snarare än förnuftet så brukar det ändå på gruppnivå bli goda val, säger Anders Tengström som är en av Sveriges ledande psykologer och forskare på Karolinska institutet i Solna.

Anders Tengström påpekar att det kan uppfattas som något udda att rösta fram de ”bästa” spelarna inför säsongen.

Alltså innan de presterat något.

– Det brukar man göra i efterhand men jag har alltid tyckt att den här idén är bra för det ger alla som bidrar till VSK Swish något konkret att hänga upp sina bidrag på. Man ska se tydligt och klart vad pengarna går till. Jag antar att de flesta är nöjda med vad våra VSK Swish-spelare har presterat.

Direkt efter de fyra målen startade spekulationer om Karwan Safaris fotbollsframtid.

– Jag är inte orolig att han lämnar VSK nu. Han har det väldigt bra här, säger Anders Tengström.

Simon Johansson hade skadebekymmer på försäsongen och tvingades att lämna planen redan efter 23 minuter i lördags.

Backen har problem med baksidan av låren.

– Men alla vet hur duktig Simon är när han får vara hel.

I fredags berättade vskfotboll.nu att klubben har för avsikt att förstärka truppen under nästa transferfönster.

VSK Swish kommer vara med och hjälpa till att ordna pengar till sommarvärvningar – precis som 2015.

– Styrelsen i VSK Fotboll har varit tydlig med att inga pengar som eventuellt kommer som ersättning för Victor Nilsson Lindelöf ska användas i driften. Det betyder att spelarbudgeten som fanns inför säsongen ligger fast och där är varenda krona intecknad. Så om det ska bli värvningar måste det komma pengar utifrån. Just nu jobbas det febrilt inom klubben för att hitta sätt att generera pengar till värvningar, säger Anders Tengström.

VSK Swish arbetar tillsammans med klubben.

– Vi har fört diskussioner hur vi kan få fram så mycket pengar som möjligt på så kort tid som möjligt. Nu har vi ett kampanjkoncept färdigt som ska förankras och snickras på.

När räknar du med att det blir offentligt?

– Om allt går som det ska kommer vi att rulla ut kampanjen i början av juni, säger Anders Tengström.